Begroting 2021

26 apr.- Het lijkt nog ver weg, maar rond deze tijd beginnen in alle gemeenten de voorbereidingen voor het opstellen van de begroting voor 2021 en de drie volgende jaren. Begin juni presenteren we een kaderbrief waarin de financiële ontwikkelingen geschetst worden.

In deze bizarre tijden hebben we nu nog geen idee hoe de coronacrisis invloed zal hebben op de begroting en welke extra kosten dit met zich mee gaat brengen. Voorlopig gaan we uit van een routinescenario. In september zullen we een inschatting kunnen maken van de financiële effecten voor de gemeente.

Ook heb ik de laatste maanden al zo’n twintig moties voorbij zien komen vanuit Almelo, Bergen op Zoom, Grave, Enschede, Pijnacker, et cetera. Moties gericht aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer over de uitkeringen van het gemeente- fonds. Want naast de lokale belastingen, zoals OZB en leges, komen de inkomsten van een gemeente voor drie- kwart uit het gemeentefonds. 

Alle gemeenten kampen met drie problemen: het Rijk hanteert een principe ‘trap op, trap af ’: bij teruglopende rijksbestedingen krijgen de gemeenten minder geld, maar de gemeenten worden juist geconfronteerd met kosten die op alle fronten stijgen.

Het tweede probleem wordt gevormd door de kosten van het sociale domein, waarvoor de taken door het Rijk zijn overgeheveld naar de gemeenten, maar wel met grote bezuinigingen. Alle gemeenten kampen met overschrijdingen.

Ten derde is er extra geld nodig voor de invoering van de nieuwe Omgevingswet. Deze drie zaken maken het ook al bij- zonder moeilijk om een sluitende begroting op te stel- len, ook voor Laren. De komende maanden moet duidelijk worden hoe we de financiële gezondheid van Laren kunnen voortzetten. Voor nu geldt vooral: blijf zelf gezond!  

Peter Calis ,wethouder financien
Ga terug

Publicatie datum: 26-4-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Nee!

20 mei.- Nee!''Als je dat zou doen, roept iedereen dat je een middelvinger opsteekt naar de zorg!''Of ze vragen zich openlijk af of niemand in jouw omgeving bezweken is aan het verwoestende virus.' De heftige reactie kwam na een avond wijn aan de lange tafel. In een moment van totale oprechth  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

13°Cma
17,5°Cdi
18,5°Cwo
18,5°Cdo

[Opinie]

Opinie Het Parool: De wereld zou China moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag

21 mei.- China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt. In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 120 Ria en Evert II

21 mei.- Wie destijds de auto op het grind achter de ketting bij ‘Oud Laren’ aan de Naarderstraat 39 parkeerde, wachtte  bij binnenkomst een ouderwetse sfeer in het café-petit restaurant van Ria en Evert’ waar op de menukaart – 4 gangen voor 20 euro- biefstuk met sla en appelmoes stond, vooraf gegaan door tomatensoep met balletjes in een zilmeta soepkom van Gero- ‘De Maggie staat op tafel’- en als nagerecht een toetje uit de koelkast van Albert Heijn met koffie toe.    Na hun verhuizing met een vrachtwagen van Blokker in december 2010 naar Rheden-, w  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]