Vuurwerkverbod?

12 jan.-  Oudjaar is in Laren relatief rustig verlopen. Nederland maakt zich intussen op om, ook politiek, stelling te nemen tegen vuurwerk. Dat is begrijpelijk, als je ziet wat in de grote steden gebeurt en hoeveel letsel en milieubelasting deze traditie met zich meebrengt. Ook in Laren werd in december al een petitie aangeboden tegen vuurwerk. Hier zijn het bezorgde inwoners die zich met name richten tegen het vroegtijdig afsteken van sier- en knalvuurwerk. De bezorgdheid geldt in ons dorp ook richting de dieren.

In de grote gemeenten zien we dat de gemeenteraden inmiddels op het standpunt staan dan vuurwerk moet worden verboden. Ik ben benieuwd hoe de discussie in Hilversum en Huizen zal verlopen. Deze gemeenten zijn groter dan wij en met name in Hilversum was er jarenlang sprake van overlast en vernielingen. Een vuurwerkshow op het marktplein lijkt te werken.

Ook in de Tweede Kamer lijkt zich inmiddels een meerderheid af te tekenen voor een verbod c.q. maatregelen. Die discussie is interessant, met name omdat een vuurwerkverbod ook vragen over handhaving met zich mee brengt. Persoonlijk was ik positief verrast door het idee van de Christenunie. Bij verbod op het afsteken van vuurwerk zou je een regeling kunnen instellen dat er vuurwerkverenigingen worden opgericht. Deze kunnen dan in iedere gemeente, met vergunning, vuurwerk afsteken.

Als we dit idee toepassen op de Larense situatie dan zie ik me een (landelijk of regionaal) verbod in samenhang met een vuurwerkvereniging in ons dorp wel voor me. In Laren weten we immers veel zaken zelf prima te organiseren én te controleren, of het nu gaat om buurtpreventieverenigingen, de oranjevereniging of Bijzonder Laren.

Een Larense vuurwerkvereniging met begeleiding door of onder auspiciën van de (vrijwillige) Brandweer zou dan een plan kunnen maken om veilig, vriendelijk en plaatselijk een vuurwerkshow te organiseren.

In onze gemeenteraad komt de discussie over Oudejaarsnacht en vuurwerk dit jaar sowieso aan de orde, een notitie hierover wordt inmiddels door het College van B&W voorbereid.

 

Karel Loeff

Fractievoorzitter Larens Behoud
Ga terug

Publicatie datum: 12-1-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Zorg voor elkaar en Laren

23 mrt.- Beste leden van Larens behoud  Namens mijn mede bestuursleden Ineke, Frank, Leon en Leo spreek ik allereerst de hoop uit dat het jullie en jullie dierbaren goed gaat in deze bizarre tijd. En dat het stringent houden aan de RIVM richtlijnen voor ons allen mag leiden tot het ontsnappen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Beste steunfractieleden van Larens Behoud

1 apr.- Beste Steunfractieleden,   Het zijn bizarre tijden. De wereld is deels op slot, tot stilstand gekomen, en helaas hebben we in Laren ook zieken te betreuren en zijn er mensen overleden aan het coronavirus. Dat alles raakt ons zeer. Via de app en op andere wijzen zijn onze wethouders en onze fractie op  Lees verder

[Het weer in Laren]

3°Cza
3°Czo
3°Cma
9°Cdi

[Opinie]

Italie ,zieligste jongetje van de klas

1 apr.-De man op de foto is Guiseppe Conte, sinds 1 juni 2018 de 58e premier van Italië. Deze week waste hij Nederland de oren omdat we niet onmiddellijk akkoord gaan met het voorstel de portemonnee te trekken om de Italiaanse economie te redden nu die door de Coronacrisis onder zware druk staat. Nederland wil eerst garanties dat het land nou eens eindelijk financieel orde op zaken stelt, ze  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 113

1 apr.-Dit kan er ook nog wel bij, moet de Singer-directie gedacht hebben toen maandagochtend bleek  – bizar, op de geboortedag van de beroemde schilder– een Van Gogh uit het museum was gejat. Het van het Groninger Museum geleende werk ‘Lentetuin’ (1884) schilderde Vincent  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]