Moederdag door Leo Janssen

12 mei.-  Moederdag.  Tegen deze feestdag wordt nogal verschillend aangekeken. Tegenstanders roepen in koor: “Te commercieel! Het is toch iedere dag, Moederdag?” Voorstanders: “Wat is er leuker om haar de mooiste cadeaus te geven, en een ontbijt op bed!”.

 

Zelf koester ik altijd warme herinneringen aan Moederdag. Als kleutertje leerde  ik op school een gedichtje uit mijn  hoofd  en na een wat hakkelende voordracht op de feestdag zelf, werd mijn mini-optreden afgerond met een paar dikke kussen op moeders wangen en een nieuwe kop en schotel met daarop in krulletters ‘Voor moeder’.

 

Ik kom uit een gezin van negen kinderen, ben de jongste, dus die jaarlijkse aubade had ze in mijn ogen meer dan verdiend. Mijn moeder was een eenvoudige vrouw die haar kinderen door de oorlog heeft moeten slepen. Mijn vader, omdat hij werd verlinkt, zat in een kamp. Ze was een harde werkster, bad Onze Lieve Heer dagelijks tweemaal van het kruis, was graag onder de mensen, en was een geboren verteller. Ze hield van gezelligheid. Toen ik eenmaal getrouwd was en mijn ouders op vrijdagavond televisie kwamen kijken, hadden we voor bij de borrel een blikje ‘foie gras’. Mijn vrouw Annemarie had het gekregen en dacht eerst dat door de truffel in het midden, het goedje bedorven was. Mijn Blaricumse vriend Reinier die uit een veel rijker milieu kwam en waar de borrelhappen door zijn schat van een moeder werden klaargemaakt, op een schaal naar binnen gebracht en binnen een minuut - als waren het piranha’s - door de familie werden verorberd, leerde mij over deze dure Franse lekkernij waar zijn vader zo dol op was. ‘Foie gras’, een portie lever dat werd geproduceerd door de ganzen het voedsel op een nogal grove wijze door de strot te duwen. Nu absoluut ‘not done’, toen om ‘protestloos’ van te smullen. Mijn vader die nooit 1 glaasje nam, maar altijd twee en nooit drie, nam bescheiden van de schaal, maar mijn moeder,een echte lekkerbek, had een wat hoger tempo. Na het laatste journaal stapten mijn ouders op. Mijn vader zat al in de auto toen mijn moeder zich omkeerde , op mij afstapte en voldaan zei: “Goh, kind, wat hebben jullie toch een lekkere leverworst!” Sindsdien hadden mijn broer en ik het altijd over ‘leverworst’. Totdat we bij een sjiek sterrenrestaurant de chefkok als vanzelfsprekend bedankten voor zijn heerlijke 'leverworst'. Die opmerking  was niet tegen dovemansoren gezegd. De man barstte in woede uit en dreigde ons over zoveel minachting voor zijn peperdure ‘foie gras’ de tent uit te zetten. We hebben hem de context toen verteld en samen vreselijk hard gelachen om mijn moeders opmerking. Ach ja, Moederdag. Ieder heeft zo zijn herinneringen of heeft gelukkig zijn moeder nog.  

Leo Janssen

 

 




Ga terug

Publicatie datum: 12-5-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Nee!

20 mei.- Nee!''Als je dat zou doen, roept iedereen dat je een middelvinger opsteekt naar de zorg!''Of ze vragen zich openlijk af of niemand in jouw omgeving bezweken is aan het verwoestende virus.' De heftige reactie kwam na een avond wijn aan de lange tafel. In een moment van totale oprechth  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

12°Czo
11°Cma
13°Cdi
18°Cwo

[Opinie]

Opinie Het Parool: De wereld zou China moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag

21 mei.- China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt. In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 120 Ria en Evert II

21 mei.- Wie destijds de auto op het grind achter de ketting bij ‘Oud Laren’ aan de Naarderstraat 39 parkeerde, wachtte  bij binnenkomst een ouderwetse sfeer in het café-petit restaurant van Ria en Evert’ waar op de menukaart – 4 gangen voor 20 euro- biefstuk met sla en appelmoes stond, vooraf gegaan door tomatensoep met balletjes in een zilmeta soepkom van Gero- ‘De Maggie staat op tafel’- en als nagerecht een toetje uit de koelkast van Albert Heijn met koffie toe.    Na hun verhuizing met een vrachtwagen van Blokker in december 2010 naar Rheden-, w  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]