HBEL wil met 1,3 miljoen euro aan coaches en vouchers 254 jongeren aan betaald werk helpen

15 mei.- De HBEL-gemeenten trekken samen ruim 1,3 miljoen euro uit om 254 jongeren aan het werk te helpen. Met dat geld worden jongerencoaches betaald en vouchers - met een totale waarde van 4.500 euro - uitgekeerd aan werkgevers .

Bij veel jongeren (tot 27 jaar) met een uitkering is sprake van ’gestapelde problematiek’, aldus het Actieplan jeugdwerkloosheid van de vier gemeenten. Door de wijziging in de Wajong komen steeds meer jongeren met een licht verstandelijke handicap bij de gemeente terecht. Daarnaast heeft 54 procent van alle jongeren die zich bij de gemeenten in Gooi en Vechtstreek melden geen startkwalificatie. Ook doen steeds meer jongeren een beroep op de WMO.

Kansen

Doel van het actieplan ’Kansen voor jongeren’ is om binnen vier jaar 254 jongeren (18 tot 27 jaar), met of zonder uitkering en die geen startkwalificatie hebben of door lichamelijke of psychische problemen nog niet zelfstandig de weg richting arbeidsmarkt kunnen vinden, aan het werk te helpen. ’Zelfs met de aantrekkende economie blijft het voor deze groep moeilijker om een (reguliere) plek op de arbeidsmarkt te vinden en te behouden.’ Mocht betaald werk toch niet lukken, dan is het streven: participatie (meedoen in de maatschappij).

Opleiding

Doel van het actieplan is dus niet om werkloze jongeren naar een opleiding te begeleiden. Tenzij het gaat om een opleiding met WSF (Wet studiefinanciering) of ’een korte opleiding gericht op werkaanvaarding’.

In Huizen omvat de ’doelgroep’ - met een uitkering (Participatiewet) en/of ondersteuning vanuit de WMO - voor zover nu bij de gemeente bekend 256 jongeren. In Blaricum, Eemnes en Laren gaat het om respectievelijk 34, 36 en 48 jongeren.

Van start

De gemeenten gaan van start met vijftig jongeren. Binnen een jaar is dit aantal gegroeid naar 126, van wie er 63 aan een betaalde baan moeten zijn geholpen. Aan de ’finish’, in mei 2023, moet dit doel voor 254 jongeren zijn bereikt.

Coaches

De gemeenten trekken samen, verdeeld over vier jaar, ruim 1,3 miljoen euro uit voor het actieplan. Dit geld wordt gebruikt om werkgevers - naast de bestaande belastingvoordelen en subsidiemogelijkheden - ’nog meer te verleiden om, met name kwetsbare, jongeren in dienst te nemen’. Op de eerste plaats door de inhuur van jongerencoaches (1 tot 2 fte per jaar). Kosten: 585.000 euro.

Vouchers

Verder gaan de HBEL-gemeenten ’vouchers’ inzetten om de ’duurzame uitstroom en de ontwikkeling’ van jongeren te stimuleren. Een werkgever die op basis van het actieplan een jongere (die wordt ondersteund door een coach) in dienst neemt, krijgt in het eerste jaar drie mille ’cadeau’. En in jaar twee en drie elk nog eens 750 euro.

Bron: Gooi en Eemland
Ga terug

Publicatie datum: 15-5-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Nee!

20 mei.- Nee!''Als je dat zou doen, roept iedereen dat je een middelvinger opsteekt naar de zorg!''Of ze vragen zich openlijk af of niemand in jouw omgeving bezweken is aan het verwoestende virus.' De heftige reactie kwam na een avond wijn aan de lange tafel. In een moment van totale oprechth  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

12°Cma
10,5°Cdi
13°Cwo
18°Cdo

[Opinie]

Opinie Het Parool: De wereld zou China moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag

21 mei.- China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt. In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 120 Ria en Evert II

21 mei.- Wie destijds de auto op het grind achter de ketting bij ‘Oud Laren’ aan de Naarderstraat 39 parkeerde, wachtte  bij binnenkomst een ouderwetse sfeer in het café-petit restaurant van Ria en Evert’ waar op de menukaart – 4 gangen voor 20 euro- biefstuk met sla en appelmoes stond, vooraf gegaan door tomatensoep met balletjes in een zilmeta soepkom van Gero- ‘De Maggie staat op tafel’- en als nagerecht een toetje uit de koelkast van Albert Heijn met koffie toe.    Na hun verhuizing met een vrachtwagen van Blokker in december 2010 naar Rheden-, w  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]