Lekker weekend in Laren

30 juni.- In de serie ’Lekker Weekend’ schuiven we wekelijks ergens aan voor het ontbijt. Deze keer is dat in Laren bij Vincent Hilhorst.

Vincent Hilhorst is geboren en getogen in Laren en weet alles van deze Noord-Hollandse pittoreske gemeente in het groen. „Weet je dat dit de groenste plek is van Nederland ? Echt hoor. Je hebt hier heide, weide, polder en bos.”

Zijn liefde voor Laren steekt hij niet onder stoelen of banken. Trots als een pauw vertelt hij over de rondleidingen die hij er geeft, over de huizen, de straten en de ateliers, de historie, de Larense school en de Sint-Jansbasiliek. Hij heeft de sleutel van de Johanneskapel, zodat hij daar zelfs mensen kan rondleiden mocht de kapel dicht zijn. Zijn visitekaartjes liggen bij de gemeente, bij het Singermuseum en bij een aantal winkels.

Ontbijtplek: Voor de gelegenheid ontbijt Hilhorst buiten de deur bij restaurant de Coeswaerde in Laren. Zijn klanten voor de rondleidingen ontvangt hij namelijk altijd hier, midden in het centrum aan de Brink. „Die naam Coeswaerde komt van de waterplas die hier vroeger zat. De boeren kwamen hier met hun koeien om ze te laten drinken. Daar is nu alleen nog die vijver van over. Aan de overkant”, doceert Vincent.

Op tafel: „Ik laat mij meestal verrassen, maar als ik zelf een ontbijtje zou moeten samenstellen, zou ik een croissantje kiezen, een zacht gekookt eitje, een wit kadetje met jong belegen kaas en een kopje koffie met warme melk.” Even later serveert kok Stanley een rijk belegd bruin broodje gezond, verse jus d’orange en een cappuccino.

Rituelen: „Ik draag tijdens de rondleidingen altijd een rode baret, ooit gekocht in Baskenland. Ik loop altijd met een wandelstaf van kastanjehout, die ik ook gebruik om iets aan te wijzen, onderweg.”

Programma: „Meestal geef ik wel een rondleiding, maar dit weekend heb ik vrijgehouden voor het jaarlijkse Sint-Jansfeest waar ik vrijwilliger bij ben. We vieren dan de geboortedag van Jan de doper. Zondag is de Sint-Jansprocessie. Er staan grote versierde bogen langs de route. Die hebben we pas opgebouwd en versierd met planten. Die planten gaan we maandag na het feest verkopen.”

Leuke van het weekend: „Ik word heel blij als de zon schijnt en het lekker warm is. Ik maak dan graag fietstochten en lange wandelingen. Door de Nijmeegse vierdaagse, die ik voor het eerst in 2000 heb gelopen, ben ik een echte wandelaar geworden. Daarna heb ik ’m nog twaalf keer uitgelopen. De laatste keer was in 2016, toen ben ik vanwege een blaar uitgevallen. Ik ben ook een keer uit de route gehaald omdat ik met deze staf liep, dat mag blijkbaar niet. Ik heb ook de voettocht naar Santiago de Compostella gelopen. In 2002 vanuit Laren, 2500 kilometer. En in 2006 vanuit Sevilla.”

Gespreksstof: „Ik woon alleen, dus de meeste gesprekken voer ik met de mensen die ik rondleid. Een Larense familie zei eens tegen mij: ’Waar jij ons brengt, zijn wij zelf nooit geweest’. Trots ben ik op een uitspraak van Karel Loeff. De directeur van Bond Heemschut. Hij zei eens over mijn rondleiding: ’Ik doe het op z’n architectonisch, een ander doet het op z’n historisch en jij doet het op z’n Vincents’. Mooi toch!” Bron: Gooi en Eeemlander
Ga terug

Publicatie datum: 30-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Een lange, hete zomer

13 juli.- Elsevier heeft Laren op de tweede plaats gezet als fijnste plaats van Nederland om in te wonen.Het gemeentebestuur is daar met recht trots op, in het volle besef dat we dat allemaal s  Lees verder

[Kijk op Laren]

Poffeltjes eten

18 juli.- 'Hoe oud ben jij?'Het kleine jongetje keek mij, na zijn vraag, peinzend aan. Alsof hij het antwoord zelf al aan het ontdekken was.'Nou, wat denk je?' vroeg ik hem.Hij draaide zijn hoofd naar links en keek naar zijn, zoals later  Lees verder

[Het weer in Laren]

31°Cdi
29°Cwo
25°Cdo
22,5°Cvr

[Opinie]

Jan Modaal zit klem

13 juli.- Volgens De Telegraaf hebben mensen met een modaal inkomen de afgelopen jaren hun vaste lasten flink zien stijgen. Ze komen steeds meer in de gevarenzone. Dan zijn er nog 3 miljoen gepensioneerden waarvan de oude  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 76

17 juli.- Achter in de Sint Jansbasiliek hangt een bijzondere fotokast. Je zou er bijna aan voorbijlopen tenzij je de rondleiding van de pastoor volgt. “Heer zend arbeiders in uw oogst, 500 dagen aflaat” staat er boven.  Erin a  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]