Achttien monumenten erbij in Laren

26 jan.-Laren is achttien gemeentelijke monumenten rijker. Burgemeester en wethouders hebben besloten zeventien individuele panden plus het Erfgooierscomplex de monumentenstatus te geven. Dat blijkt uit de besluitenlijst van het college.

Het Erfgooierscomplex bestaat uit woningen aan de Efgooiersweg, de Erfgooiersdwarsweg, De Mees, de Kloosterweg, de IJsbaanweg en de Smeekweg. De individuele panden die nu monument worden zijn Eemnesserweg 10 en 12, Klaaskampen 6 en 6A, Lingenskamp 34, Mauvezand 17, Naarderstraat 40 en 68, Oude Naarderweg 11, Raboes 4, Sint Janstraat 2-4 en 16-18, Smeekweg 51, Torenlaan 21-21A en Zevenend 11, 13 en 15.

Deze aanwijzing van achttien monumenten is het eindstation van een traject dat al in 2011 begon. Op 21 december dat jaar gaf de gemeenteraad de ’bestuursopdracht’ om te bekijken welke panden in Laren het verdienden gemeentelijk monument te worden. In 2012 is geïnventariseerd welke panden in aanmerking zouden kunnen komen. Het jaar daarna spraken burgemeester en wethouders uit dat ze in drie stappen monumenten zouden gaan aanwijzen. De nu tot monument verklaarde panden zijn daarvan de derde en laatste tranche.

Interieur

De nu aangewezen zeventien individuele panden plus het Erfgooierscomlex zijn voortaan wel monument, maar dat betekent niet dat bewoners van binnen niets mogen veranderen. Het college heeft namelijk ook besloten ’het interieur ( . . .) buiten de bescherming’ te laten.

Vredelaan

De monumentenstatus is niet altijd iets voor de eeuwigheid. Neem de houten villa Vredelaan 9 waarover nogal wat te doen is. Die heeft tijdens en na de brand van begin januari vorig jaar zoveel schade opgelopen dat burgemeester en wethouders hebben besloten het pand te ontdoen van de monumentale status.

KRO

Zelfs een rijksmonument is niet altijd veilig voor de slopershamer. Zo besloten burgemeester en wethouders van Hilversum begin 2016 vergunning te geven voor de sloop van een deel van het voormalige KRO-complex aan de Emmastraat. Zo moest ruimte ontstaan voor de bouw van appartementen. Het besluit tot sloop hield ook bij de rechter stand.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 26-1-2020

[Laren in beeld]

[Column]

'Laren let op uw saeck'

24 febr.-‘De Gooise politiek staat dit jaar voor een aantal belangrijke keuzes als het gaat om natuur, wonen, mobiliteit en werkgelegenheid. Een goede samenwerking daarbij is cruciaal’, aldus burgemeester van Hilversum Pieter Broert  Lees verder

[Kijk op Laren]

Taal

23 febr.- Waar zijn we zonder taal? Nergens.Niks een leuk gesprek, een fijn boek ofeen ingewikkelde puzzel. De computer wordt een onneembare vesting, vaar-wel Wikipedia of digitaal bankieren. Er  Lees verder

[Het weer in Laren]

3,5°Cvr
6°Cza
9°Czo
9,5°Cma

[Opinie]

Nog groener Crailo

23 febr,- Als je je op 1 januari hebt voorgenomen om gezonder te gaan leven, is het niet slim om op 2 januari je fiets op Marktplaats te zetten om meer in de auto te moeten stappen.Een huzarenstukje kun je het gerust noemen: De drie gemeenten die samen een prachtige buurtschap o  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 108 Johann Sebastian Bach

27 febr.-Al een paar weken zit onze meesterzanger hoog in de notenboom. Net terug uit Spanje. Luidruchtig klinkt zijn lokroep richting het mooiste meisje van het Mauvezand. Wie wil er straks in mei een gezinnetje van een merel of drie?  Ik dacht dat deze ‘BN  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]