FNV legt gemeenten langs de lat: Huizen scoort goed op sociaal beleid, Eemnes het slechtst

12 mrt.- Van de acht regiogemeenten die hebben meegedaan aan de Lokale Monitor 2018 van de FNV scoort Huizen het best op sociaal beleid. En, naar verhouding, Eemnes het slechtst.

De FNV toetst elke twee jaar hoe gemeenten omgaan met mensen met een uitkering of beperking, wat ze doen aan armoedebeleid, hoe ze huishoudelijke zorg of jeugdhulp inkopen en of ze mensen de zekerheid van een vaste baan geven. Aan het onderzoek deden 135 gemeenten mee.

„Het lukt sommige gemeenten uitstekend sociaal beleid te ontwikkelen en uit te voeren”, constateert vice-voorzitter Kitty Jong van de FNV. „Dat is een prestatie, ook omdat ze er veel taken bij hebben gekregen door de decentralisatie in 2015.”

Positief is verder, dat meer dan de helft van de gemeenten voormalige SW-bedrijven inzetten voor de uitvoering van de Participatiewet voor mensen met een arbeidsbeperking. Een kwart geeft een vast contract aan mensen die ’beschut’ werken. In driekwart van de gemeenten zijn tekorten op de jeugdzorg. In de helft van de gevallen wordt bijgepast uit de eigen begroting waardoor er geen wachtlijsten ontstaan.

Geld op de plank

’Gemeenten hebben veel mogelijkheden om het sociaal minimum aan te vullen door kosten en lasten te verlichten, maar kiezen vaak voor bureaucratische regelingen die de drempel te hoog maken voor de mensen die het nodig hebben. Tegelijk blijft er geld op de plank liggen.’

De deelnemende regiogemeenten - in volgorde van de ranglijst: Huizen, Weesp, Wijdemeren, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Laren en Eemnes - scoren evenveel punten op inkoop. Daarbij kijkt de FNV naar het minimale uurtarief voor huishoudelijke zorg (25 euro), een ontbindende voorwaarde in het contract bij niet naleving van de cao, en criteria voor de inkoop van hulp bij het huishouden en doelgroepenvervoer en jeugdhulp. Eemnes laat op dat laatste gebied punten liggen.

Wijdemeren scoort daarentegen als enige punten doordat die gemeente jaarlijks een vast bedrag verstrekt voor ’aannemelijke meerkosten’ die chronisch zieken en/of mensen met beperkingen maken.

Huizen en Weesp doen het op werkgebied goed doordat zij deelnemers aan re-integratietrajecten (na de bijstand) minimaal zes maanden blijven volgen.

Afhakers

Huizen scoort veel punten met het inkomensbeleid.

Door de individuele inkomenstoeslag, het volledig gebruiken van het budget om armoede onder kinderen te bestrijden, de korte wachttijd voor schuldhulpverlening, en het goede zicht op jongeren die ’buiten beeld’ zijn (’niet-melders, afhakers en uitstromers’).

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 12-3-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Gewoon van ons

25 aug.- Een zondagmorgen als altijd. Het dorp is nog in rust. Een wandelaar, wat enthousiaste fietsers en een hardloper. Verder niks.Toch hoor ik al op de hoek bij De Haas het geluid van vegende bezems.Op de plek waar  Lees verder

[Kijk op Laren]

Hoe zou Annie Schrijer-Pierik dat nou opgelost hebben?

13 aug.- Dat vroeg ik mij afgelopen weekeinde af, toen ik een gesprek aan het uitwerken was, dat ik kort geleden had met  Dirk Jan Hildebrand.Inzet was het op voorhand al té leuke Foodtruck Festival van Le Bocque. Maar zeker ook over  Lees verder

[Het weer in Laren]

30,5°Czo
26°Cma
22°Cdi
20,5°Cwo

[Opinie]

Narcostaat

19 aug.- Nederlandse jongeren nemen grote risico’s door op festivals in het buitenland drugs te gebruiken of te verkopen, meldt de Telegraaf.  In tegenstelling tot het lankmoedige Nederland, wordt in andere landen namelijk wel streng  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 81

21 aug.-  De afgelopen week trok ik weer eens mijn wandelschoenen aan voor een ‘retourtje’ Lage Vuursche. Ik was vooral benieuwd naar de bloeiende heide en of er al iets te plukken viel van de bramenstru  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]