Vrienden van het Gooi overwegen stappen tegen strandtent nu bestemmingswijziging uitblijft

De vereniging Vrienden van het Gooi zet vraagtekens bij de vergunning die is verleend voor tijdelijke horeca op het strandje bij de Stichtse Brug in Blaricum. ‘Horeca in een beschermd natuurgebied, kan dat wel?’ zo vragen de vrienden zich bezorgd af. De club bezint zich op het nemen van nadere stappen.

De bezwaren richten zich niet zozeer op Blaricum Beach zoals dat er nu staat, want die tijdelijke strandtent wordt eind oktober weer afgebroken. Maar daarna start de bouw van een echt strandpaviljoen dat er de komende tien jaar blijft staan. Dit om de ontwikkelaar de kans te geven om zijn plan voor Blaricum aan Zee, een eiland voor de kust, financieel rond te breien. Kun je bij zo’n lange periode nog spreken van een tijdelijke voorziening, zo wil Vrienden van het Gooi weten.

Het noordelijk deel van het voorland van de Stichtse Brug is onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland. Ook het zuidelijk deel van het voorland, waarop de strandtent staat, is door de provincie aangewezen als natuurgebied, maar daarop zijn in beperkte mate wel recreatieve activiteiten mogelijk. Intensief gebruik en bebouwing worden door de provincie echter uitgesloten. Blaricum Beach past wel binnen die regels, maar een strandpaviljoen dat gedurende tien jaar het jaar rond open is niet, vinden de vrienden.

De vereniging meent dat als er iets wordt gebouwd voor langere tijd zonder dat zeker is dat dat die bebouwing ook weer verdwijnt, dat moet worden opgenomen in een bestemmingsplan. ,,Het verlenen van een tijdelijke omgevingsvergunning voor tien jaar, een looptijd die gelijk is aan die van een bestemmingsplan, is een poging om een zorgvuldige ruimtelijke afweging te omzeilen’’, zo stelt de vereniging.

De verleende vergunning is, volgens VVG, in strijd met zowel de Beheerverordening van de gemeente als met de Provinciale Ruimtelijke Verordening. De vereniging noemt het frappant dat de provincie, volgens de gemeente, de tijdelijke strandtent als passend binnen haar beleid ziet. De vereniging wil duidelijkheid over argumenten en afwegingen van zowel gemeente als provincie; waarom wijken zij af van het eigen beleid? Ook de soepele houding van Staatsbosbeheer, eigenaar van het Voorland, wekt bevreemding. In een persbericht suggereert de vereniging dat Staatsbosbeheer er mogelijk financieel belang bij heeft.

De VVG wil duidelijkheid over de vraag of de gemeente, de provincie en de terreineigenaar zowel wel verantwoord omgaan met deze kwestie. Zij beraadt zich op de te nemen stappen.

Bron: Gooi en Eemlander   Archieffoto: Peter van Rietschoten
Ga terug

Publicatie datum: 18-5-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Gewoon van ons

25 aug.- Een zondagmorgen als altijd. Het dorp is nog in rust. Een wandelaar, wat enthousiaste fietsers en een hardloper. Verder niks.Toch hoor ik al op de hoek bij De Haas het geluid van vegende bezems.Op de plek waar  Lees verder

[Kijk op Laren]

Hoe zou Annie Schrijer-Pierik dat nou opgelost hebben?

13 aug.- Dat vroeg ik mij afgelopen weekeinde af, toen ik een gesprek aan het uitwerken was, dat ik kort geleden had met  Dirk Jan Hildebrand.Inzet was het op voorhand al té leuke Foodtruck Festival van Le Bocque. Maar zeker ook over  Lees verder

[Het weer in Laren]

31°Czo
31°Cma
26°Cdi
22°Cwo

[Opinie]

Narcostaat

19 aug.- Nederlandse jongeren nemen grote risico’s door op festivals in het buitenland drugs te gebruiken of te verkopen, meldt de Telegraaf.  In tegenstelling tot het lankmoedige Nederland, wordt in andere landen namelijk wel streng  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 81

21 aug.-  De afgelopen week trok ik weer eens mijn wandelschoenen aan voor een ‘retourtje’ Lage Vuursche. Ik was vooral benieuwd naar de bloeiende heide en of er al iets te plukken viel van de bramenstru  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]