Fractievoorzitter Karel Loeff: Dromen over het Hart van Laren

27 mei.- Het Brinkhuis was dicht. We missen de ontmoeting. Het kopje koffie in het café, het gesprek met de vrijwilligers, de gastheren- en vrouwen van het Hart van Laren. We missen de films en de presentaties, de lezingen en de cursussen. Persoonlijk mis ik de blokkende scholieren, die, stil in een hoekje, zich voorbereidden op hun zware eindexamentijd.

Het enige wat door ging, maar op een andere wijze, was de uitleen van boeken. En de bibliotheek deed het –ondanks de fysieke beperking van het niet open zijn- naar wat ik vernam bijzonder goed!

De Coronamaatregelen worden de komende maanden iets versoepeld. Dat betekent, dat ook het Brinkhuis weer - voorzichtig -haar deuren opent. Tegelijkertijd gaan we als Raad nadenken over de toekomst van het Hart van Laren.

De gemeenteraad vergadert woensdag over een rapport van de Rekenkamercommissie over het Brinkhuis. Daarbij gaat het met name over ‘de informatiepositie van de raad in besluitvormingsprocessen rond het Hart van Laren’. Een technische titel, voor een technisch verhaal, over een ingewikkelde constructie. Het Brinkhuis is van ons allemaal. Echter verschillende partijen moeten het met elkaar eens zijn en blijven over de opdracht, de invulling, de visie en de koers van ons aller dorpshuis. En dat in een tijd die ons geld gaat kosten: want iedereen weet dat ook ons dorpshuis haar doelstelling door de tijdelijke sluiting niet kan halen.

Maar waarvoor is het Brinkhuis nu echt bedoeld? Wat willen we met elkaar bereiken en hoe willen we behouden wat we hebben? Die vragen komen woensdag niet aan de orde. Dan gaat het over de aanbevelingen uit het rapport aan Raad en College: voer een open debat over de kosten van Hart van Laren en de gemeentelijke bijdrage in de toekomst.

De visie op wat er inhoudelijk zou kunnen gebeuren staat in een ander rapport: Wijzer vooruit! Dit gaat ook de komende tijd aan de orde komen in de Gemeenteraad.

Ik droom alvast vooruit, zonder in te gaan op wat er wel of niet in de rapporten staat op zal komen te staan. Want ook uw Gemeenteraad was de laatste maanden lastiger zichtbaar. We vergaderden eerst via Teams, vervolgens fysiek in Eemnes, maar steeds zonder publiek. Dat is lastig en niet wenselijk. Maar nood breekt wet, en opent ook weer een gezicht op de toekomst.

Wat zou het mooi zijn als de Raad straks weer terugkeert in het dorp. Dat kan aan de Eemnesserweg, maar ik denk dat dat nog mooier kan in het Brinkhuis. Met een Raadstafel tussen de boeken, en met wethouders en onze burgemeester die kantoor houden op de verdieping.

Dit idee kost overleg, en vergt een eensgezind besluit. We moeten op zoek naar de kansen en kwaliteiten van de bibliotheek in een nieuwe setting. We moeten kijken naar de opdracht, de Financiën en de doelstelling van de stichting hart van Laren.  En als ik dan nog even verder mag dromen: laten we kiezen voor één naam.

Want als het Brinkhuis straks weer het hart van Laren is, volstaat wat mij betreft de naam Brinkhuis. Waar we behalve om er binnen te lopen voor een kop koffie, advies, een praatje of een boek, ook komen voor het debat over ons dorp, en hoe we dat zo goed mogelijk kunnen verder brengen.

Post-corona zal nooit meer zijn als daarvoor. Tijd dus om dromen waar te maken?  

 Karel Loeff, fractievoorzitter Larens Behoud
Ga terug

Publicatie datum: 27-5-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Luister naar elkaar door Sean Bogaers

26 juni.- Larens Behoud gemeenteraadslid Sean Bogaers deed gisterenavond tijdens de raadsvergadering een oproep aan ons allen.    Geachte raadsleden, college, en voornamelijk ook de inwoners van Laren,   M  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

[Kijk op Laren]

OPROEP EXTR ALGEMENE LEDEN VERGADERING inzake BRINKPLAN 18 juli Singer aanmelden via info@larensbehoud.nl

  Aan de leden van Larens Behoud,   2 juli.- Afgelopen woensdagavond 24 juni is in de gemeenteraad de ‘Inrichtingsschets Herinrichting Brink’ behandeld. Larens Behoud heeft geprobeerd -gezien de reuring de afgelopen week op o.a. social media en ander  Lees verder

[Het weer in Laren]

18°Cma
18°Cdi
16°Cwo
11°Cdo

[Opinie]

Tekenen bij het kruisje!?

8 juni.- Fractievoorzitter van Larens Behoud Karel Loeff is terughoudend en voorzichtig als het gaat om de vroegtijdig rondgebazuinde ‘voorkeursvariant voor het Rabopand’.Loeff hierover: ‘Ik vind het op zijn minst onhandig van VVD wethouder Ton Stam dat hij -nog  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 126 Bomenkap op de Brink

2 juli.-  Als we niet oppassen worden er binnenkort 41 bomen gekapt op de Brink. De raad besloot er vorige week woensdag over. De voorzitter van Larens Behoud werd over die ‘Herinrichtingsschets’ zo kwaad - &lsqu  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]