Vergunning voor aanpassing opritten A1 Laren hoogst onzeker

12 jan.- Het werk is intussen al jaren klaar. Maar de vergunning voor de aanpassing van de N525 tussen Hilversum en Laren en de opritten naar de A1 is onderuit gehaald door de Utrechtse rechtbank. Feitelijk is het hele project nu illegaal.

Daarom stapten de gemeente Laren en de provincie vrijdag naar de Raad van State om in een hoger beroep de vergunning weer tot leven te laten wekken. "We willen een definitief goedgekeurde vergunning", verklaarde de advocaat van de provincie.

Maar vooral ook omdat de gemeente en de provincie anders in grote problemen dreigen te komen als de Raad van State het eens is met de vernietiging van de vergunning door de rechtbank. In dat geval moet namelijk de hele vergunningprocedure over. En dan kan zich een reeks nieuwe bezwaarmakers melden, omdat hun woningen volgens cijfers van de provincie zelf ook zwaar worden belast door het toegenomen verkeer.

Jammerlijk
De vergunning werd door de rechtbank vernietigd na bezwaren van enkele bewoners van de Hilversumseweg en de Vredelaan. De rechtbank had de gemeente en de provincie nota bene een kans gegeven om gebreken bij de vergunningverlening te herstellen. Maar die reparatiepoging mislukte jammerlijk. De rechtbank kon van de aangeleverde verkeersgegevens en de daarop gebaseerde berekening van het verwachte verkeerslawaai geen brood bakken.

Plattelandsgemeente
Woordvoerders van de provincie en de gemeente probeerden bij de Raad van State aan te tonen dat de verkeerscijfers en de geluidsberekeningen toch echt deugen. Volgens de woordvoerder van de gemeente is het lawaai bij de woningen aan de Vredelaan en de Hilversumseweg inderdaad hoog. Maar Laren is volgens hem geen plattelandsgemeente. "Men leeft nu eenmaal in de buurt van de snelwegen A1 en A27. Daarom is de hoge geluidsbelasting aanvaardbaar."

Het is zeer de vraag of de Raad van State daarmee genoegen neemt. Volgens de bewoners bewijzen de cijfers van de provincie dat de situatie al overbelast was voordat de weg werd aangepast. Het lawaai is alleen maar toegenomen, blijkt alleen al uit berekeningen.

Bevestigd zien
Daarbij willen de bewoners ook nog geluidsmetingen om dat nog eens bevestigd te zien. Maar de gemeente en de provincie zien daar niets in. Metingen hebben volgens hen geen zin, omdat die niet kunnen worden vergeleken met metingen van vóór de wegaanpassing. "Die zijn namelijk niet gedaan, omdat dat niet gebruikelijk is", zegt de woordvoerder van de gemeente.

De bewoners moeten het nu doen zonder enige maatregel om het lawaai bij hun woningen te beperken. De provincie zegt wel te willen meewerken aan de bouw van een extra geluidsscherm, hoewel de regels de provincie daar niet toe verplichten. Maar Rijkswaterstaat ligt dwars, want het geluidsscherm moet dan op grond van Rijkswaterstaat komen. En die wil de grond vrijhouden.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

 
 
Ga terug

Publicatie datum: 12-1-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Regionale Bestuurskracht

18 jan.-  De minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, heeft een brief geschreven aan de Gooise gemeenten, met kopie aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord Holland en de Tweede Kamer. Daarin stelt ze ondermeer dat een provinciale grenswijziging pas aan de orde is, wanneer gemeent  Lees verder

[Kijk op Laren]

De hut van Mie

12 febr.- De hut van Mie is nog steeds wereldberoemd in Laren en omstreken. Toch nog even het geheugen opfrissen want niet iedereen herinnert zich dat weetje nog. Het speelde een redelijk stukje voor de Tweede Wereldoorlog. Mie kreeg de hut bijna gratis, want  Lees verder

[Het weer in Laren]

3°Cdi
2°Cwo
2°Cdo
3°Cvr

[Opinie]

Verkiezingsdebat: niks gezegd, dus missie geslaagd

8 mrt.- Een robbertje verplassen: dat is het wat ik gisteravond zag in dat RTL-verkiezingsdebat. Geen touw aan vast te knopen, tegen elkaar oprijende jonge honden, niet-afgemaakte fakedebatjes, ingestudeerde one-liners. En dan het ergste nog daarna: de ‘deskundigen’ die de inhoud van het debat analyseerd  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 55

14 mrt.-  Als wijs mannetje van een jaar of acht keek ik, zittend voor de radio naast mijn veel oudere zusje Bep, naar de lichtgroene omslag  van het boek waarvan zij een bladzijde omsloeg. Muziek vulde het hele huis. In grote zwarte letters las ik J.S.BACH, Matthäus Passion BWV 24  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]