Oververhitting ligt op de loer

25 juni.- Hondeneigenaren opgelet: die lange wandeling in de brandende middagzon is de aankomende dagen misschien niet zo'n goed idee. Honden kunnen niet zweten zoals mensen en hun vacht werkt ook nog eens isolerend, waardoor ze het nog sneller warm krijgen.

Zo moest Dierenambulance de Ronde Venen/Amstelland vandaag al uittrekken voor een hond die zwaar oververhit was geraakt tijdens een wandeling. De grote Cane Corso had een temperatuur van 43 graden, wat ervoor kan zorgen dat het bloed stroperig wordt en de doorstroming niet meer goed is. 

Lees ook: Honden in hete auto's achtergelaten bij hondenshow: zes viervoeters bevrijd 

Door het snelle handelen van omstanders kon de hond afgekoeld worden voordat hij naar de dierenarts gebracht werd. Er is nog niet bekend of de hond er iets aan heeft overgehouden. 

Reacties
Mensen op Facebook reageren geschokt op het bericht van de Dierenambulance. "Mensen denk toch alsjeblieft na als je je trouwe metgezel uitlaat. Zelf doe ik het uitlaten inkorten tot de helft van normaal, en zoek ik een route waar ze alleen over het gras hoeven te lopen", vertelt iemand. Een ander vindt de actie van de hondeneigenaar 'onnozel'. 

Dierenbescherming
De dierenbescherming waarschuwt op de website dat honden nauwelijks zweetklieren hebben en hun warmte daardoor vrijwel alleen door te hijgen kwijt kunnen. Ze waarschuwen dan ook om honden nooit achter te laten in een auto en geen lange wandelingen in de zon te maken. Ook kan asfalt erg heet worden, waardoor het raadzaam is om honden uit te laten op stukken gras. 

Lees ook: Politie bevrijdt hond die in snikhete auto zit opgesloten 

Om een hond af te koelen is het belangrijk om altijd te zorgen dat hij of zij beschikking heeft over een plek in de schaduw en vers drinkwater. Ook een frisse duik in zwemwater (zonder blauwalg) kan goed werken om een hond af te koelen. Daarnaast bestaan er koelmatjes voor honden. Wel is het belangrijk om daar altijd een oogje bij in het zeil te houden, aangezien honden de matten kapot kunnen kauwen.

 

Bron: NH Nieuws

 Ga terug

Publicatie datum: 25-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

IJspret

12 nov.- De dagen worden weer korter en donkerder, de tempera- tuur daalt; dan weet je dat het er weer aan zit te komen... “Winter Village” de ijsbaan in Laren, een jaarlijks terug- komend evenement op de B  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een sterk dorp

7 sept.- De zomervakantie is voorbij, scholen zijn weer begonnen. Met een geslaagd eerste foodtruckfestival en een jubilerend traditioneel oogstfeest heeft Laren elkaar weer kunnen ontmoeten. Ook het politieke jaar gaat weer begonnen. Larens Behoud zal zich ook het komende jaar inzetten v  Lees verder

[Het weer in Laren]

4°Czo
3°Cma
4°Cdi
6,5°Cwo

[Opinie]

Timo Smit

1 sept.- Een lantaarnpaal is niet links of rechts. Hij moet er wel of niet staan. En als hij er staat moet hij branden. Op pagina 92 van het boek "Erfgooiers geportretteerd" kijkt Laarder Timo Smit met een peinzende  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 93 Concertgebouw

14 nov.- Mijn week kan niet meer stuk. De ING man die waakt over mijn belegde centjes nodigde mij uit om met een – naar later bleek-  select groepje klassieke muziekliefhebbers een kijkje te nemen in de keuken van het Koninklijk Concertgebouworkest.     Sinds ik als klein manneke samen met mijn veel oudere zusje – en later  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]