FNV legt gemeenten langs de lat: Huizen scoort goed op sociaal beleid, Eemnes het slechtst

12 mrt.- Van de acht regiogemeenten die hebben meegedaan aan de Lokale Monitor 2018 van de FNV scoort Huizen het best op sociaal beleid. En, naar verhouding, Eemnes het slechtst.

De FNV toetst elke twee jaar hoe gemeenten omgaan met mensen met een uitkering of beperking, wat ze doen aan armoedebeleid, hoe ze huishoudelijke zorg of jeugdhulp inkopen en of ze mensen de zekerheid van een vaste baan geven. Aan het onderzoek deden 135 gemeenten mee.

„Het lukt sommige gemeenten uitstekend sociaal beleid te ontwikkelen en uit te voeren”, constateert vice-voorzitter Kitty Jong van de FNV. „Dat is een prestatie, ook omdat ze er veel taken bij hebben gekregen door de decentralisatie in 2015.”

Positief is verder, dat meer dan de helft van de gemeenten voormalige SW-bedrijven inzetten voor de uitvoering van de Participatiewet voor mensen met een arbeidsbeperking. Een kwart geeft een vast contract aan mensen die ’beschut’ werken. In driekwart van de gemeenten zijn tekorten op de jeugdzorg. In de helft van de gevallen wordt bijgepast uit de eigen begroting waardoor er geen wachtlijsten ontstaan.

Geld op de plank

’Gemeenten hebben veel mogelijkheden om het sociaal minimum aan te vullen door kosten en lasten te verlichten, maar kiezen vaak voor bureaucratische regelingen die de drempel te hoog maken voor de mensen die het nodig hebben. Tegelijk blijft er geld op de plank liggen.’

De deelnemende regiogemeenten - in volgorde van de ranglijst: Huizen, Weesp, Wijdemeren, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Laren en Eemnes - scoren evenveel punten op inkoop. Daarbij kijkt de FNV naar het minimale uurtarief voor huishoudelijke zorg (25 euro), een ontbindende voorwaarde in het contract bij niet naleving van de cao, en criteria voor de inkoop van hulp bij het huishouden en doelgroepenvervoer en jeugdhulp. Eemnes laat op dat laatste gebied punten liggen.

Wijdemeren scoort daarentegen als enige punten doordat die gemeente jaarlijks een vast bedrag verstrekt voor ’aannemelijke meerkosten’ die chronisch zieken en/of mensen met beperkingen maken.

Huizen en Weesp doen het op werkgebied goed doordat zij deelnemers aan re-integratietrajecten (na de bijstand) minimaal zes maanden blijven volgen.

Afhakers

Huizen scoort veel punten met het inkomensbeleid.

Door de individuele inkomenstoeslag, het volledig gebruiken van het budget om armoede onder kinderen te bestrijden, de korte wachttijd voor schuldhulpverlening, en het goede zicht op jongeren die ’buiten beeld’ zijn (’niet-melders, afhakers en uitstromers’).

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 12-3-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Verlos ons van die wezenloze verkiezingsdebatten

16 mei.- Premier Rutte had zich op een verkiezingsbijeenkomst in ongemeen scherpe bewoordingen uitgelaten, zo zei de NOS-presentatrice in een vooraankondiging voor Het Journaal. Vol verwachting doorstond ik de terreur van de reclame om daarna kennis te nemen van de brainwave  Lees verder

[Kijk op Laren]

Oh, dat wist u/je al?

17 mei.- OH! DAT WIST U / JE AL ?De molen in Laren is prachtig gerestaureerdEn is al van het jaar  Lees verder

[Het weer in Laren]

12,5°Cma
14°Cdi
14°Cwo
13°Cdo

[Opinie]

Opinie: Keuzevrijheid van gemeenteraad Laren over toekomst Rabopand begrenzen gaat niet aan

13 mei.- Intrigerend is voor de neutrale toeschouwer de krachtmeting in Laren over het voormalige Rabobankpand aan de Burgemeester van Nispen tot Sevenaerstraat. De vraag die zich opdringt: welke rol speelt wethouder Ton Stam? De door de huidige eigenaar v  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 67

18 mei.-  Nog even en de 14eAtelierroute Laren opent de deuren van maar liefst 64 kunstenaars.  Als bezoeker kunt zich op 25 en 26 mei tussen 11.00 uur en 17.00 uur onderdompelen in  datgene wat 64 kunstenaars het afgelopen jaar niet  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]