De BRINK en informatie: haal of breng schuld?

19 juli.- We weten het allemaal. Op de werkvloer, in gezinnen, in verenigingen, in de politiek en ga zo maar door. Communicatie en   informatie is gewoon het moeilijkste om mee om te gaan op deze aardkloot.

Er zijn in elke situatie mensen met informatie voorsprong en dus ook met achterstand. 

In de overbrugging zit hem de kneep. Met name in de politiek is degene met de voorsprong zich van die voorsprong vaak onvoldoende bewust. Want er waren toch openbare stukken. Er was toch openbare inspraak. Er was toch geklankbord. Wat moet je nog meer?

Waarom hebben “ze” die stukken dan nog niet gezien? Had me dan gebeld! 

 

Tja, maar als je niet bij die openbare vergaderingen ben geweest, niet bij die inspraak. Die stukken niet hebt gezien. En dat is echt niet verwijtbaar. Dan ga je natuurlijk ook niet  bellen! De voorspronger realiseert zich meestal, volledig te goeder trouw,  niet dat het overgrote merendeel van zijn of haar  omgeving of achterban per definitie  de achterstand van die  voorsprong heeft.

Rust er bij  belangrijke informatie eigenlijk een meldings of breng plicht rust bij de voorsprong houder(s)? 

En in de politiek al helemaal? De vraag gesteld is eigenlijk het antwoord gegeven.

 Want op de dossier vretende wethouders en raadsleden heeft elk gewoon bestuurslid, partijlid of kiezer/bewoner per definitie die achterstand. En  hen toeroepen ‘ dan had je je stukken maar moeten lezen of bij de inspraak moeten zijn’  compenseert  de brengschuld van vitale informatie niet. Vooral niet als er mogelijkheden zijn als ledenvergaderingen en vele sociale media. 

 

Zo is het eigenlijk ook weer met het recente Brinkplan gegaan. De voorsprong houders waren er volkomen integer van overtuigd dat “iedereen” op de hoogte was van de stand van zaken. Van de voorgenomen wadi en forse bomenkap kon iedereen weten. Dus waarom toch die commotie en plotse onrust? Welnu die is er omdat de achterban en bevolking tot half juni al even integer echt niet had meegekregen dat de Brink zo rigoureus zou worden omgevormd. En er al over besloten werd/was. Twee volkomen integere entiteiten ineens muurvast en tegenover elkaar. Jammer. Niet productief. Die verdomde communicatie ook!

 

Communicatie en informatie  is dus toch vooral een brengschuld van de voorsprong houder en al helemaal in de politiek. Maar ik geef toe dat ik, en ik niet alleen,  ook best meer aan mijn haalschuld had moeten en kunnen doen. 

 

Larens Behoud en al haar gekozenen en leden zijn met dit  dilemma   in een herkansing  ALV jl zaterdag heel mooi en volwassen omgegaan.  Er komt een integer vervolg vanuit bovenstaand besef. Met tijd om het allemaal nog eens op een rijtje te zetten, brede inspraak en pas besluitvorming als de ‘nieuwe voorsprong’ weer is teruggekoppeld naar de bevolking en ook specifiek naar onze ALV.

 

Want haal- of brengschuld? Als het gaat om hoofdzaken voor Laren,  en dat is de Brink,  dan is actieve communicatie boven alles vooral een ERESCHULD.

 

Timo Smit
Ga terug

Publicatie datum: 19-7-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Verklaring fractievoorzitter Larens Behoud over de ontstane onrust in het dorp met betrekking tot de herontwikkeling van de Brink.

3 aug.- Laat ik voorzichtig zeggen dat ik wel eens rustiger van vakantie ben teruggekomen. Natuurlijk heb ik tijdens mijn vakantie ook genoeg mee gekregen van wat er in Laren speelde. Het gaat wat ver om te zeggen dat we 24/7 met dorpspolitiek bezig zijn, maar de perikelen ro  Lees verder

[Kijk op Laren]

De Brink, het dorp, de mensen

3 aug.- Op 24 juni om 22.42 uur werd ik met onmiddellijke ingang voorzitter van de mooiste, grootste en meest interessante politieke club van Laren. Reden was het aannemen van het raadsbesluit inzake de herinrichtingsschets De Brink en het opstap  Lees verder

[Het weer in Laren]

31°Cwo
28,5°Cdo
24°Cvr
21°Cza

[Opinie]

Bomen

25 juli.- ‘Bomen maken emotie los en al snel verdwijnt de rede dan door de achterdeur.’ Zo valt Ronald Frisart vanochtend met de deur in huis in zijn analyse over de commotie die in Laren is ontstaan met betrekking tot de 24 juni door de gemeenteraad aangenomen ‘Inrichtingschets Herinrichting Brink’ waarin een Wadi, een verdiepte bovengrondse wateropvang van 60 bij 30 meter en dientengevolge een bomenkap van 41 bomen op de historische Brink is voorzien. Inmiddels ondersteunen ruim 1350 handtekeningen de petitie ‘stop de bomenkap’ en oo  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 131 Vladimir Horowitz

6 aug.- Vorige week schreef ik dat ik altijd iets heb met wereldberoemde pianisten. Bizar natuurlijk, ik ben slechts een liefhebber. Na de verrassende ontmoeting met meesterpianist Alfred Brendel vorig jaar tijdens het Opera Forwa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]