Wethouder Laren wil verkeer nieuwe Rosa Spier Huis eerst even aanzien en meten

20 juni.- Het lijkt het beste niet meteen te gaan werken aan een oplossing voor de extra verkeersdruk die het nieuwe Rosa Spier Huis in Laren gaat veroorzaken, maar ’eerst maar eens te zien hoe het zich ontwikkelt én het verkeer te meten’. Dat zei wethouder Ton Stam dinsdagavond tegen de raadscommissie ruimte.

De commissie hield zich langdurig met de kwestie bezig. Het college heeft na onderzoek geconstateerd dat de verkeersdruk op de Drift enorm wordt als het nieuwe Rosa Spier Huis eenmaal open is. Burgemeester en wethouders zien twee opties om die druk weg te nemen: Rijksweg West voor auto’s doortrekken naar de Naarderstraat of de Lange Wijnen verbreden zodat daar tweerichtingsverkeer mogelijk wordt van en naar de Naarderstraat. Onder meer vanwege de kosten heeft het college sterke voorkeur voor de optie Lange Wijnen, al erkende Stam dat het college wel met de kwestie worstelt.

Een vertegenwoordiger van Stichting Belangen Laren West en bewoners van Hoefloo en Lange Wijnen zetten zich als insprekers schrap tegen verbreding van de Lange Wijnen. Ze hamerden er onder meer op dat het college zich niet baseert op harde cijfers, maar op aannames.

Vervolgens bleken de fracties verdeeld. Johan de Bondt (VVD, coalitie) schaarde zich achter het college. Zo zei hij over de optie Rijksweg West doortrekken voor auto’s: ,,Wij voelen niets voor het opofferen van het fietspad aan autoverkeer’’. Namens Larens Behoud (ook coalitie) sprak Bart Vos zich uit tegen verbreding van de Lange Wijnen. Eerst het verkeer maar eens echt meten, was zijn centrale argument.

Maria Klingenberg (Liberaal Laren) wees erop dat Larens Behoud zich tegen het eigen college keert. Vos antwoordde dat ’dat dualisme is, onze fractie loopt niet aan de leiband van het college, al zien sommigen dat wel eens anders’.

Klingenberg woog beide varianten tegen elkaar af en concludeerde dat de optie Rijksweg West de beste is. Jolanda Graafsma (CDA) zei liefst te wachten op gedegen onderzoek. Andreas Grunwald (D66) opperde intussen te kijken of een voorlopige oplossing mogelijk is. Dat laatste zei wethouder Stam te zullen betrekken bij de afwegingen die het college nu gaat maken.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 20-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Zelfstandigheid kan alleen maar als je je geld op orde hebt en samenwerkt met de buren

8 sept.- "Een erfgooier is nu eenmaal niet iemand die men op de tenen moet gaan staan, in casu in zijn rechten tekort moet doen. Dan verzet hij zich hevig, toont zich zolang koppig en onhandelbaar totdat hij verkregen heeft wa  Lees verder

[Kijk op Laren]

Een sterk dorp

7 sept.- De zomervakantie is voorbij, scholen zijn weer begonnen. Met een geslaagd eerste foodtruckfestival en een jubilerend traditioneel oogstfeest heeft Laren elkaar weer kunnen ontmoeten. Ook het politieke jaar gaat weer begonnen. Larens Behoud zal zich ook het komende jaar inzetten v  Lees verder

[Het weer in Laren]

12°Cza
14°Czo
14°Cma
11,5°Cdi

[Opinie]

Timo Smit

1 sept.- Een lantaarnpaal is niet links of rechts. Hij moet er wel of niet staan. En als hij er staat moet hij branden. Op pagina 92 van het boek "Erfgooiers geportretteerd" kijkt Laarder Timo Smit met een peinzende  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 89: De Singers

16 okt.-Waarom heeft het echtpaar Anna en William Singer, hun miljoenenvermogen honderd jaar geleden nooit aangewend om kunst te kopen van nu wereldberoemde schilders als Piet Mondriaan of Bart van der Leck die in Laren vlak bij hen om de hoek woonden. Had de zoon van de Pittsburghse staalmagnaat er geen oog voor? Was het hun behoudende, nogal zoet  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]