Vrienden van het Gooi overwegen stappen tegen strandtent nu bestemmingswijziging uitblijft

De vereniging Vrienden van het Gooi zet vraagtekens bij de vergunning die is verleend voor tijdelijke horeca op het strandje bij de Stichtse Brug in Blaricum. ‘Horeca in een beschermd natuurgebied, kan dat wel?’ zo vragen de vrienden zich bezorgd af. De club bezint zich op het nemen van nadere stappen.

De bezwaren richten zich niet zozeer op Blaricum Beach zoals dat er nu staat, want die tijdelijke strandtent wordt eind oktober weer afgebroken. Maar daarna start de bouw van een echt strandpaviljoen dat er de komende tien jaar blijft staan. Dit om de ontwikkelaar de kans te geven om zijn plan voor Blaricum aan Zee, een eiland voor de kust, financieel rond te breien. Kun je bij zo’n lange periode nog spreken van een tijdelijke voorziening, zo wil Vrienden van het Gooi weten.

Het noordelijk deel van het voorland van de Stichtse Brug is onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland. Ook het zuidelijk deel van het voorland, waarop de strandtent staat, is door de provincie aangewezen als natuurgebied, maar daarop zijn in beperkte mate wel recreatieve activiteiten mogelijk. Intensief gebruik en bebouwing worden door de provincie echter uitgesloten. Blaricum Beach past wel binnen die regels, maar een strandpaviljoen dat gedurende tien jaar het jaar rond open is niet, vinden de vrienden.

De vereniging meent dat als er iets wordt gebouwd voor langere tijd zonder dat zeker is dat dat die bebouwing ook weer verdwijnt, dat moet worden opgenomen in een bestemmingsplan. ,,Het verlenen van een tijdelijke omgevingsvergunning voor tien jaar, een looptijd die gelijk is aan die van een bestemmingsplan, is een poging om een zorgvuldige ruimtelijke afweging te omzeilen’’, zo stelt de vereniging.

De verleende vergunning is, volgens VVG, in strijd met zowel de Beheerverordening van de gemeente als met de Provinciale Ruimtelijke Verordening. De vereniging noemt het frappant dat de provincie, volgens de gemeente, de tijdelijke strandtent als passend binnen haar beleid ziet. De vereniging wil duidelijkheid over argumenten en afwegingen van zowel gemeente als provincie; waarom wijken zij af van het eigen beleid? Ook de soepele houding van Staatsbosbeheer, eigenaar van het Voorland, wekt bevreemding. In een persbericht suggereert de vereniging dat Staatsbosbeheer er mogelijk financieel belang bij heeft.

De VVG wil duidelijkheid over de vraag of de gemeente, de provincie en de terreineigenaar zowel wel verantwoord omgaan met deze kwestie. Zij beraadt zich op de te nemen stappen.

Bron: Gooi en Eemlander   Archieffoto: Peter van Rietschoten
Ga terug

Publicatie datum: 18-5-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Geknoei met de Brink

1 juni.- Alweer bijna 5 jaar geleden nam Larens Behoud het initiatief. Er moest eindelijk wat gebeuren met de Brink. Want wie er langs rijdt of fietst geniet van het plaatje, maar vertoef je erop dan schrik je van  Lees verder

[Kijk op Laren]

Ineens wist ik.

3 juni.- Ineens wist ik.Of wist ik het weer.Mark Rothko.De eerste wolken maakten een typisch Nederlands einde aan een prachtige zomerse dag in Laren. Misschien dat het de overgang was of een plotseling gevoel van betrekkelijkheid.Maar daar was hij  Lees verder

[Het weer in Laren]

13°Czo
15,5°Cma
17°Cdi
19,5°Cwo

[Opinie]

De tegenpartij

24 mei.-  De fijnste mensen, in ieder geval de meest interessante mensen, zijn zij die pertinent, en vooral vooraf, overal tegen zijn. Een zaaltje vol met positieve mensen is dodelijk; klotsende oksels, plaatsvervangende schaamte e  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

BOL an 71

13 juni.- ‘Met Sint Jan, gaat in het mondaine Laren Onze Lieve Heer één weekend voor’ schertste dorpsgenoot Karel Loeff aan het begin van mijn documentaire over de Larense Sint Janstraditie. (2007) . Samen – hij was destijds voorzitter van de Historische Kring – hadden wij&nb  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]