Lezing Alfred Sachs en Ghislaine van Thiel over voltooid leven

14 mrt.- Dr. Els van Wijngaarden (Universiteit voor Humanistiek Utrecht), Dr. Alfred Sachs (Julius Centrum, UMC-Utrecht) en Dr. Ghislaine van Thiel (Julius Centrum, UMC-Utrecht) hebben van VWS de opdracht gekregen om in 2019 onderzoek te doen naar mensen met een “voltooid leven” gevoel. De discussie die nu actueel is betreft mensen die hun leven voltooid achten en om die reden hun leven willen beëindigen. Voltooid leven is een verzamelbegrip van verschillende situaties. Bij voltooid leven is het lijden en de uitzichtloosheid niet obligaat, maar indien aanwezig dan wordt dit lijden niet veroorzaakt door een ziekte. Toch hebben deze mensen een stervenswens en willen ze euthanasie of hulp bij zelfdoding om hun leven te beëindigen. De vraag vanuit de gemeenschap aan de overheid is om ook deze groep te voorzien in een niet-strafbare vorm van hulp bij zelfdoding. De vraag vanuit de overheid (VWS) is hoe groot deze groep is en wat hun karakteriseert.


Tijdens deze lezing zullen de achtergronden van de problematiek rond voltooid leven worden besproken. Met name begrippen als autonomie, zelfbeschikking en stapeling van ouderdomsklachten, conform de wet omschreven, worden gepresenteerd. Het doel van de avond is de thematiek aangaande “voltooid leven” te verduidelijken om zich een genuanceerd beeld ervan te kunnen vormen. Het onderzoek zelf loopt nog en de resultaten zullen eind 2019 aan de Minister worden aangeboden.

 

Over de sprekers

 

Alfred Sachs (1949) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een assistentschap neurologie, volgde hij de opleiding tot huisarts. Vanaf 1983 tot 2018 was hij werkzaam als huisarts in de stad Groningen. Na zijn promotie in1995 is hij verbonden aan het Julius Centrum van het UMC-Utrecht. Vanaf 2007 als universitair hoofddocent en onderzoeker. Momenteel doet hij een medicatie onderzoek bij mensen met COPD en geeft hij onderwijs over medische ethiek en klinische epidemiologie aan het UMC-Utrecht. Alfred heeft in diverse richtlijncommissies gezeten op het gebied van luchtweginfecties en antibiotica beleid in Nederland. Van 2007-2018 was hij lid van het Regionaal Tuchtcollege.

 

Ghislaine van Thiel (1968) studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht. Ze specialiseerde zich in medische ethiek. Ze werkte bij het Centrum voor Bio-ethiek en Gezondheidswet aan de Universiteit Utrecht.Sinds 2006 is zij werkzaam bij het Julius Center, waar zij in 2009 promoveerde. Momenteel is zij universitair hoofddocent medische ethiek.Ghislaine is voorzitter van de Research Ethics Committee van het UMC Utrecht, lid van de Nederlandse Gezondheidsraad en doceert medische ethiek aan de medische faculteit van de Universiteit Utrecht.

 

Over het boek Voltooid leven van Els van wijngaarden

 

Ouderen lijden soms, hoewel ze niet terminaal of psychiatrisch ziek zijn, aan het leven, en hebben ze het gevoel dat ze domweg zitten te wachten op de dood. De oorzaken zijn uiteenlopend: soms lukt het hun niet meer om echt verbinding te maken met de personen om hen heen, alsof ze door een omgekeerde verrekijker naar de wereld kijken. Sommigen voelen zich uitgerangeerd: het leven gaat door, maar zij staan aan de zijlijn. Anderen vrezen vooral hun onafhankelijkheid te verliezen. Er zit voor hen maar één ding op: de controle terugpakken. Het zelfverkozen levenseinde als vlucht vooruit. Els van Wijngaarden sprak uitvoerig met ouderen die hun leven 'voltooid' achten. Over herinneringen, spijt en tevredenheid, twijfels, hoop, tragiek en dilemma's - en over hun wens om te sterven. In dit boek stelt ze vragen die horen tot de meest elementaire van ons bestaan: wat is een goed leven, en wanneer is dat voltooid? En hoe gaan we, als individu en als samenleving, om met ouderdom en de dood?

 

 

Praktische informatie:

 

Datum: donderdag 4 april

Tijd: 20.00 -  22.00 uur

Plaats: Johanneskerk, Naarderstraat 5 in Laren

Kaarten à € 10,- zijn verkrijgbaar in de winkel. Dit is inclusief een drankje in de pauze

 

Meer informatie kunt u vinden op:

www.larenseboekhandel.nl

 
Ga terug

Publicatie datum: 14-3-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Verlos ons van die wezenloze verkiezingsdebatten

16 mei.- Premier Rutte had zich op een verkiezingsbijeenkomst in ongemeen scherpe bewoordingen uitgelaten, zo zei de NOS-presentatrice in een vooraankondiging voor Het Journaal. Vol verwachting doorstond ik de terreur van de reclame om daarna kennis te nemen van de brainwave  Lees verder

[Kijk op Laren]

Oh, dat wist u/je al?

17 mei.- OH! DAT WIST U / JE AL ?De molen in Laren is prachtig gerestaureerdEn is al van het jaar  Lees verder

[Het weer in Laren]

12,5°Cma
14°Cdi
14°Cwo
13°Cdo

[Opinie]

Opinie: Keuzevrijheid van gemeenteraad Laren over toekomst Rabopand begrenzen gaat niet aan

13 mei.- Intrigerend is voor de neutrale toeschouwer de krachtmeting in Laren over het voormalige Rabobankpand aan de Burgemeester van Nispen tot Sevenaerstraat. De vraag die zich opdringt: welke rol speelt wethouder Ton Stam? De door de huidige eigenaar v  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 67

18 mei.-  Nog even en de 14eAtelierroute Laren opent de deuren van maar liefst 64 kunstenaars.  Als bezoeker kunt zich op 25 en 26 mei tussen 11.00 uur en 17.00 uur onderdompelen in  datgene wat 64 kunstenaars het afgelopen jaar niet  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]