Laren gaat best goed met geluidhinder

19 jan.- Het gaat best goed met de geluidhinder in Laren. Het is in principe mogelijk het aantal door geluid van gemeentelijke wegen gehinderde woningen te verminderen, maar dat zou afbreuk doen aan het dorpsgezicht van Laren.

Dat is in grote lijnen het beeld dat burgemeester en wethouders schetsen nu de gemeente een nieuw actieplan geluid moet vaststellen voor de jaren tot 2023. Komende dinsdag buigt de raadscommissie ruimte en infrastructuur zich erover.

Alles afwegende stelt het college voor de zogeheten plandrempel voor geluid vanaf gemeentelijke wegen te handhaven op 70 decibel. Zo’n plandrempel is een ambitie, niet een keiharde grens waarbij op overschrijding een straf staat.

Blaricum

Na wat er eerder deze week is gebeurd in de Blaricumse politiek is de vraag of verantwoordelijk wethouder Ton Stam (verkeer, milieu) die plandrempel van 70 decibel voor Laren overeind kan houden. In Blaricum wees inspreker Rink Jan Slotema de politiek erop dat drie decibel minder een halvering van het geluid betekent. De commissieleden keken daarvan op en wethouder Liesbeth Boersen zag zich gedwongen snel te laten uitrekenen wat het kost als in Blaricum de plandrempel van 70 naar 68 decibel gaat.

Dat niveau van 68 decibel hanteert de gemeente Huizen al jaren en het Huizer college wil zich er ook de komende jaren aan houden. Het college in Laren vermeldt dat wel, maar meldt tevens na ampele afweging toch te kiezen voor de plandrempel van 70 decibel. Momenteel zijn er in Laren aan gemeentelijke wegen zes woningen die blootstaan aan meer geluid: vier aan de Naarderstraat (geluidsbelasting 71 decibel) en twee aan de Brink (geluidsbelasting 72 decibel).

Gaat de plandrempel omlaag naar 68 decibel dan stijgt het aantal woningen dat daar boven zit van zes naar 46, zo heeft het college laten uitrekenen door adviesbureau Royal Haskoning DHV.

Ander wegdek

De afgelopen vijf jaar is het aantal woningen met een geluidsbelasting van 70 decibel of meer juist omlaag gegaan van dertien naar bovengenoemde zes. Verdere verlaging kan, maar dan moeten huidige klinkers worden vervangen door stille klinkers of stil asfalt. Dat laatste ziet er in het dorpscentrum niet uit, vindt het college. En nieuwe klinkers kopen en de oude weggooien is strijdig met de nagestreefde duurzaamheid. Wat verlaging van de plandrempel naar 68 voor Laren aan kosten met zich meebrengt, vermeldt het voorstel van het college niet.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 19-1-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Stop ermee!

14 febr.- Het is al weer enige tijd geleden dat ik wethouder Ruimtelijke Ordening was in Laren. Tussen 2006 en 2010 om precies te zijn. Een zaak die me nog helder voor de geest staat is het gigantische reclamedoek voor de mannenmodez  Lees verder

[Kijk op Laren]

De hut van Mie

12 febr.- De hut van Mie is nog steeds wereldberoemd in Laren en omstreken. Toch nog even het geheugen opfrissen want niet iedereen herinnert zich dat weetje nog. Het speelde een redelijk stukje voor de Tweede Wereldoorlog. Mie kreeg de hut bijna gratis, want  Lees verder

[Het weer in Laren]

7°Cma
12°Cdi
13,5°Cwo
9°Cdo

[Opinie]

Column Ton Verlind

12 febr.- Afgelopen weekend werd een deel van Nederland (een gebied van Dordrecht tot Groningen) wakker met een penetrante geur in de neus. Er bleek in Alblasserdam een tankwagen met petroleum onwel te zijn geworden en het lukte het vera  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 54

14 febr.- Met al die Majoor-en, Calis-en, Van den Brinks, Vossen en Smits, was het vroeger in Laren een wirwar van ‘wie is wie’ om families enigszins uit elkaar te houden. Vaak werd er een heel genealogisch rijtje afgewerkt. Wethouder Peter Calis herinnert zich: &lsquo  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]