Verenigde Kolonie spant kort geding aan tegen gemeente

17 okt.- De Stichting Verenigde Kolonie uit Laren geeft haar strijd voor het behoud van een dertigtal bomen aan de Noolseweg in Laren niet op. Ruim dertig bomen moeten het veld ruimen voor de bouw van een woning. De stichting vindt dat de gemeente bij het verlenen van de bouwvergunning te weinig rekening heeft gehouden met de natuur.

In een kort geding dat de stichting donderdag aanspande tegen de gemeente eist de stichting dat de bestuursrechter nog eens goed kijkt of het echt noodzakelijk is dat de 32 bomen op het perceel aan de Noolseweg in Laren tegen de vlakte moeten.
Volgens de voorzitter van de stichting, Hans Timmerman, heeft het gebied waar het huis wordt gebouwd een dubbele bestemming. Het is volgens hem een gebied waar wonen en natuur een gelijke functie hebben. "De gemeente houdt te weinig rekening met de landschappelijke waarde van het gebied. Wij zeggen: wees zuinig op de natuur en kap niet onnodig."
Mevrouw Van Lent, die namens de gemeente het woord voerde, hield de rechter voor dat het hier ook gaat om een woonperceel waarop gebouwd mag worden. De 32 bomen die gekapt worden, staan óf de bouw van de woning in de weg óf zijn te kwetsbaar om zelfstandig te overleven. De gemeente heeft een deskundige ingeschakeld om aan de hand van een bomenkaart te bepalen welke bomen wel of niet gekapt moeten worden.
De stichting bestrijdt de betrouwbaarheid van deze kaart en heeft zelf een kaart gemaakt aan de hand van eigen bevindingen en die wijkt af van de bomenkaart waar de gemeente zich op baseert. Zo staan er op de kaart van de gemeente een aantal bomen die als kwetsbaar worden bestempeld, omdat zij na de kap van omringende bomen alleen komen te staan en het niet zullen overleven. Volgens de kaart van de stichting is dat onzin. Het perceel waarop gebouwd wordt, grenst aan een bos. Er is dus geen sprake van kwetsbare, alleenstaande bomen. "De gemeente gebruikt een bomenkaart die niet klopt, waardoor uitgegaan wordt van onjuiste gegevens", aldus Timmerman.
De stichting vroeg de rechter met klem te kijken naar de verleende kapvergunning en te toetsen of de gemeente bij het toekennen van die vergunning voldoende rekening heeft gehouden met de landschappelijke waarde van het gebied.

Op 21 november doet de rechter uitspraak.  Bron en foro: Laarder Courant de Bel

 Ga terug

Publicatie datum: 17-10-2019

[Laren in beeld]

[Column]

IJspret

12 nov.- De dagen worden weer korter en donkerder, de tempera- tuur daalt; dan weet je dat het er weer aan zit te komen... “Winter Village” de ijsbaan in Laren, een jaarlijks terug- komend evenement op de B  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

Door De Bank Genomen

17 nov.- “Wat een fantastisch en spontaan initiatief vanuit betrokken dorpelingen o.a Ineke van Vaassen, Bettie Bruins, Antoinetty vd Brink, Herold van d Berg en Wim Jordaan.De voorbereidingen van het open atelier waar 10 lokale kunstenaars hun werk tonen zijn in volle ga  Lees verder

[Het weer in Laren]

5°Cdo
5°Cvr
4°Cza
4°Czo

[Opinie]

Timo Smit

1 sept.- Een lantaarnpaal is niet links of rechts. Hij moet er wel of niet staan. En als hij er staat moet hij branden. Op pagina 92 van het boek "Erfgooiers geportretteerd" kijkt Laarder Timo Smit met een peinzende  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 94: Jo van Gogh-Bonger

20 nov.- Excuus, ik kon echt niet wachten. Nog voor zijn verjaardag heb ik het al uit de handen van Sinterklaas gerukt: de nieuwe biografie ‘Alles voor Vincent’ over Jo van Gogh-Bonger.  Prachtig geschreven door de senior onderzoeker van het Van Gogh Museum, Hans Luijten d  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]