Bloemen voor Merel van Roermund; 18-jarige gaat voor het eerst naar de stembus

24 mei.-  Burgemeester Rinske Kruisinga zette gisterenmorgen op het stembureau (Europese Parlementsverkiezingen) in het Brinkhuis de 18-jarige Merel van Roermund in het zonnetje met een bloemetje en een certificaat.

De Larense mocht gisteren - in het jaar dat honderd jaar stemrecht voor vrouwen wordt gevierd - voor het eerst haar stem uitbrengen. VVD-raadslid Désirée Niekus had hiervoor eerder met een motie aandacht voor gevraagd.

De gemeente Larenmeldde gisteren dat 26,88% (om 19.00 uur: 42,15%) van de stemgerechtigden naar stembus zijn gekomen.  In Blaricum lag de opkomstpercentage op 23,43% (om 19.00 uur: 37,22%) en in Eemnes op 21,36% (om 19.00 uur: 37,01%).

Uitslag
De BEL-gemeenten doen mee aan een experiment met het centraal tellen van de stembiljetten. Dit betekent dat er na het sluiten van de stembussen, op partijniveau wordt geteld.

De voorlopige uitslagen worden bekend gemaakt als de stembussen in alle lidstaten van Europa zijn gesloten. Dit om beïnvloeding te voorkomen. Op zondag 26 mei worden vanaf 23.00 uur de voorlopige uitslagen op partijniveau gepubliceerd op de websites van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren.

Het tellen van de stemmen voor de afzonderlijke kandidaten gebeurt in het openbaar op maandag 27 mei vanaf 9.00 uur bij de BEL Combinatie aan de Zuidersingel 5 in Eemnes.

Na het tellen van de stemmen worden maandag 27 mei in de loop van de dag de processen-verbaal op websites van de BEL-gemeenten gepubliceerd en liggen ze voor iedereen ter inzage in het BEL-kantoor. De kiesraad maakt ongeveer een week na de verkiezingen de definitieve uitslag voor Nederland bekend.

 

Bron: Laarder Courant de Bel
Ga terug

Publicatie datum: 24-5-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Geknoei met de Brink

1 juni.- Alweer bijna 5 jaar geleden nam Larens Behoud het initiatief. Er moest eindelijk wat gebeuren met de Brink. Want wie er langs rijdt of fietst geniet van het plaatje, maar vertoef je erop dan schrik je van  Lees verder

[Kijk op Laren]

Ineens wist ik.

3 juni.- Ineens wist ik.Of wist ik het weer.Mark Rothko.De eerste wolken maakten een typisch Nederlands einde aan een prachtige zomerse dag in Laren. Misschien dat het de overgang was of een plotseling gevoel van betrekkelijkheid.Maar daar was hij  Lees verder

[Het weer in Laren]

14,5°Cdo
13°Cvr
15,5°Cza
17°Czo

[Opinie]

De tegenpartij

24 mei.-  De fijnste mensen, in ieder geval de meest interessante mensen, zijn zij die pertinent, en vooral vooraf, overal tegen zijn. Een zaaltje vol met positieve mensen is dodelijk; klotsende oksels, plaatsvervangende schaamte e  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 72

20 juni.- Enigszins verscholen aan de Kleine Brink ligt café ‘De Bijenkorf, ‘s avonds door een honderdtal 14 volt lampjes aangeduid als “cafe De byenkorf”.  Op maandag en dinsdag gesloten, de overige dagen open tussen 16.00 uur en 01.00 uur. W  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]