Vrijwilligersduizendpoot Lidy Kouwenhoven is van alle markten thuis

9 aug.-  Drie Eemnessers kregen dit jaar een lintje. Wie zijn zij? Wij zochten hen op. Deze week: Lidy Kouwenhoven, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Het duurt even voordat we Lidy Kouwenhoven te pakken krijgen voor een interview, want ze is druk. Na een korte aarzeling, wil ze wel graag meewerken. "Ik heb het lintje niet alleen gekregen voor mijn kerkwerk, want in de 45 jaar dat ik in Eemnes woon, heb ik meer gedaan", zegt ze meteen. "Misschien kan ik ook daarover iets vertellen?"

 

Lidy Kouwenhoven is geboren in Monster in 't Westland, waar ze ook haar man leert kennen. Met één kind vertrekt het stel in 1974 naar Eemnes, naar de Patrijzenhof, waar ze nog steeds wonen. "Wij zijn allebei katholiek van huis-uit, dus het was eigenlijk vanzelfsprekend dat we ons bij de katholieke kerk hier hebben aangesloten", blikt ze terug. "In het begin was ik nog druk met het opvoeden van mijn drie kinderen, maar tijdens hun middelbare-schoolperiode, ben ik aan het werk gegaan voor de kerk als parochiesecretaresse."

Ook na haar pensioen in 2012 is zij actief gebleven in de Martha en Maria parochie in de Eemnesser Sint- Nicolaaskerk. Zo is zij onder andere lid van de werkgroep 'Omzien naar elkaar', die parochianen die hun naaste hebben verloren opzoekt. "We bieden aan om samen op weg te gaan", legt Kouwenhoven enigszins poëtisch uit. "Veel parochianen stellen dat heel erg op prijs. Zelf vind ik het waardevol om dit te doen. Ik bied graag een luisterend oor en wil weten wat er leeft bij de mensen. Het is sowieso die warme belangstelling voor elkaar die mij bindt aan de kerk."

Veel opener en gastvrijer
Een kerk die volgens haar veel is veranderd in de loop van de tijd. "We zijn veel opener en gastvrijer dan vroeger", zegt ze beslist. "Iedereen is welkom, een intentie die we kracht hebben bijgezet door een regenboogvlag op te hangen. Ook hebben we nu, naast de pastores, parochianen die voorgaan in de vieringen. Dat is een groeiproces geweest, maar ik vind het fijn dat we als gemeenschap nu zelfstandig onze vieringen kunnen houden."

Naast haar betrokkenheid bij de kerk heeft Kouwenhoven, inmiddels oma van vijf kleinkinderen, meer betekend voor Eemnes. Op de basisschool van haar kinderen was ze lid van de ouderraad en voorleesmoeder. Ook is zij bestuurslid geweest van de EGV, de Eemnesser Gymnastiek Vereniging, waar haar dochter in die tijd turnde en vrijwilliger was van de bibliotheek. Dat zij met dat laatste moest stoppen, spijt haar nog steeds. "Ik deed de uitleen en inname van boeken en zette ze op hun plaats. Ik vond het contact met de mensen en de sfeer erg leuk. Helaas, waren we als vrijwilligers niet meer nodig, toen de bieb werd geprofessionaliseerd."

Lees verder in de digitale editie    Bron en fot: Laarder Courant de Bel
Ga terug

Publicatie datum: 9-8-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Een lange, hete zomer

13 juli.- Elsevier heeft Laren op de tweede plaats gezet als fijnste plaats van Nederland om in te wonen.Het gemeentebestuur is daar met recht trots op, in het volle besef dat we dat allemaal s  Lees verder

[Kijk op Laren]

Hoe zou Annie Schrijer-Pierik dat nou opgelost hebben?

13 aug.- Dat vroeg ik mij afgelopen weekeinde af, toen ik een gesprek aan het uitwerken was, dat ik kort geleden had met  Dirk Jan Hildebrand.Inzet was het op voorhand al té leuke Foodtruck Festival van Le Bocque. Maar zeker ook over  Lees verder

[Het weer in Laren]

15,5°Czo
17°Cma
19,5°Cdi
18°Cwo

[Opinie]

Jan Modaal zit klem

13 juli.- Volgens De Telegraaf hebben mensen met een modaal inkomen de afgelopen jaren hun vaste lasten flink zien stijgen. Ze komen steeds meer in de gevarenzone. Dan zijn er nog 3 miljoen gepensioneerden waarvan de oude  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 80

15 aug.- Een van mijn favoriete radioprogramma’s is de Taalstaat op NPO Radio 1. Bijna iedere zaterdagmorgen tussen 11.00 uur en 13.00 uur luister ik met het grootste plezier thuis of in de auto hoe dorpsgenoot Frits  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]