Kerstexpositie van Annemarie Bitter in het Brinkhuis

6 dec.-  Santa Claus klopt vanmiddag aan de deur bij het Brinkhuis waar hij om 17.00 uur de kerstexpositie van Annemarie Bitter (70) opent. Haar 'traditionele' kerstkaarten met daarop haar hond Doortje, het bijna 16-jarige Cotonnetje de Tuléar, staan tot en met zondag 5 januari centraal. In grote blow-ups worden tien afbeeldingen geëxposeerd met daaronder de originele kleurpotloodtekeningen waaraan ze per tekening maanden heeft gewerkt.

Annemarie Bitter woont en werkt in Laren. Ze werd eind jaren 60 door recensenten al snel onderkend als een groot tekentalent. Haar opleiding kreeg zij van de Hilversumse kunstenaar Siem Stolp en op de Gooise Academie voor Beeldende kunsten. Net 18 jaar oud kreeg zij uit handen van Guus Pikkemaat, hoofdredacteur van De Gooi- en Eemlander, tijdens de expositie Jong creatief de publieks- en tweede prijs van het - destijds - Singer Museum uitgereikt. Zij exposeerde in diverse musea en galeries. Halverwege de jaren 70 kreeg zij genoeg van het 'galeriewereldje' en tekent sindsdien alleen in opdracht.

Puur gevoel

Tekenen is bij Bitter vooral kijken, denken en vertellen. Haar verbeeldingen uit het leven van alledag - in een feilloze techniek weergegeven met pen, conté of (kleur)potlood - mogen op het eerste gezicht misschien de indruk wekken alleen maar academisch geordend, overzichtelijk en fotografisch te zijn gemaakt, maar wie door de lijnen heen kijkt, ziet iets heel anders. Een wereld van introversie waarin de kunstenares zich hoogstpersoonlijk uitdrukt en bewust wordt van een eigen wereld. Een mooiere wereld van puur gevoel, naar de toeschouwer gecommuniceerd zonder filter.

Kaarsje

‘Traditioneel’ maakt de kunstenares voor haar familie en vrienden ieder jaar een kerstkaart die als dia wordt afgedrukt waarachter de ontvanger een brandend kaarsje kan zetten zodat de afbeelding nog meer sfeer krijgt. De Larense laat zich bij het creëren van deze kerstkaarten merendeels inspireren door werk van anderen, zoals een renaissance-schilderij, het werk van Hergé (Kuifje), Haddon Sundblom (de Coca Cola-kerstman) of de tekenaar van 'The Snowman' Raymond Briggs.

Bij de expositie op de (h)ArtGalerij staat een ansichtkaartenstandaard waaruit bezoekers gratis kerstkaarten kunnen meenemen.

Bron en foto: Laarder Courant de Bel 

 
 Ga terug

Publicatie datum: 6-12-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Verklaring fractievoorzitter Larens Behoud over de ontstane onrust in het dorp met betrekking tot de herontwikkeling van de Brink.

3 aug.- Laat ik voorzichtig zeggen dat ik wel eens rustiger van vakantie ben teruggekomen. Natuurlijk heb ik tijdens mijn vakantie ook genoeg mee gekregen van wat er in Laren speelde. Het gaat wat ver om te zeggen dat we 24/7 met dorpspolitiek bezig zijn, maar de perikelen ro  Lees verder

[Kijk op Laren]

De Brink, het dorp, de mensen

3 aug.- Op 24 juni om 22.42 uur werd ik met onmiddellijke ingang voorzitter van de mooiste, grootste en meest interessante politieke club van Laren. Reden was het aannemen van het raadsbesluit inzake de herinrichtingsschets De Brink en het opstap  Lees verder

[Het weer in Laren]

31,5°Cwo
29°Cdo
25°Cvr
21°Cza

[Opinie]

Bomen

25 juli.- ‘Bomen maken emotie los en al snel verdwijnt de rede dan door de achterdeur.’ Zo valt Ronald Frisart vanochtend met de deur in huis in zijn analyse over de commotie die in Laren is ontstaan met betrekking tot de 24 juni door de gemeenteraad aangenomen ‘Inrichtingschets Herinrichting Brink’ waarin een Wadi, een verdiepte bovengrondse wateropvang van 60 bij 30 meter en dientengevolge een bomenkap van 41 bomen op de historische Brink is voorzien. Inmiddels ondersteunen ruim 1350 handtekeningen de petitie ‘stop de bomenkap’ en oo  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 131 Vladimir Horowitz

6 aug.- Vorige week schreef ik dat ik altijd iets heb met wereldberoemde pianisten. Bizar natuurlijk, ik ben slechts een liefhebber. Na de verrassende ontmoeting met meesterpianist Alfred Brendel vorig jaar tijdens het Opera Forwa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]