Wereldpremiere toneelstuk Wat ik moest verzwijgen op 3 en 4 mei in Singer Laren

5 febr.- Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Singer Laren doet dat dit jaar met de wereldpremière van de toneelvoorstelling Wat ik moest verzwijgen. Een indringend toneelstuk, dat geschreven is door Edwin de Vries in samenwerking met Mette Bouhuijs en gebaseerd is op het gelijknamige boek van Ariëlla Kornmehl. Deze toneelproductie is een samenwerking tussen Singer Laren, regisseur Edwin de Vries en Toneelgezelschap De Papegaai. Wat ik moest verzwijgen is te zien op 3 en 4 mei in Singer Laren.

Wat ik moest verzwijgen

Een oudere dame krijgt bezoek van een twintig jaar jongere man, die haar een schilderij van Isaac Israëls komt terugbrengen, dat haar toebehoorde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kent haar van de begrafenis van zijn ouders, die pas geleden bij een ongeluk zijn omgekomen. Zij kent hem nog van veel eerder, maar dat vertelt ze hem niet. Hij heeft geen idee wie zij is. Zij weet heel goed wie hij is, maar heeft ooit beloofd dat nooit bekend te zullen maken. Het schilderij dat hij haar komt terugbrengen, brengt allerlei herinneringen bij haar teweeg, die ze tot dan toe verborgen heeft weten te houden. Zelfs haar dochter weet van niets.

Na zestig jaar komt het hele verdrongen verleden bij haar terug: de tijd van haar onderduik in Haarlem; de buurman die niet van onbeschreven gedrag bleek te zijn en de gruwelijkheden die ze moest doorstaan om zichzelf te beschermen. Een onthullende en schokkende waarheid voor alle betrokkenen.

Edwin de Vries
Singer Laren produceert de voorstelling in samenwerking met Edwin de Vries en Toneelgezelschap De Papegaai. De Tweede Wereldoorlog is in het werk van schrijver Edwin de Vries een terugkerend thema. Zo schreef hij de films: In de schaduw van de overwinning (1986), Left Luggage (1998), The Discovery of Heaven (2001). Later schreef hij het toneelstuk De Pianist (2008) en de musical Soldaat van Oranje (2010). In 2016 speelde hij met zijn zoon in Westerbork Serenade, een toneelstuk dat hij schreef over het leven van zijn vader gedurende de oorlog. In 2012 werd hij geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn grote betekenis voor de Nederlandse cultuur.

Toneelgezelschap De Papegaai
Toneelgezelschap De Papegaai is een Larens toneelgezelschap, dat streeft naar een aansprekende mix tussen toneel, zang en cabaret. Het richt zich op jong én oud, zowel qua publiek als qua acteurs en actrices. Het toneelgezelschap heeft een sterke band met Singer Laren, die stamt uit de tijd van Anna Singer. Opgericht in november 1920, viert Toneelgezelschap De Papegaai dit jaar haar 100ste jubileum.

Wat ik moest verzwijgen is te zien in Singer Laren op 3 mei om 15.00 uur en na de herdenking op De Brink op 4 mei om 21.00 uur. Prijs €19,50 | Singer Supporters €17.00. De voorstelling is onderdeel van Theater Na de Dam.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.singerlaren.nl/watikmoestverzwijgen of aan de kassa in Singer Laren
Ga terug

Publicatie datum: 5-2-2020

[Laren in beeld]

[Column]

'Laren let op uw saeck'

24 febr.-‘De Gooise politiek staat dit jaar voor een aantal belangrijke keuzes als het gaat om natuur, wonen, mobiliteit en werkgelegenheid. Een goede samenwerking daarbij is cruciaal’, aldus burgemeester van Hilversum Pieter Broert  Lees verder

[Kijk op Laren]

Taal

23 febr.- Waar zijn we zonder taal? Nergens.Niks een leuk gesprek, een fijn boek ofeen ingewikkelde puzzel. De computer wordt een onneembare vesting, vaar-wel Wikipedia of digitaal bankieren. Er  Lees verder

[Het weer in Laren]

6°Cvr
9°Cza
9,5°Czo
9°Cma

[Opinie]

Nog groener Crailo

23 febr,- Als je je op 1 januari hebt voorgenomen om gezonder te gaan leven, is het niet slim om op 2 januari je fiets op Marktplaats te zetten om meer in de auto te moeten stappen.Een huzarenstukje kun je het gerust noemen: De drie gemeenten die samen een prachtige buurtschap o  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 108 Johann Sebastian Bach

27 febr.-Al een paar weken zit onze meesterzanger hoog in de notenboom. Net terug uit Spanje. Luidruchtig klinkt zijn lokroep richting het mooiste meisje van het Mauvezand. Wie wil er straks in mei een gezinnetje van een merel of drie?  Ik dacht dat deze ‘BN  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]