Oververhitting ligt op de loer

25 juni.- Hondeneigenaren opgelet: die lange wandeling in de brandende middagzon is de aankomende dagen misschien niet zo'n goed idee. Honden kunnen niet zweten zoals mensen en hun vacht werkt ook nog eens isolerend, waardoor ze het nog sneller warm krijgen.

Zo moest Dierenambulance de Ronde Venen/Amstelland vandaag al uittrekken voor een hond die zwaar oververhit was geraakt tijdens een wandeling. De grote Cane Corso had een temperatuur van 43 graden, wat ervoor kan zorgen dat het bloed stroperig wordt en de doorstroming niet meer goed is. 

Lees ook: Honden in hete auto's achtergelaten bij hondenshow: zes viervoeters bevrijd 

Door het snelle handelen van omstanders kon de hond afgekoeld worden voordat hij naar de dierenarts gebracht werd. Er is nog niet bekend of de hond er iets aan heeft overgehouden. 

Reacties
Mensen op Facebook reageren geschokt op het bericht van de Dierenambulance. "Mensen denk toch alsjeblieft na als je je trouwe metgezel uitlaat. Zelf doe ik het uitlaten inkorten tot de helft van normaal, en zoek ik een route waar ze alleen over het gras hoeven te lopen", vertelt iemand. Een ander vindt de actie van de hondeneigenaar 'onnozel'. 

Dierenbescherming
De dierenbescherming waarschuwt op de website dat honden nauwelijks zweetklieren hebben en hun warmte daardoor vrijwel alleen door te hijgen kwijt kunnen. Ze waarschuwen dan ook om honden nooit achter te laten in een auto en geen lange wandelingen in de zon te maken. Ook kan asfalt erg heet worden, waardoor het raadzaam is om honden uit te laten op stukken gras. 

Lees ook: Politie bevrijdt hond die in snikhete auto zit opgesloten 

Om een hond af te koelen is het belangrijk om altijd te zorgen dat hij of zij beschikking heeft over een plek in de schaduw en vers drinkwater. Ook een frisse duik in zwemwater (zonder blauwalg) kan goed werken om een hond af te koelen. Daarnaast bestaan er koelmatjes voor honden. Wel is het belangrijk om daar altijd een oogje bij in het zeil te houden, aangezien honden de matten kapot kunnen kauwen.

 

Bron: NH Nieuws

 Ga terug

Publicatie datum: 25-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

'Laren let op uw saeck'

24 febr.-‘De Gooise politiek staat dit jaar voor een aantal belangrijke keuzes als het gaat om natuur, wonen, mobiliteit en werkgelegenheid. Een goede samenwerking daarbij is cruciaal’, aldus burgemeester van Hilversum Pieter Broert  Lees verder

[Kijk op Laren]

Taal

23 febr.- Waar zijn we zonder taal? Nergens.Niks een leuk gesprek, een fijn boek ofeen ingewikkelde puzzel. De computer wordt een onneembare vesting, vaar-wel Wikipedia of digitaal bankieren. Er  Lees verder

[Het weer in Laren]

3,5°Cvr
6°Cza
9°Czo
9,5°Cma

[Opinie]

Nog groener Crailo

23 febr,- Als je je op 1 januari hebt voorgenomen om gezonder te gaan leven, is het niet slim om op 2 januari je fiets op Marktplaats te zetten om meer in de auto te moeten stappen.Een huzarenstukje kun je het gerust noemen: De drie gemeenten die samen een prachtige buurtschap o  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 108 Johann Sebastian Bach

27 febr.-Al een paar weken zit onze meesterzanger hoog in de notenboom. Net terug uit Spanje. Luidruchtig klinkt zijn lokroep richting het mooiste meisje van het Mauvezand. Wie wil er straks in mei een gezinnetje van een merel of drie?  Ik dacht dat deze ‘BN  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]