Regionale Bestuurskracht

18 jan.-  De minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, heeft een brief geschreven aan de Gooise gemeenten, met kopie aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord Holland en de Tweede Kamer.

Daarin stelt ze ondermeer dat een provinciale grenswijziging pas aan de orde is, wanneer gemeenten die in verschillende provincies liggen, zouden besluiten te fuseren.

“Wijziging moet geen doel op zich zijn, maar bijdragen aan effectiever openbaar bestuur”

De minister roept in mijn ogen de Gooise gemeenten op om het initiatief te nemen de regionale bestuurskracht te versterken.

Dat was immers de conclusie van het rapport van Deloitte: de individuele gemeenten zijn grotendeels op orde, maar de regionale bestuurskracht moet verbeterd worden.

Uitzondering was gemeente Wijdemeren, maar daar is inmiddels veel gebeurd, en hoeven we ons in Laren geen mening over aan te matigen.

Hoe zit het dan met die regionale bestuurskracht?

In een eerder stadium had de provincie al aangedrongen op een intensievere, niet vrijblijvende samenwerking tussen Huizen en de BEL gemeenten. Daar is niets van terecht gekomen.

Is dat onwil, onmacht? Zeker niet, want de samenwerking voor de uitvoering van het Sociale Domein verloopt uitstekend. In HBEL verband zijn er geen of nauwelijks klachten, en is er grote lof voor de organisatie.

De samenwerking tussen Hilversum, Gooise Meren en Laren voor de realisatie van de nieuwe wijk Crailo toont aan dat die drie gemeenten aanmerkelijk succesvoller zijn dan vorige eigenaar van het terrein.

Met andere woorden: bij gedefinieerde problemen en goedbegrepen eigenbelang is er in Gooi en Vechtstreek een hoge mate van bereidheid tot samenwerking.

De oproep van de minister zie ik dan ook in dat licht: welke bovenlokale problemen spelen in de regio, waarvoor een grotere bestuurskracht wenselijk is.

In de geschiedenis kennen we het fenomeen van het triumviraat: als er serieus aangepakt moet worden, dan kan dat het beste in een kleine club van een sterk bestuur.

5 februari is er een regiocongres in Singer Laren, met als thema: de regionale Samenwerkingsagenda.

Als we daar nu eens de drie belangrijkste thema’s vaststellen voor de regio, bijvoorbeeld Klimaat, Economie (werkgelegenheid) en Mobiliteit, waar het van het grootste belang is om goed aangesloten te zijn bij de provincie en de nationale overheid.

Bij het hoe van de organisatievorm, wordt dan meermaals het gebrek aan democratische legitimiteit naar voren gebracht.

Dat is ogenschijnlijk een dilemma: u heeft er als raadslid niets meer over te vertellen….maar dat is natuurlijk een gotspe. We regeren in dit land voor een belangrijk deel met een getrapte democratie: de Eerste Kamer wordt ook niet rechtstreeks gekozen, en democratie is niet noodzakelijkerwijs de allesoverheersende stem van de meerderheid: niemand zal ontkennen dat bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren of het Forum voor Democratie geen belangrijke stempel hebben gedrukt op het parlementaire debat.

Als de regio een krachtig geluid wil laten horen, zou ik er geen enkele moeite mee hebben om een regiobestuur, bestaande uit de voorzitter van de regio, aangevuld met twee wethouders, bijvoorbeeld één van Financiën en één van Ruimtelijke Orde te mandateren om namens de hele regio op te treden.

 

Bij deze een oproep aan de bestuurders van Gooi en Vechtstreek: burgemeesters, raadsleden en gemeentesecretarissen: sla de handen ineen, en geef de regio een duidelijk gezicht.

Grijp uw kans op 5 februari!

 

 

 

Timo Smit, voorzitter van Larens Behoud
Ga terug

Publicatie datum: 18-1-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Een lange, hete zomer

13 juli.- Elsevier heeft Laren op de tweede plaats gezet als fijnste plaats van Nederland om in te wonen.Het gemeentebestuur is daar met recht trots op, in het volle besef dat we dat allemaal s  Lees verder

[Kijk op Laren]

Ik lijk in zeker opzicht op mijn vader

13 jui.- Ik lijk in zeker opzicht op mijn vader; hij had ook nooit wat in huis dat misschien, op een zeker moment, van nut kon zijn. Zijn 'gereedschap' beperkte zich tot een hamer, nijptang en een schroevendraaier en als er een ba  Lees verder

[Het weer in Laren]

12,5°Cdi
14°Cwo
15,5°Cdo
17,5°Cvr

[Opinie]

Jan Modaal zit klem

13 juli.- Volgens De Telegraaf hebben mensen met een modaal inkomen de afgelopen jaren hun vaste lasten flink zien stijgen. Ze komen steeds meer in de gevarenzone. Dan zijn er nog 3 miljoen gepensioneerden waarvan de oude  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 75

13 juli.- Op internet ontdekte ik bij toeval telefoonhoesjes voor mijn iPhone met afbeeldingen uit het oeuvre van Larens grootse meesterschilder Anton Mauve. Verrassend want aandacht in Nederland voor het werk van Mauve lijkt verslapt en nagenoeg ver  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]