HBEL wil met 1,3 miljoen euro aan coaches en vouchers 254 jongeren aan betaald werk helpen

15 mei.- De HBEL-gemeenten trekken samen ruim 1,3 miljoen euro uit om 254 jongeren aan het werk te helpen. Met dat geld worden jongerencoaches betaald en vouchers - met een totale waarde van 4.500 euro - uitgekeerd aan werkgevers .

Bij veel jongeren (tot 27 jaar) met een uitkering is sprake van ’gestapelde problematiek’, aldus het Actieplan jeugdwerkloosheid van de vier gemeenten. Door de wijziging in de Wajong komen steeds meer jongeren met een licht verstandelijke handicap bij de gemeente terecht. Daarnaast heeft 54 procent van alle jongeren die zich bij de gemeenten in Gooi en Vechtstreek melden geen startkwalificatie. Ook doen steeds meer jongeren een beroep op de WMO.

Kansen

Doel van het actieplan ’Kansen voor jongeren’ is om binnen vier jaar 254 jongeren (18 tot 27 jaar), met of zonder uitkering en die geen startkwalificatie hebben of door lichamelijke of psychische problemen nog niet zelfstandig de weg richting arbeidsmarkt kunnen vinden, aan het werk te helpen. ’Zelfs met de aantrekkende economie blijft het voor deze groep moeilijker om een (reguliere) plek op de arbeidsmarkt te vinden en te behouden.’ Mocht betaald werk toch niet lukken, dan is het streven: participatie (meedoen in de maatschappij).

Opleiding

Doel van het actieplan is dus niet om werkloze jongeren naar een opleiding te begeleiden. Tenzij het gaat om een opleiding met WSF (Wet studiefinanciering) of ’een korte opleiding gericht op werkaanvaarding’.

In Huizen omvat de ’doelgroep’ - met een uitkering (Participatiewet) en/of ondersteuning vanuit de WMO - voor zover nu bij de gemeente bekend 256 jongeren. In Blaricum, Eemnes en Laren gaat het om respectievelijk 34, 36 en 48 jongeren.

Van start

De gemeenten gaan van start met vijftig jongeren. Binnen een jaar is dit aantal gegroeid naar 126, van wie er 63 aan een betaalde baan moeten zijn geholpen. Aan de ’finish’, in mei 2023, moet dit doel voor 254 jongeren zijn bereikt.

Coaches

De gemeenten trekken samen, verdeeld over vier jaar, ruim 1,3 miljoen euro uit voor het actieplan. Dit geld wordt gebruikt om werkgevers - naast de bestaande belastingvoordelen en subsidiemogelijkheden - ’nog meer te verleiden om, met name kwetsbare, jongeren in dienst te nemen’. Op de eerste plaats door de inhuur van jongerencoaches (1 tot 2 fte per jaar). Kosten: 585.000 euro.

Vouchers

Verder gaan de HBEL-gemeenten ’vouchers’ inzetten om de ’duurzame uitstroom en de ontwikkeling’ van jongeren te stimuleren. Een werkgever die op basis van het actieplan een jongere (die wordt ondersteund door een coach) in dienst neemt, krijgt in het eerste jaar drie mille ’cadeau’. En in jaar twee en drie elk nog eens 750 euro.

Bron: Gooi en Eemland
Ga terug

Publicatie datum: 15-5-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Een lange, hete zomer

13 juli.- Elsevier heeft Laren op de tweede plaats gezet als fijnste plaats van Nederland om in te wonen.Het gemeentebestuur is daar met recht trots op, in het volle besef dat we dat allemaal s  Lees verder

[Kijk op Laren]

Poffeltjes eten

18 juli.- 'Hoe oud ben jij?'Het kleine jongetje keek mij, na zijn vraag, peinzend aan. Alsof hij het antwoord zelf al aan het ontdekken was.'Nou, wat denk je?' vroeg ik hem.Hij draaide zijn hoofd naar links en keek naar zijn, zoals later  Lees verder

[Het weer in Laren]

22°Cwo
20,5°Cdo
22,5°Cvr
28°Cza

[Opinie]

Jan Modaal zit klem

13 juli.- Volgens De Telegraaf hebben mensen met een modaal inkomen de afgelopen jaren hun vaste lasten flink zien stijgen. Ze komen steeds meer in de gevarenzone. Dan zijn er nog 3 miljoen gepensioneerden waarvan de oude  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 76

17 juli.- Achter in de Sint Jansbasiliek hangt een bijzondere fotokast. Je zou er bijna aan voorbijlopen tenzij je de rondleiding van de pastoor volgt. “Heer zend arbeiders in uw oogst, 500 dagen aflaat” staat er boven.  Erin a  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]