Vuurwerkverbod?

12 jan.-  Oudjaar is in Laren relatief rustig verlopen. Nederland maakt zich intussen op om, ook politiek, stelling te nemen tegen vuurwerk. Dat is begrijpelijk, als je ziet wat in de grote steden gebeurt en hoeveel letsel en milieubelasting deze traditie met zich meebrengt. Ook in Laren werd in december al een petitie aangeboden tegen vuurwerk. Hier zijn het bezorgde inwoners die zich met name richten tegen het vroegtijdig afsteken van sier- en knalvuurwerk. De bezorgdheid geldt in ons dorp ook richting de dieren.

In de grote gemeenten zien we dat de gemeenteraden inmiddels op het standpunt staan dan vuurwerk moet worden verboden. Ik ben benieuwd hoe de discussie in Hilversum en Huizen zal verlopen. Deze gemeenten zijn groter dan wij en met name in Hilversum was er jarenlang sprake van overlast en vernielingen. Een vuurwerkshow op het marktplein lijkt te werken.

Ook in de Tweede Kamer lijkt zich inmiddels een meerderheid af te tekenen voor een verbod c.q. maatregelen. Die discussie is interessant, met name omdat een vuurwerkverbod ook vragen over handhaving met zich mee brengt. Persoonlijk was ik positief verrast door het idee van de Christenunie. Bij verbod op het afsteken van vuurwerk zou je een regeling kunnen instellen dat er vuurwerkverenigingen worden opgericht. Deze kunnen dan in iedere gemeente, met vergunning, vuurwerk afsteken.

Als we dit idee toepassen op de Larense situatie dan zie ik me een (landelijk of regionaal) verbod in samenhang met een vuurwerkvereniging in ons dorp wel voor me. In Laren weten we immers veel zaken zelf prima te organiseren én te controleren, of het nu gaat om buurtpreventieverenigingen, de oranjevereniging of Bijzonder Laren.

Een Larense vuurwerkvereniging met begeleiding door of onder auspiciën van de (vrijwillige) Brandweer zou dan een plan kunnen maken om veilig, vriendelijk en plaatselijk een vuurwerkshow te organiseren.

In onze gemeenteraad komt de discussie over Oudejaarsnacht en vuurwerk dit jaar sowieso aan de orde, een notitie hierover wordt inmiddels door het College van B&W voorbereid.

 

Karel Loeff

Fractievoorzitter Larens Behoud
Ga terug

Publicatie datum: 12-1-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Vrijheid

18 jan.- Elk jaar, om precies te zijn op 5 mei, gaan mijn gedachten uit naar de woorden van mijn oma: 'Toen de jeeps kwamen, begon mijn strijd voor echte vrijheid.' Een opmerkelijke uitspraak voor een toen nog jonge vrouw, die de Tweede Wereldoorlog aan den lij  Lees verder

[Kijk op Laren]

De ambstwoning in de verkoop?

18 jan.- Dat de ambtswoning waarschijnlijk verkocht zou moeten worden, leek onontkoombaar. Maar het besluit verrast de raadsleden en de fractie van Larens Behoud. Dat zegt Karel Loeff in een reactie op de brief aan de gemeenteraad waarin het besluit van het co  Lees verder

[Het weer in Laren]

1°Cza
1,5°Czo
4°Cma
4,5°Cdi

[Opinie]

Van fractievoorzitter Karel Loeff

15 dec.- Per oktober heb ik het fractievoorzitterschap van onze partij mogen overnemen van Wim van der Zwaan. Een bijzondere taak, die ik naar eer en geweten zal vervullen. Vanaf deze plek wil ik Wim danken  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 103 Chinees Nieuwjaar

22 jan.- Welkom in ‘Het jaar van de rat’ ( 25 januari - 11 februari 2021). Een Chinese vriendin maakte mij erop attent. Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestperiode die zich kenmerkt door maaltijden met de famil  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]