Lange Wijnen verbreden is beste optie voor opdoemend verkeersprobleem in Laren

15 juni.- De Lange Wijnen in Laren verbreden zodat daar tweerichtingsverkeer mogelijk wordt. Die optie is de beste om het verkeersprobleem te vermijden dat zich aandient als het nieuwe Rosa Spier Huis en appartementengebouwen Steen & Bergh straks klaar zijn.

Dat schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Het onderwerp wordt dinsdagavond besproken in een raadscommissie.

Als er niets gebeurt, gaat het extra verkeer dat de twee nieuwbouwcomplexen met zich meebrengen vooral op de Drift voor aanzienlijke problemen zorgen. Er zijn diverse varianten bekeken om verkeer tussen het Nieuwe Rosa Spierhuis en Steen & Bergh enerzijds en het centrum van Laren Laren anderzijds beter te kunnen afwikkelen. Om uiteenlopende redenen zijn er al meteen opties afgevallen.

Kansen

Twee varianten leken wél kansen te bieden: verbreding van de Lange Wijnen (inclusief een voetpad langs het stuk tussen de Naarderstraat en de Hector Treublaan) en het doortrekken van Rijksweg West naar de Rijksstraatweg/Naarderstraat. Die opties hebben burgemeester en wethouders verder laten uitwerken.

Doortrekken van Rijksweg West over het Blokkerterrein/HB Capital en onder de natuurbrug door naar de Rijskstraatweg/Naarderstraat zou volgens een ruwe schatting tussen 600.000 en 800.000 euro kosten. Problemen zijn bij deze variant te voorzien met het Goois Natuurreservaat, Rijkswaterstaat en waterbedrijf PWN.

Verbreding van de Lange Wijnen zou aanlegkosten van zo’n 180.000 euro met zich meebrengen. Ter hoogte van de Stichtse Hof moet voor deze variant een stuk grond worden gekocht. De eigenaar wil vooralsnog echter niet verkopen. Wel zou hij daartoe bereid zijn als de gemeente hem ’planologische mogelijkheden’ biedt om zijn landgoed ’financieel beter te kunnen beheren’. Onteigenen van het benodigde perceel is ook een mogelijkheid, zo merkt het college op. Een punt van aandacht is dat de bewoners van de Lange Wijnen allerminst blij zijn met een eventuele verbreding van de rijbaan.

Sterke voorkeur

Alleen al vanwege de hoge kosten heeft het college het doortrekken van Rijksweg West terzijde gelegd. Ook verkeerstechnisch is deze variant minder gunstig. Burgemeester en wethouders schrijven de raad dat ze al met al een sterke voorkeur hebben voor verbreding van de Lange Wijnen, die ze ’onder voorwaarden haalbaar’ noemen.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 15-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Zelfstandigheid kan alleen maar als je je geld op orde hebt en samenwerkt met de buren

8 sept.- "Een erfgooier is nu eenmaal niet iemand die men op de tenen moet gaan staan, in casu in zijn rechten tekort moet doen. Dan verzet hij zich hevig, toont zich zolang koppig en onhandelbaar totdat hij verkregen heeft wa  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een sterk dorp

7 sept.- De zomervakantie is voorbij, scholen zijn weer begonnen. Met een geslaagd eerste foodtruckfestival en een jubilerend traditioneel oogstfeest heeft Laren elkaar weer kunnen ontmoeten. Ook het politieke jaar gaat weer begonnen. Larens Behoud zal zich ook het komende jaar inzetten v  Lees verder

[Het weer in Laren]

12,5°Cwo
14,5°Cdo
15°Cvr
13°Cza

[Opinie]

Timo Smit

1 sept.- Een lantaarnpaal is niet links of rechts. Hij moet er wel of niet staan. En als hij er staat moet hij branden. Op pagina 92 van het boek "Erfgooiers geportretteerd" kijkt Laarder Timo Smit met een peinzende  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 89: De Singers

16 okt.-Waarom heeft het echtpaar Anna en William Singer, hun miljoenenvermogen honderd jaar geleden nooit aangewend om kunst te kopen van nu wereldberoemde schilders als Piet Mondriaan of Bart van der Leck die in Laren vlak bij hen om de hoek woonden. Had de zoon van de Pittsburghse staalmagnaat er geen oog voor? Was het hun behoudende, nogal zoet  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]