Nieuwe wisseltentoonstelling in Museum Hofland! Een fatale inslag, einde van de dino's, ruimte voor nieuw leven.

17 febr.- Een fatale inslag, einde van de dino's, ruimte voor nieuw leven.Na een jaar van voorbereiding is vanaf 14 februari deze nieuwe tentoonstelling met een bijzonder intrigerend geologisch onderwerp een feit.
De tentoonstelling werd gisteren geopend door Prof. Dr. Jan Smit, em. Hoogleraar aan de VU. Jan Smit heeft aan de wieg gestaan van de inslagtheorie en mede met zijn medewerking is de tentoonstelling tot stand gekomen.
In aansluiting op deze opening zal hij komende zondag een lezing geven over dit interessante onderwerp met als titel 

'De fatale inslag'. Wat laat de tentoonstelling zien?

Zo’n 66 miljoen jaar geleden trof een enorm rotsblok uit de ruimte de aarde en sloeg daarin een krater met een doorsnede van 180 km. De inslag had ingrijpende gevolgen voor het leven. De dinosauriërs, die al 200 miljoen jaar het leven op aarde beheersten, overleefden de inslag niet. Maar zij waren niet de enige slachtoffers. Met hen stierf zo’n 75% van het dierlijk leven uit. En ook de plantenwereld kreeg een enorme klap.
Toch gaf deze voltreffer ook ruimte voor nieuw leven. Toen de dinosauriërs verdwenen waren, kregen de zoogdieren – en daarmee uiteindelijk ook de mens – de kans zich voluit te ontwikkelen.

Jan Smit heeft bijzonder materiaal uit zijn collectie beschikbaar gesteld voor deze expositie. Samen met het materiaal van het Natuurhistorisch Museum uit Maastricht en de bladfossielen uit collecties van de Universiteit van Utrecht wordt er nu een unieke verzameling van objecten en posters getoond. Zo krijgt u als bezoeker een goed beeld van wat zich in een ver verleden op aarde moet hebben afgespeeld: een ramp erger dan duizenden tegelijk ontploffende atoombommen.

Vanaf nu kunt u de nieuwe tentoonstelling komen bekijken

 

Museum Hofland Laren
 

Ga terug

Publicatie datum: 17-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

De tegenpartij

24 mei.-  De fijnste mensen, in ieder geval de meest interessante mensen, zijn zij die pertinent, en vooral vooraf, overal tegen zijn. Een zaaltje vol met positieve mensen is dodelijk; klotsende oksels, plaatsvervangende schaamte e  Lees verder

[Kijk op Laren]

Oh, dat wist u/je al?

17 mei.- OH! DAT WIST U / JE AL ?De molen in Laren is prachtig gerestaureerdEn is al van het jaar  Lees verder

[Het weer in Laren]

11°Cvr
13°Cza
15,5°Czo
15,5°Cma

[Opinie]

Opinie: Keuzevrijheid van gemeenteraad Laren over toekomst Rabopand begrenzen gaat niet aan

13 mei.- Intrigerend is voor de neutrale toeschouwer de krachtmeting in Laren over het voormalige Rabobankpand aan de Burgemeester van Nispen tot Sevenaerstraat. De vraag die zich opdringt: welke rol speelt wethouder Ton Stam? De door de huidige eigenaar v  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

bol an 68

23 mei.- Ik ben gek op vogelgezang, maar een kenner ben ik niet. Zo vertelde mij iemand een paar weken geleden dat merels ophouden met zingen na Sint Jan. Nou kun je mij van alles wijs maken, maar deze opmerking triggerde mij toch echt uit te zoeken of  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]