Laatste kaarten voor 'Matthaeus Passion' verkrijgbaar aan de basiliek vanaf 13.30 uur

14 apr.-  Vandaag, Palmzondag 14 april om 14.30 uur wordt een bijzondere uitvoering gegeven van de Matthäus Passion in de St. Jansbasiliek. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

In het meest beroemde muziekwerk uit de wereld van de klassieke muziek heeft de componist Johann Sebastian Bach zijn hart en ziel op een uitzonderlijke manier ingelegd. Het vertelt indrukwekkend het verhaal van het verraad, het lijden en sterven van Jezus Christus volgens het evangelie van Mattheus. Door middel van protestkoren, verstilde aria’s en troostende koralen. Voor wie de uitvoering live meemaakt, snijdt Bachs muzikale meesterwerk door de ziel en maakt het een overrompelende indruk: van de wereldberoemde aria ‘Erbarme dich’ tot de letterlijk en figuurlijk overdonderende koormuziek in 'Sind Blitze und Donner'.

De uitvoering, voor de veertiende keer georganiseerd door de Stichting Laren Klassiek, brengt een mix van inmiddels internationaal erkende topsolisten. De Matthäus Passion staat onder leiding van de Duitse dirigent Nikolaus Müller.

Tickets kosten 59,50 euro (eerste rang) en 49,50 euro (tweede rang)Tickets zijn verkrijgbaar aan de kerk vanaf 13.30 uur

 Matthaeus Passion in Laren, sfeer vanaf de eerste seconde


30 mrt.- Het verhaal overbrengen, het ’optimaal vertellen’. Dat is wat zangers Maarten Koningsberger en Raoul Steffani voor elkaar willen krijgen tijdens de Matthäus-Passion in Laren.


 


De bekende baritons zijn dit jaar door Stichting Laren Klassiek gestrikt voor de uitvoering in de Sint-Jansbasiliek.


 


En juist die locatie helpt een handje in de wens het verhaal goed over te brengen. Voor Koningsberger (63) is een Matthäus buiten de kerk altijd een beetje ’een gemiste kans’. „Want in bijvoorbeeld een theater moet je heel veel maken wat in een kerk al van nature aanwezig is. Door de akoestiek en ambiance van een kerk is de sfeer er al vóór je je mond open doet. Vanaf de eerste seconde zit je erin.”


 


Ook al heeft Koningsberger het al zo vaak gezongen, hij verheugt zich elk jaar weer op de Matthäus-Passion. Juist omdat het wat anders is dan normaal. „En ik ben niet eens christelijk. Maar als ik de muziek van de Matthäus hoor, dan geloof ik.” „Het maakt iets in ons los”, voegt Steffani (27) toe.


 


„In bijvoorbeeld het Concertgebouw heb je natuurlijk een mooiere kleedkamer, maar juist dat haalt er wat vanaf. De dirigent, het koor en de solisten hoeven elkaar daar niet tegen te komen voor de uitvoering. Soms zit je kleedkamer zelfs op een andere verdieping. Maar in de kerk zit je bij elkaar en voel je je ook meer een groep. De kaarsen, het is altijd net wat te koud… Het is echt een andere spanning.”


 


Balsem voor je stem


 


Koningsberger neemt de rol van Christus op zich, Steffani is verantwoordelijk voor de aria’s. In andere uitvoeringen is hij weer Christus. „Maar normaal gesproken wordt die rol toch aan een wat ouder iemand gegeven met meer levenservaring”, zegt hij. „Welke rol het ook is, ik zing de Matthäus-Passion heel graag. Het is balsem voor je stem.” Daar is Koningsberger het mee eens. „Sommige zangers haten Bach, ik vind het heerlijk.”


 


Voor het eerst staan de twee zangers samen op het podium. Bijzonder, want Steffani volgde op het conservatorium lessen bij Koningsberger en als hij een erg lastig stuk voor zich heeft belt hij hem vaak nog even op. Steffani vond zijn leraar nooit streng. „Maar het is wel belangrijk om streng en precies uit elkaar te halen. Dat laatste is hij zeker wel. En dat moet ook, anders leer je niets. Als iets niet helemaal goed was moest het steeds opnieuw.”


 


Openheid


 


„Streng zijn werkt niet, zang gaat om openheid”, zegt Koningsberger. „Als je een leerling onzeker maakt gaat alles juist dicht, ik kan me niet voorstellen dat een strenge docent ook maar iets goed doet. Maar inderdaad, je moet niets laten gaan. Als je dat met een klein dingetje doet, wordt het uiteindelijk groot. Dat kan overal zitten, in je adem of in de dictie. Als je stem aan het opbouwen bent is het belangrijk dat je elk steentje goed op het volgende steentje zet. Een scheef fundament leidt tot een scheef bouwwerk. Daar krijg je uiteindelijk last van.”


 


Bijvoorbeeld als je zoals Koningsberger niet meer kan teren op de jeugdigheid van je stem. „Als je jong bent kan je alles”, zegt hij lachend. „Met een beetje bravoure kom je er wel doorheen. Even kracht zetten en het gaat wel. Maar later wordt dat anders, het neemt af. Je hebt van die dagen dat je wakker wordt en alles kan. Helaas zijn dat niet de dagen waarop je een concert hebt, omdat het altijd nog een bepaalde spanning met zich meebrengt. Je hebt ook van die dagen dat het niet lukt, dan val je terug op je techniek.”


 


Steffani heeft nog wel een jonge stem en zingt al een aantal jaar de Matthäus, maar heeft natuurlijk nog niet de ervaring zoals bijvoorbeeld Koningsberger. „Toen ik net voor publiek stond kon ik op concertdagen niets doen. Ik zat de hele dag in de focus voor het concert. Als je dan twee of drie avonden achter elkaar hebt is het best zwaar. Daar heb ik nu geen last meer van. Hoe meer ervaring, hoe gemakkelijker het wordt.”


 


Over de uitvoering in Laren maakt Steffani zich in ieder geval geen enkele zorgen. „Ik heb hier in december gezongen. Voor ons is het een fijne plek om te komen, het gaat als een machine en het publiek is ook geconcentreerd. Dat is prettig voor een zanger, je weet wat je kan verwachten.”


 


 

 


Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de uitvoering op 14 april, via de Nationale Theaterkassa: 0900-9203 of www.ntk.nl. Kaarten kosten 59,50 (eerste rang) en 49,50 euro (tweede rang), inclusief programmaboekje en pauzedrankje. Meer informatie op www.larenklassiek.nl. Het concert begint om 14.30 uur.   Gooi en Eemlander   


 


 


 


 

Ga terug

Publicatie datum: 14-4-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Geknoei met de Brink

1 juni.- Alweer bijna 5 jaar geleden nam Larens Behoud het initiatief. Er moest eindelijk wat gebeuren met de Brink. Want wie er langs rijdt of fietst geniet van het plaatje, maar vertoef je erop dan schrik je van  Lees verder

[Kijk op Laren]

Ineens wist ik.

3 juni.- Ineens wist ik.Of wist ik het weer.Mark Rothko.De eerste wolken maakten een typisch Nederlands einde aan een prachtige zomerse dag in Laren. Misschien dat het de overgang was of een plotseling gevoel van betrekkelijkheid.Maar daar was hij  Lees verder

[Het weer in Laren]

14,5°Cdo
14°Cvr
15,5°Cza
17°Czo

[Opinie]

De tegenpartij

24 mei.-  De fijnste mensen, in ieder geval de meest interessante mensen, zijn zij die pertinent, en vooral vooraf, overal tegen zijn. Een zaaltje vol met positieve mensen is dodelijk; klotsende oksels, plaatsvervangende schaamte e  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 72

20 juni.- Enigszins verscholen aan de Kleine Brink ligt café ‘De Bijenkorf, ‘s avonds door een honderdtal 14 volt lampjes aangeduid als “cafe De byenkorf”.  Op maandag en dinsdag gesloten, de overige dagen open tussen 16.00 uur en 01.00 uur. W  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]