Zero Waste Festival & Repair Cafe bij Groene afslag

11 mei.- We komen om in onze zooi en gooien maar weg. Wat als we nou eens wat minder kopen en slimmer met ons afval omgaan?

Op zaterdag 11 mei staat De Groene Afslag in het teken van Zero Waste. Laat je kapotte spullen repareren bij het Repair Café, woon de documentaire en lezing bij van ‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga of van Emily-Jane Townley, die al jaren afvalvrij door het leven gaat en laat jezelf inspireren bij een van de diverse workshops om net dat tikje groener door het leven te gaan.

10.00 - 13.00 UUR | REPAIR CAFE
Locatie: café / gang
Toegang: gratis

Is uw waterkoker, strijkbout of stofzuiger stuk? Wiebelt uw stoel? Of zit er een gaatje in uw jaszak? Weggooien? Mooi niet! Maak het samen met de reparateurs van het Repair Café Bussum. Op zaterdag 11 mei staan de vrijwilligers u graag met raad en daad terzijde. Van 10:00 tot 13:00 uur bent u van harte welkom om samen met onze reparateurs te kijken naar uw kapotte spullen. We geven advies en helpen met repareren. Of het nu sieraden, een fiets, step of rollator is, kleding, speelgoed, een meubelstuk of een elektrisch apparaat, wij hebben de expertise in huis! Daarnaast zorgen we voor koffie, thee en gezelligheid. Repair Café doet alles belangeloos, een bijdrage wordt gewaardeerd. Voor nieuwe onderdelen rekenen we de kostprijs. Komt u langs? U bent van harte welkom! Voor meer informatie kijk op www.repaircafebussum.nl.


10.30-11.30 UUR | JEANS REPAIR WORKSHOP
Deelname is €7,50 p.p.

Productie atelier Mija
Neem je oude, kapotte jeans mee naar De Groene Afslag om deze te leren repareren met Mia! Naast het maken en repareren van kleding heeft Mia nog een andere passie. Ze is een voorstander van het hergebruiken van afgeschreven materialen. Dus als de jeans niet meer te repareren valt, dan kun je met haar van je oude broek een tas of accessoire van maken.

10.00-10.45 UUR WORKSHOP ZELF TANDPASTA MAKEN (ENGELS!)
door Nila Patty
Deelname is €7,50 p.p.

Nila Patty is een medische biologe die als drie jaar een jaar afvalvrij leeft. Dat betekent: boodschappen halen met katoenen tasjes, zelf tandpasta en deodorant maken en tanden poetsen met een bamboe tandenborstel. Tandpasta is een van de lastigste zero waste spullen die je kan vinden. In deze workshop leer hoe je makkelijk jouw eigen tandpasta kan maken met simpele ingrediënten.

11.00-11.45 UUR WORKSHOP ZELF DEODORANT MAKEN (ENGELS!)
door Nila Patty
Deelname is €7,50 p.p.

In deze workshop leert Nila Patty je hoe je simpel zelf deodorant kan maken die vriendelijk is voor het milieu èn jouw portemonnee!

LUNCH TASTE BEFORE YOUR WASTE
Pay as you like!

Taste Before You Waste is een stichting met een missie: de voedselverspilling van consumenten te verminderen door burgers de kennis en mogelijkheden te bieden om verantwoord en afvalvrij te consumeren. We creëren een gastvrije gemeenschap van fijnproevers van over de hele wereld door donatiegebaseerde evenementen te organiseren, variërend van Doorgeefmarkten, Wasteless Woensdag Diners , en Educatieve Workshops tot Catering voor Evenementen en Presentaties . Hierdoor laten we zien dat het voedsel dat momenteel als afval wordt beschouwd, eigenlijk heerlijk en waardevol is.

12.00- 16.00 UUR DOORLOPEND KINDERBOEKENRUILBEURS

14.00 - 15.30 uur SAMEN DUURZAAM LAREN | Openbare interactieve lezing met Jacqueline Heere en Bart Vos

12.30-13.15 UUR / GROTE ZAAL
Lezing Emily-Jane Townley van Leven zonder Afval
Toegang gratis

Wie eet er tegenwoordig nou niet biologisch en verantwoord? Zelfs de supermarkt verkoopt superfoods en fairtradeproducten, maar die o zo verantwoorde producten zitten allemaal netjes verpakt in kleurrijke doosjes en heel veel plastic. De focus van het verantwoorde consumeren is tegenwoordig meer gericht op de gezondheid dan op het milieu, terwijl de afvalberg steeds groter wordt. Emily-Jane Townley leefde altijd al milieubewust maar haar kliko zat iedere keer weer schrikbarend vol. In de zomer van 2013 besloot ze dat het anders moest. Ze zou voortaan alles op alles zetten om geen afval meer te produceren. Ze blogt hierover, geeft lezingen door heel het land en runt een zero waste webshop. Haar enthousiasme en nuchterheid werken aanstekelijk: je wil direct meedoen in de strijd tegen het plastic! Zie voor meer informatie levenzonderafval.blogspot.nl

14.00 - 15.30 uur: Interactieve, openbare sessie Samen Duurzaam Laren

13.30-15.00 UUR WORKSHOP KAASDOEK MAKEN VAN HENNEP
door Dyveke Kok en Regina van De Altijdwerkplaats
Deelname is €7,50 p.p.

Je hebt vast weleens gehoord van kaasdoeken waarin je etenswaren kunt verpakken. Het voordeel is natuurlijk dat deze herbruikbaar zijn en dat je geen plastic gebruikt. Maar wist je dat je ook zelf kaasdoeken kunt maken? Dyveke Kok van de hennepwinkel op de Kapelstraat in Bussum organiseert samen met de AltijdWerkPlaats van Broedplaats Gooise Meren een workshop waar je leert om kaasdoeken te maken van hennepdoek geïmpregneerd met bijenwas. Het maken van een kaasdoek luistert wel nauw, vandaar dat het handig is om al doende te leren hoe je dit nu precies doet.

14.30-15.15 UUR WORKSHOP WATTENSCHIJFJES MAKEN
door Petra Olgers
Deelname is €7,50 p.p.

15.30 UUR / GROTE ZAAL
Merijn Tinga,
Introductie en documentaire From Source to Sea
Toegang gratis

Merijn Tinga, aka de Plastic Soup Surfer onderneemt acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door zwerfvuil.
In 2014 vervaardigde Tinga zijn eerste 'plastic soup board' van plastic afval dat hij zelf verzamelde. Hiermee kitesurfte hij 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust om aandacht te vragen voor het zwerfafval op zee, de plasticsoep.
In 2016 surfte hij van Nederland over het Kanaal naar Engeland. Met die tocht vroeg hij aandacht voor een petitie tot een verbod op statiegeldloze plastic wegwerpflesjes, die 57.000 keer getekend werd. Deze petitie werd op 14 februari 2017 aangeboden in de Tweede Kamer voorafgaand aan het 'algemeen overleg Circulaire Economie' waarin ook statiegeld wordt behandeld.

De 50 minuten durende film van regisseur Eelke Dekker volgt Merijn Tinga tijdens zijn peddeltocht van de oorsprong van de Rijn in de Zwitserse Alpen naar de Noordzee bij Rotterdam.

TICKETS: https://bit.ly/2Vz8x1W

Doorlopend: kinderboekruiltafel


Minder weergeven

Planning · Zaterdag 11 mei 2019

 
 
 
 
 
10:00 - 10:45
10.00-10.45 UUR WORKSHOP ZELF TANDPASTA MAKEN 
 
 
10:00 - 13:00
10.00 - 13.00 UUR | REPAIR CAFE
 
 
10:30 - 11:30
10.30-11.30 UUR | JEANS REPAIR WORKSHOP
 
 
11:00 - 11:45
11.00-11.45 UUR WORKSHOP ZELF DEODORANT MAKEN (ENGELS!)
 
 
11:45 - 13:00
LUNCH TASTE BEFORE YOUR WASTE
 
 
12:00 - 16:00
KINDERBOEKENRUILBEURS
 
 
12:30 - 13:15
GROTE ZAAL Lezing Emily-Jane Townley van Leven zonder Afval
 
 
13:30 - 15:00
WORKSHOP WAX/KAASDOEK MAKEN VAN HENNEP
 
 
14:30 - 15:15
WORKSHOP WATTENSCHIJFJES MAKEN
 
 

15:30 - 16:30

GROTE ZAAL Merijn Tinga, Introductie en documentaire From Source to Sea
Ga terug

Publicatie datum: 11-5-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Nee!

20 mei.- Nee!''Als je dat zou doen, roept iedereen dat je een middelvinger opsteekt naar de zorg!''Of ze vragen zich openlijk af of niemand in jouw omgeving bezweken is aan het verwoestende virus.' De heftige reactie kwam na een avond wijn aan de lange tafel. In een moment van totale oprechth  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

11°Cma
10,5°Cdi
13°Cwo
18°Cdo

[Opinie]

Opinie Het Parool: De wereld zou China moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag

21 mei.- China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt. In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 120 Ria en Evert II

21 mei.- Wie destijds de auto op het grind achter de ketting bij ‘Oud Laren’ aan de Naarderstraat 39 parkeerde, wachtte  bij binnenkomst een ouderwetse sfeer in het café-petit restaurant van Ria en Evert’ waar op de menukaart – 4 gangen voor 20 euro- biefstuk met sla en appelmoes stond, vooraf gegaan door tomatensoep met balletjes in een zilmeta soepkom van Gero- ‘De Maggie staat op tafel’- en als nagerecht een toetje uit de koelkast van Albert Heijn met koffie toe.    Na hun verhuizing met een vrachtwagen van Blokker in december 2010 naar Rheden-, w  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]