Wereldpremiere toneelstuk Wat ik moest verzwijgen op 3 en 4 mei in Singer Laren

5 febr.- Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Singer Laren doet dat dit jaar met de wereldpremière van de toneelvoorstelling Wat ik moest verzwijgen. Een indringend toneelstuk, dat geschreven is door Edwin de Vries in samenwerking met Mette Bouhuijs en gebaseerd is op het gelijknamige boek van Ariëlla Kornmehl. Deze toneelproductie is een samenwerking tussen Singer Laren, regisseur Edwin de Vries en Toneelgezelschap De Papegaai. Wat ik moest verzwijgen is te zien op 3 en 4 mei in Singer Laren.

Wat ik moest verzwijgen

Een oudere dame krijgt bezoek van een twintig jaar jongere man, die haar een schilderij van Isaac Israëls komt terugbrengen, dat haar toebehoorde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kent haar van de begrafenis van zijn ouders, die pas geleden bij een ongeluk zijn omgekomen. Zij kent hem nog van veel eerder, maar dat vertelt ze hem niet. Hij heeft geen idee wie zij is. Zij weet heel goed wie hij is, maar heeft ooit beloofd dat nooit bekend te zullen maken. Het schilderij dat hij haar komt terugbrengen, brengt allerlei herinneringen bij haar teweeg, die ze tot dan toe verborgen heeft weten te houden. Zelfs haar dochter weet van niets.

Na zestig jaar komt het hele verdrongen verleden bij haar terug: de tijd van haar onderduik in Haarlem; de buurman die niet van onbeschreven gedrag bleek te zijn en de gruwelijkheden die ze moest doorstaan om zichzelf te beschermen. Een onthullende en schokkende waarheid voor alle betrokkenen.

Edwin de Vries
Singer Laren produceert de voorstelling in samenwerking met Edwin de Vries en Toneelgezelschap De Papegaai. De Tweede Wereldoorlog is in het werk van schrijver Edwin de Vries een terugkerend thema. Zo schreef hij de films: In de schaduw van de overwinning (1986), Left Luggage (1998), The Discovery of Heaven (2001). Later schreef hij het toneelstuk De Pianist (2008) en de musical Soldaat van Oranje (2010). In 2016 speelde hij met zijn zoon in Westerbork Serenade, een toneelstuk dat hij schreef over het leven van zijn vader gedurende de oorlog. In 2012 werd hij geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn grote betekenis voor de Nederlandse cultuur.

Toneelgezelschap De Papegaai
Toneelgezelschap De Papegaai is een Larens toneelgezelschap, dat streeft naar een aansprekende mix tussen toneel, zang en cabaret. Het richt zich op jong én oud, zowel qua publiek als qua acteurs en actrices. Het toneelgezelschap heeft een sterke band met Singer Laren, die stamt uit de tijd van Anna Singer. Opgericht in november 1920, viert Toneelgezelschap De Papegaai dit jaar haar 100ste jubileum.

Wat ik moest verzwijgen is te zien in Singer Laren op 3 mei om 15.00 uur en na de herdenking op De Brink op 4 mei om 21.00 uur. Prijs €19,50 | Singer Supporters €17.00. De voorstelling is onderdeel van Theater Na de Dam.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.singerlaren.nl/watikmoestverzwijgen of aan de kassa in Singer Laren
Ga terug

Publicatie datum: 5-2-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Verklaring fractievoorzitter Larens Behoud over de ontstane onrust in het dorp met betrekking tot de herontwikkeling van de Brink.

3 aug.- Laat ik voorzichtig zeggen dat ik wel eens rustiger van vakantie ben teruggekomen. Natuurlijk heb ik tijdens mijn vakantie ook genoeg mee gekregen van wat er in Laren speelde. Het gaat wat ver om te zeggen dat we 24/7 met dorpspolitiek bezig zijn, maar de perikelen ro  Lees verder

[Kijk op Laren]

De Brink, het dorp, de mensen

3 aug.- Op 24 juni om 22.42 uur werd ik met onmiddellijke ingang voorzitter van de mooiste, grootste en meest interessante politieke club van Laren. Reden was het aannemen van het raadsbesluit inzake de herinrichtingsschets De Brink en het opstap  Lees verder

[Het weer in Laren]

30°Cwo
31°Cdo
28°Cvr
24°Cza

[Opinie]

Bomen

25 juli.- ‘Bomen maken emotie los en al snel verdwijnt de rede dan door de achterdeur.’ Zo valt Ronald Frisart vanochtend met de deur in huis in zijn analyse over de commotie die in Laren is ontstaan met betrekking tot de 24 juni door de gemeenteraad aangenomen ‘Inrichtingschets Herinrichting Brink’ waarin een Wadi, een verdiepte bovengrondse wateropvang van 60 bij 30 meter en dientengevolge een bomenkap van 41 bomen op de historische Brink is voorzien. Inmiddels ondersteunen ruim 1350 handtekeningen de petitie ‘stop de bomenkap’ en oo  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 131 Vladimir Horowitz

6 aug.- Vorige week schreef ik dat ik altijd iets heb met wereldberoemde pianisten. Bizar natuurlijk, ik ben slechts een liefhebber. Na de verrassende ontmoeting met meesterpianist Alfred Brendel vorig jaar tijdens het Opera Forwa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]