Laren kleurt bouwplekken in

11 jan.- Voor acht potentiële bouwlocaties in Laren hebben burgemeester en wethouders een globale invulling bedacht. Dit om samenhang te creëren en ervoor te zorgen dat potentiële bouwers op voorhand weten welke plannen een goede kans van slagen maken.

In de Woningbouwnota ’Laren, behoud door ontwikkeling’, schetst het college de contouren van wenselijke ontwikkelingen op locaties waarvan wordt verwacht dat er plannen voor gemaakt gaan worden die een bestemmingswijziging vergen. De nota geeft extra aandacht aan sociale woningbouw.

Plannen die daarin voorzien, krijgen wat b en w betreft prioriteit. Dit type huisvesting denkt het college vooral weg te zetten in de schil rond het dorpscentrum. Voor dat centrum zelf wordt vastgehouden aan een kwalitatief hoogstaande mix van wonen, winkelen en bedrijvigheid.

 

In dat dorpshart zijn vijf plekken onder de loep genomen: Torenlaan 1, Torenlaan 36, Eemnesserweg 3, Golden River en het daar tegenover gelegen Rabogebouw.

Voor die laatste locatie geeft het college de voorkeur aan sloop boven herbestemming. Sloop biedt stedenbouwkundig meer mogelijkheden en is duurzamer. Omwille van de levendigheid en economische vitaliteit wordt gekozen voor een gevarieerde herontwikkeling met bijvoorbeeld een (klein) hotel, kantoren en ruime appartementen.

Aan de overkant staat Chinees restaurant Golden River te verkommeren. Gezien de slechte staat, lijkt sloop onvermijdelijk. Het college wil daar wel aan meewerken, mits de historische voor- en twee zijgevels herbouwd worden. Voor de invulling wordt gedacht aan appartementen en een restaurantfunctie. Ondergronds parkeren is een harde eis.

Voor de Eemnesserweg 3 zijn al heel wat plannetjes gemaakt die het niet haalden. Een volgend plan zal naar verwachting niet lang op zich laten wachten. Voorkeur van het college: ’mooi ingepaste woningen’. Aan de kant van de basiliek vier seniorenwoningen (liefst sociale huur). En aan de Eemnesserwegkant een complex van zes appartementen met een parkeerkelder eronder.

Torenlaan 1 was eerder in beeld als locatie voor een hotel met appartementen. Nu dat niet doorgaat, gaan ook hier de gedachten uit naar een mix van functies: wonen, bedrijvigheid, winkel. Het gebouw van de verfwinkel en het woonhuis moeten behouden blijven. Het woonhuis/bedrijf op de Torenlaan 36 is wel meegenomen in de nota, maar concrete plannen daarvoor lijken er nog niet te zijn.

Voor het Van Erven Dorenspark in de Postiljonwijk is een nieuwe invulling gemaakt die uitgaat van 12 tot 15 woningen in het sociale segment voor 24 tot 36 Sherpa-bewoners. Ook voor een perceel aan de Harmen Vosweg wordt gedacht aan sociale huurwoningen. Over de exacte invulling van het driehoekige terrein wordt nog overlegd.

Voor de voormalige ligweide van zwembad De Biezem denken b en w aan een seniorenhofje van zo’n vijftien betaalbare en levensloopbestendige koopwoningen, plus vier kavels voor vrijstaande woningen.

Bron: Gooi en Eemlander  Foto: Laarder Courant de Bel
 

Ga terug

Publicatie datum: 11-1-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Regionale Bestuurskracht

18 jan.-  De minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, heeft een brief geschreven aan de Gooise gemeenten, met kopie aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord Holland en de Tweede Kamer. Daarin stelt ze ondermeer dat een provinciale grenswijziging pas aan de orde is, wanneer gemeent  Lees verder

[Kijk op Laren]

De hut van Mie

12 febr.- De hut van Mie is nog steeds wereldberoemd in Laren en omstreken. Toch nog even het geheugen opfrissen want niet iedereen herinnert zich dat weetje nog. Het speelde een redelijk stukje voor de Tweede Wereldoorlog. Mie kreeg de hut bijna gratis, want  Lees verder

[Het weer in Laren]

-0°Cdi
7°Cwo
9,5°Cdo
11°Cvr

[Opinie]

Verkiezingsdebat: niks gezegd, dus missie geslaagd

8 mrt.- Een robbertje verplassen: dat is het wat ik gisteravond zag in dat RTL-verkiezingsdebat. Geen touw aan vast te knopen, tegen elkaar oprijende jonge honden, niet-afgemaakte fakedebatjes, ingestudeerde one-liners. En dan het ergste nog daarna: de ‘deskundigen’ die de inhoud van het debat analyseerd  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 55

14 mrt.-  Als wijs mannetje van een jaar of acht keek ik, zittend voor de radio naast mijn veel oudere zusje Bep, naar de lichtgroene omslag  van het boek waarvan zij een bladzijde omsloeg. Muziek vulde het hele huis. In grote zwarte letters las ik J.S.BACH, Matthäus Passion BWV 24  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]