Lange Wijnen verbreden is beste optie voor opdoemend verkeersprobleem in Laren

15 juni.- De Lange Wijnen in Laren verbreden zodat daar tweerichtingsverkeer mogelijk wordt. Die optie is de beste om het verkeersprobleem te vermijden dat zich aandient als het nieuwe Rosa Spier Huis en appartementengebouwen Steen & Bergh straks klaar zijn.

Dat schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Het onderwerp wordt dinsdagavond besproken in een raadscommissie.

Als er niets gebeurt, gaat het extra verkeer dat de twee nieuwbouwcomplexen met zich meebrengen vooral op de Drift voor aanzienlijke problemen zorgen. Er zijn diverse varianten bekeken om verkeer tussen het Nieuwe Rosa Spierhuis en Steen & Bergh enerzijds en het centrum van Laren Laren anderzijds beter te kunnen afwikkelen. Om uiteenlopende redenen zijn er al meteen opties afgevallen.

Kansen

Twee varianten leken wél kansen te bieden: verbreding van de Lange Wijnen (inclusief een voetpad langs het stuk tussen de Naarderstraat en de Hector Treublaan) en het doortrekken van Rijksweg West naar de Rijksstraatweg/Naarderstraat. Die opties hebben burgemeester en wethouders verder laten uitwerken.

Doortrekken van Rijksweg West over het Blokkerterrein/HB Capital en onder de natuurbrug door naar de Rijskstraatweg/Naarderstraat zou volgens een ruwe schatting tussen 600.000 en 800.000 euro kosten. Problemen zijn bij deze variant te voorzien met het Goois Natuurreservaat, Rijkswaterstaat en waterbedrijf PWN.

Verbreding van de Lange Wijnen zou aanlegkosten van zo’n 180.000 euro met zich meebrengen. Ter hoogte van de Stichtse Hof moet voor deze variant een stuk grond worden gekocht. De eigenaar wil vooralsnog echter niet verkopen. Wel zou hij daartoe bereid zijn als de gemeente hem ’planologische mogelijkheden’ biedt om zijn landgoed ’financieel beter te kunnen beheren’. Onteigenen van het benodigde perceel is ook een mogelijkheid, zo merkt het college op. Een punt van aandacht is dat de bewoners van de Lange Wijnen allerminst blij zijn met een eventuele verbreding van de rijbaan.

Sterke voorkeur

Alleen al vanwege de hoge kosten heeft het college het doortrekken van Rijksweg West terzijde gelegd. Ook verkeerstechnisch is deze variant minder gunstig. Burgemeester en wethouders schrijven de raad dat ze al met al een sterke voorkeur hebben voor verbreding van de Lange Wijnen, die ze ’onder voorwaarden haalbaar’ noemen.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 15-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Een lange, hete zomer

13 juli.- Elsevier heeft Laren op de tweede plaats gezet als fijnste plaats van Nederland om in te wonen.Het gemeentebestuur is daar met recht trots op, in het volle besef dat we dat allemaal s  Lees verder

[Kijk op Laren]

Ik lijk in zeker opzicht op mijn vader

13 jui.- Ik lijk in zeker opzicht op mijn vader; hij had ook nooit wat in huis dat misschien, op een zeker moment, van nut kon zijn. Zijn 'gereedschap' beperkte zich tot een hamer, nijptang en een schroevendraaier en als er een ba  Lees verder

[Het weer in Laren]

12,5°Cdi
14°Cwo
15,5°Cdo
17,5°Cvr

[Opinie]

Jan Modaal zit klem

13 juli.- Volgens De Telegraaf hebben mensen met een modaal inkomen de afgelopen jaren hun vaste lasten flink zien stijgen. Ze komen steeds meer in de gevarenzone. Dan zijn er nog 3 miljoen gepensioneerden waarvan de oude  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 75

13 juli.- Op internet ontdekte ik bij toeval telefoonhoesjes voor mijn iPhone met afbeeldingen uit het oeuvre van Larens grootse meesterschilder Anton Mauve. Verrassend want aandacht in Nederland voor het werk van Mauve lijkt verslapt en nagenoeg ver  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]