Wethouder Laren wil verkeer nieuwe Rosa Spier Huis eerst even aanzien en meten

20 juni.- Het lijkt het beste niet meteen te gaan werken aan een oplossing voor de extra verkeersdruk die het nieuwe Rosa Spier Huis in Laren gaat veroorzaken, maar ’eerst maar eens te zien hoe het zich ontwikkelt én het verkeer te meten’. Dat zei wethouder Ton Stam dinsdagavond tegen de raadscommissie ruimte.

De commissie hield zich langdurig met de kwestie bezig. Het college heeft na onderzoek geconstateerd dat de verkeersdruk op de Drift enorm wordt als het nieuwe Rosa Spier Huis eenmaal open is. Burgemeester en wethouders zien twee opties om die druk weg te nemen: Rijksweg West voor auto’s doortrekken naar de Naarderstraat of de Lange Wijnen verbreden zodat daar tweerichtingsverkeer mogelijk wordt van en naar de Naarderstraat. Onder meer vanwege de kosten heeft het college sterke voorkeur voor de optie Lange Wijnen, al erkende Stam dat het college wel met de kwestie worstelt.

Een vertegenwoordiger van Stichting Belangen Laren West en bewoners van Hoefloo en Lange Wijnen zetten zich als insprekers schrap tegen verbreding van de Lange Wijnen. Ze hamerden er onder meer op dat het college zich niet baseert op harde cijfers, maar op aannames.

Vervolgens bleken de fracties verdeeld. Johan de Bondt (VVD, coalitie) schaarde zich achter het college. Zo zei hij over de optie Rijksweg West doortrekken voor auto’s: ,,Wij voelen niets voor het opofferen van het fietspad aan autoverkeer’’. Namens Larens Behoud (ook coalitie) sprak Bart Vos zich uit tegen verbreding van de Lange Wijnen. Eerst het verkeer maar eens echt meten, was zijn centrale argument.

Maria Klingenberg (Liberaal Laren) wees erop dat Larens Behoud zich tegen het eigen college keert. Vos antwoordde dat ’dat dualisme is, onze fractie loopt niet aan de leiband van het college, al zien sommigen dat wel eens anders’.

Klingenberg woog beide varianten tegen elkaar af en concludeerde dat de optie Rijksweg West de beste is. Jolanda Graafsma (CDA) zei liefst te wachten op gedegen onderzoek. Andreas Grunwald (D66) opperde intussen te kijken of een voorlopige oplossing mogelijk is. Dat laatste zei wethouder Stam te zullen betrekken bij de afwegingen die het college nu gaat maken.

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 20-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Een lange, hete zomer

13 juli.- Elsevier heeft Laren op de tweede plaats gezet als fijnste plaats van Nederland om in te wonen.Het gemeentebestuur is daar met recht trots op, in het volle besef dat we dat allemaal s  Lees verder

[Kijk op Laren]

Ik lijk in zeker opzicht op mijn vader

13 jui.- Ik lijk in zeker opzicht op mijn vader; hij had ook nooit wat in huis dat misschien, op een zeker moment, van nut kon zijn. Zijn 'gereedschap' beperkte zich tot een hamer, nijptang en een schroevendraaier en als er een ba  Lees verder

[Het weer in Laren]

12,5°Cdi
14°Cwo
15,5°Cdo
17,5°Cvr

[Opinie]

Jan Modaal zit klem

13 juli.- Volgens De Telegraaf hebben mensen met een modaal inkomen de afgelopen jaren hun vaste lasten flink zien stijgen. Ze komen steeds meer in de gevarenzone. Dan zijn er nog 3 miljoen gepensioneerden waarvan de oude  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 75

13 juli.- Op internet ontdekte ik bij toeval telefoonhoesjes voor mijn iPhone met afbeeldingen uit het oeuvre van Larens grootse meesterschilder Anton Mauve. Verrassend want aandacht in Nederland voor het werk van Mauve lijkt verslapt en nagenoeg ver  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]