Else Flim: 'Ik zorg ervoor dat de mensen zich in 1869 wanen'

10 nov.-  Het Dickenstheater is één van de vijf theaters die Laren telt. Het is meteen ook het kleinste. Het bevindt zich aan de P.C. van den Brinkweg 11.Aad Kok en Else Flim vormen samen het Dickenstheater. Vanaf augustus leven ze voor het theater waar ze hun unieke voorstellingen extra glans geven door het tonen van originele glasplaten middels de toverlantaarn. Kok kruipt in de huid van de Engelse schrijver Charles Dickens (1812-1870) en schrijver, dramaturg en lantaarniste Flim - in Victoriaanse outfit - is op de dag van de voorstelling gastvrouw. Niemand krijgt de hoofdpersoon te spreken. Bewust, want anders gaat de illusie verloren.

Voor het eerst heeft Else Flim - zij produceerde in de jaren 70 series als Swiebertje en Pommetje Horlepiep - een bestseller van Charles Dickens vertaald en bewerkt. Op zondag 10 november is de première van The Old Curiosity Shop, in haar vertaling De zwerftocht van Little Nell. Flim heeft van deze 715 pagina's tellende roman een kijkspel van drie uur gemaakt. "Ik heb er de hele zomer aan gewerkt", vertelt ze. De voorstelling wordt deze maand slechts tweemaal ten tonele gebracht.
De maand december staat in het teken van de kerstvoorstellingen, inclusief Scrooge! Die zijn heel sfeervol en warm. "Ik zorg ervoor dat de mensen zich in 1869 wanen. Vertel over Dickens die net terug is van zijn grote tournee in Amerika, en dat heel veel dames flauwvielen bij het zien van de grote schrijver." Flim toont daarbij middels de toverlantaarn oude glasplaten over het leven en werk van Dickens. "Ik bouw écht de spanning op. En net als met sinterklaas zeg ik dan: Dames en heren, hier is Charles Dickens! De mensen worden dan helemaal enthousiast en spelen het spel mee."

Ontroerd
Een soort van Matthaüs Passion, noemt de Larense de kerstuitvoeringen. "Het hoort bij de tijd van het jaar. Veel mensen missen een moment van bezinning en vinden een gevoel van saamhorigheid bij ons. Sommigen raken ontroerd. En als ze tot slot uit de speeldoos I Wish You a Merry Christmas and a Happy New Year horen, zingen ze allemaal mee."
Aad Kok, in zijn werkende leven directeur bij een bank, geniet van zijn optredens. Om weer in zijn rol te komen, gaat de gesoigneerde Kok bijvoorbeeld vanaf augustus niet meer naar de kapper. Ook heeft hij jaren geleden in Amerika een boekje op de kop kunnen tikken waarin precies beschreven staat hoe Dickens tijdens zijn voorstellingen de personages uit zijn verhalen vertolkte. Daar heeft het echtpaar een studie van gemaakt en dat heeft erin geresulteerd dat Kok een ware 'Dickens' kan neerzetten.
Het laaiend enthousiaste publiek komt van heinde en verre. Er worden zelfs Engelse voorstellingen aan expats gegeven, want het Dickenstheater verzorgt de rest van het jaar ook voorstellingen voor groepen. "En nog altijd zijn er mensen uit Laren die nog nooit van ons gehoord hebben", glimlacht Flim, die benadrukt dat hun voorstellingen niet geschikt zijn voor kinderen, omdat Dickens simpelweg te moeilijk voor deze doelgroep is.

Meer info: www.dickenstheater.nl.   Bron: Laarder Courant de Bel

   
 
 Ga terug

Publicatie datum: 10-11-2019

[Laren in beeld]

[Column]

IJspret

12 nov.- De dagen worden weer korter en donkerder, de temperatuur daalt; dan weet je dat het er weer aan zit te komen... “Winter Village” de ijsbaan in Laren, een jaarlijks terugkomend evenement op de Bri  Lees verder

[Kijk op Laren]

Door De Bank Genomen

17 nov.- “Wat een fantastisch en spontaan initiatief vanuit betrokken dorpelingen o.a Ineke van Vaassen, Bettie Bruins, Antoinetty vd Brink, Herold van d Berg en Wim Jordaan.De voorbereidingen van het open atelier waar 10 lokale kunstenaars hun werk tonen zijn in volle ga  Lees verder

[Het weer in Laren]

4,5°Cvr
4°Cza
5,5°Czo
5,5°Cma

[Opinie]

Dilemma

28 nov.- Bij alle gesprekken over duur- zaamheid lopen we steeds meer tegen keuzes aan. Kunnen we nog wel vliegen naar onze vakantiebe- stemming? Is de auto voor dit ritje echt noodzakelijk? Mogen we nog wel kerstverlichting in de boom hangen? Moeten we niet allemaal meer vegetarisch gaan eten? Dilemma’s! Voor het verlagen van de CO2-uitstoot zijn er twee spo- ren die tegelijkertijd bewandeld moeten worden: bespa- ren op het gebruik van energie en het opwekken van groene energie.Begin volgend jaar moet er een voorstel liggen waarin de regio Gooi- en Vechtstreek aangeeft hoe h  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 96

4 dec.- Een paar weken geleden kwamen we als ‘sponsorbrigade’ bij elkaar, drie oud-collegae met wie ik als producent samen heb gewerkt bij de ontwikkeling en vormgeving van commerciële televisie in Nederland.  Met een sjiek woord noemen ze dat non-spotcommunicatie. De collegialiteit van destijds  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]