Oververhitting ligt op de loer

25 juni.- Hondeneigenaren opgelet: die lange wandeling in de brandende middagzon is de aankomende dagen misschien niet zo'n goed idee. Honden kunnen niet zweten zoals mensen en hun vacht werkt ook nog eens isolerend, waardoor ze het nog sneller warm krijgen.

Zo moest Dierenambulance de Ronde Venen/Amstelland vandaag al uittrekken voor een hond die zwaar oververhit was geraakt tijdens een wandeling. De grote Cane Corso had een temperatuur van 43 graden, wat ervoor kan zorgen dat het bloed stroperig wordt en de doorstroming niet meer goed is. 

Lees ook: Honden in hete auto's achtergelaten bij hondenshow: zes viervoeters bevrijd 

Door het snelle handelen van omstanders kon de hond afgekoeld worden voordat hij naar de dierenarts gebracht werd. Er is nog niet bekend of de hond er iets aan heeft overgehouden. 

Reacties
Mensen op Facebook reageren geschokt op het bericht van de Dierenambulance. "Mensen denk toch alsjeblieft na als je je trouwe metgezel uitlaat. Zelf doe ik het uitlaten inkorten tot de helft van normaal, en zoek ik een route waar ze alleen over het gras hoeven te lopen", vertelt iemand. Een ander vindt de actie van de hondeneigenaar 'onnozel'. 

Dierenbescherming
De dierenbescherming waarschuwt op de website dat honden nauwelijks zweetklieren hebben en hun warmte daardoor vrijwel alleen door te hijgen kwijt kunnen. Ze waarschuwen dan ook om honden nooit achter te laten in een auto en geen lange wandelingen in de zon te maken. Ook kan asfalt erg heet worden, waardoor het raadzaam is om honden uit te laten op stukken gras. 

Lees ook: Politie bevrijdt hond die in snikhete auto zit opgesloten 

Om een hond af te koelen is het belangrijk om altijd te zorgen dat hij of zij beschikking heeft over een plek in de schaduw en vers drinkwater. Ook een frisse duik in zwemwater (zonder blauwalg) kan goed werken om een hond af te koelen. Daarnaast bestaan er koelmatjes voor honden. Wel is het belangrijk om daar altijd een oogje bij in het zeil te houden, aangezien honden de matten kapot kunnen kauwen.

 

Bron: NH Nieuws

 Ga terug

Publicatie datum: 25-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Een lange, hete zomer

13 juli.- Elsevier heeft Laren op de tweede plaats gezet als fijnste plaats van Nederland om in te wonen.Het gemeentebestuur is daar met recht trots op, in het volle besef dat we dat allemaal s  Lees verder

[Kijk op Laren]

Poffeltjes eten

18 juli.- 'Hoe oud ben jij?'Het kleine jongetje keek mij, na zijn vraag, peinzend aan. Alsof hij het antwoord zelf al aan het ontdekken was.'Nou, wat denk je?' vroeg ik hem.Hij draaide zijn hoofd naar links en keek naar zijn, zoals later  Lees verder

[Het weer in Laren]

30,5°Cdi
32,5°Cwo
30°Cdo
25°Cvr

[Opinie]

Jan Modaal zit klem

13 juli.- Volgens De Telegraaf hebben mensen met een modaal inkomen de afgelopen jaren hun vaste lasten flink zien stijgen. Ze komen steeds meer in de gevarenzone. Dan zijn er nog 3 miljoen gepensioneerden waarvan de oude  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 76

17 juli.- Achter in de Sint Jansbasiliek hangt een bijzondere fotokast. Je zou er bijna aan voorbijlopen tenzij je de rondleiding van de pastoor volgt. “Heer zend arbeiders in uw oogst, 500 dagen aflaat” staat er boven.  Erin a  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]