Bloemen voor Merel van Roermund; 18-jarige gaat voor het eerst naar de stembus

24 mei.-  Burgemeester Rinske Kruisinga zette gisterenmorgen op het stembureau (Europese Parlementsverkiezingen) in het Brinkhuis de 18-jarige Merel van Roermund in het zonnetje met een bloemetje en een certificaat.

De Larense mocht gisteren - in het jaar dat honderd jaar stemrecht voor vrouwen wordt gevierd - voor het eerst haar stem uitbrengen. VVD-raadslid Désirée Niekus had hiervoor eerder met een motie aandacht voor gevraagd.

De gemeente Larenmeldde gisteren dat 26,88% (om 19.00 uur: 42,15%) van de stemgerechtigden naar stembus zijn gekomen.  In Blaricum lag de opkomstpercentage op 23,43% (om 19.00 uur: 37,22%) en in Eemnes op 21,36% (om 19.00 uur: 37,01%).

Uitslag
De BEL-gemeenten doen mee aan een experiment met het centraal tellen van de stembiljetten. Dit betekent dat er na het sluiten van de stembussen, op partijniveau wordt geteld.

De voorlopige uitslagen worden bekend gemaakt als de stembussen in alle lidstaten van Europa zijn gesloten. Dit om beïnvloeding te voorkomen. Op zondag 26 mei worden vanaf 23.00 uur de voorlopige uitslagen op partijniveau gepubliceerd op de websites van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren.

Het tellen van de stemmen voor de afzonderlijke kandidaten gebeurt in het openbaar op maandag 27 mei vanaf 9.00 uur bij de BEL Combinatie aan de Zuidersingel 5 in Eemnes.

Na het tellen van de stemmen worden maandag 27 mei in de loop van de dag de processen-verbaal op websites van de BEL-gemeenten gepubliceerd en liggen ze voor iedereen ter inzage in het BEL-kantoor. De kiesraad maakt ongeveer een week na de verkiezingen de definitieve uitslag voor Nederland bekend.

 

Bron: Laarder Courant de Bel
Ga terug

Publicatie datum: 24-5-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Zelfstandigheid kan alleen maar als je je geld op orde hebt en samenwerkt met de buren

8 sept.- "Een erfgooier is nu eenmaal niet iemand die men op de tenen moet gaan staan, in casu in zijn rechten tekort moet doen. Dan verzet hij zich hevig, toont zich zolang koppig en onhandelbaar totdat hij verkregen heeft wa  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een sterk dorp

7 sept.- De zomervakantie is voorbij, scholen zijn weer begonnen. Met een geslaagd eerste foodtruckfestival en een jubilerend traditioneel oogstfeest heeft Laren elkaar weer kunnen ontmoeten. Ook het politieke jaar gaat weer begonnen. Larens Behoud zal zich ook het komende jaar inzetten v  Lees verder

[Het weer in Laren]

11°Cza
11°Czo
16°Cma
19,5°Cdi

[Opinie]

Timo Smit

1 sept.- Een lantaarnpaal is niet links of rechts. Hij moet er wel of niet staan. En als hij er staat moet hij branden. Op pagina 92 van het boek "Erfgooiers geportretteerd" kijkt Laarder Timo Smit met een peinzende  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 85 Poffertjeskraam

20 sept.- Wanneer de poffertjeskraam van ‘Corn. De Haan’ in het hart van het dorp verschijnt, begint voor Laarders de lente. “Eigenlijk is het zo”, zegt Marcel Hilhorst bij wie jong en oud, aanschuift tuss  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]