Fotograferen is iedere keer een stapje verder durven zetten

10 mrt.- Roelof Molenaar fotografeert het liefst vogels. Hij won in 2015 de Cultuurprijs van Eemnes voor zijn natuurfoto's en sleepte daarna andere eervolle prijzen in de wacht voor zijn werk. De belangrijkste drijfveer voor de fotograaf is echter niet het winnen, maar de natuurbeleving. "Vogels fotograferen is niet gemakkelijk en lukt beter als je het gedrag van vogels goed kent. Die combinatie van natuurstudie en techniek maakt deze uit de hand gelopen hobby zo mooi."

"Mijn foto's zijn geen toevalstreffer, ik bepaal zelf het beeld", zegt Roelof Molenaar. Een kleine twintig jaar geleden begon hij met het fotograferen van landschappen. Nadat hij de smaak te pakken kreeg, legde hij zich toe op de vogelfotografie. Zijn stijl laat zich volgens hem het best omschrijven als vogelactiefotografie, hoewel Molenaar ook het portretteren van vogels en soms een eekhoorn of vos niet nalaat.

Het liefst met mooi licht, bijvoorbeeld in het 'blauwe' uurtje voor zonsopkomst of tijdens zonsondergang, het 'gouden' uurtje. "Portret of actie, voor al mijn foto's geldt dat ik er veel tijd in steek. Fotograferen is iedere keer een stapje verder durven zetten naar het perfecte resultaat."

Het grootste verschil tussen zijn begintijd als natuurfotograaf, zo'n tien jaar geleden, en nu is dat hij niet zomaar de polder in gaat om te kijken wat hij tegenkomt, maar probeert de vogels naar hem toe te laten komen, stelt Molenaar vast. "Dat komt omdat ik weet waar ze vliegen en waar ze rusten", legt hij uit. "Voordat ik ga fotograferen, verken ik daarom eerst de plek. Daarbij weet ik ook veel meer over het gedrag van vogels dan vroeger. Groenlingen fotografeer ik bijvoorbeeld het liefst in de winter, omdat ze dan actiever zijn. IJsvogels juist in de zomer, wanneer ze zich nestelen. Ze blijven dan in een kleiner gebied, zodat de kans dat je ze ziet groter is."

Het is daarnaast volgens Molenaar te danken aan Vogelwerkgroep 't Gooi dat hij soms op plekken komt waar hij de vogels het mooist kan vastleggen op beeld. "Een aantal jaar geleden heb ik velduilen gefotografeerd in de Eemnesser polder", is zijn vervolg. "Ik heb die foto's kunnen nemen op het land van een boer. Zonder de werkgroep had ik die boer niet gekend en die plek waarschijnlijk niet gevonden."

Lees verder in de digitale editie
Ga terug

Publicatie datum: 10-3-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Verlos ons van die wezenloze verkiezingsdebatten

16 mei.- Premier Rutte had zich op een verkiezingsbijeenkomst in ongemeen scherpe bewoordingen uitgelaten, zo zei de NOS-presentatrice in een vooraankondiging voor Het Journaal. Vol verwachting doorstond ik de terreur van de reclame om daarna kennis te nemen van de brainwave  Lees verder

[Kijk op Laren]

Oh, dat wist u/je al?

17 mei.- OH! DAT WIST U / JE AL ?De molen in Laren is prachtig gerestaureerdEn is al van het jaar  Lees verder

[Het weer in Laren]

12°Cma
12,5°Cdi
13,5°Cwo
14°Cdo

[Opinie]

Opinie: Keuzevrijheid van gemeenteraad Laren over toekomst Rabopand begrenzen gaat niet aan

13 mei.- Intrigerend is voor de neutrale toeschouwer de krachtmeting in Laren over het voormalige Rabobankpand aan de Burgemeester van Nispen tot Sevenaerstraat. De vraag die zich opdringt: welke rol speelt wethouder Ton Stam? De door de huidige eigenaar v  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 67

18 mei.-  Nog even en de 14eAtelierroute Laren opent de deuren van maar liefst 64 kunstenaars.  Als bezoeker kunt zich op 25 en 26 mei tussen 11.00 uur en 17.00 uur onderdompelen in  datgene wat 64 kunstenaars het afgelopen jaar niet  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]