Doelgroepenvervoer. Gemeenten strijdend ten onder?

16 mei.- Het is weer eens zo ver. De overheid, dit keer onze regio, gaat op de stoel van het bedrijfsleven zitten. Onze regio neemt in feite de onderneming die het doelgroepenvervoer (ouderen, leerlingen, afhankelijken van bijzonder vervoer) thans  verzorgt over. Want de regio was heel ontevreden over de dagelijkse uitvoeringspraktijk. 

 

Ieder normaal denkend mens zou dan een ander bedrijf gaan inhuren (aanbesteden) en vooral ook naar de eigen navel staren.” Heb ik die praktijk en het contract met die ondernemer wel goed begeleid ?”  Maar zo niet onze Regio-mens. Die koos ervoor om voortaan die onderneming zelf voor eigen ( lees onze) rekening en risico te gaan runnen. In  feite door overname van precies die  ondernemer die er dus een zooitje van gemaakt zou hebben. Een eigen groepstaxi-bedrijf , een eigen vervoers bv. Van onze belastingcenten, ambtelijk te runnen, welhaast spreekwoordelijk dus een toekomstig schip van bijleg.

 

Een principiële discussie in de regio gemeenten “ doe wat privaat kán privaat en wat publiek móet publiek” bleef uit. In feite stelde de regio zo, samen met de gemeentelijke portefeuillehouders,  de gemeenten voor het blok: of je doet mee met onze bv of je regelt het voortaan zelf maar. Want aanbesteden kon volgens de regio echt niet.  En waar dit terrein zich bij uitstek juist leent voor een regionale aanpak moesten de gemeenten wel zwichten. Om niet alleen te komen staan.

 

Een uniek democratisch fenomeen ontstond vervolgens. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraadsleden in het Gooi waren tegen de nieuwe eigen vervoer bv (inbesteding). Vanwege alle financiële, kwalitatieve en risico-bezwaren, en  de principiële niet te vergeten.

Maar diezelfde overgrote meerderheid stemde tenslotte toch  vóór. En zwichtte voor de druk , uit vrees om  alleen of met enkelen achter te blijven. Mogelijk krijgt die overgrote meerderheid in de besturing van de nieuwe bv wat troostkruimels toegeworpen ( een deels onafhankelijke raad van commissarissen, wat vaker verantwoordingsrapportage, duurzaam wagenpark maar dat was er  natuurlijk toch gekomen zodra dat rendabel is). Alles voor de bühne dus,   er is in koor  gezwicht om de eigen gemeente niet alleen te laten staan.

 

In Laren verliep het al net zo. Nagenoeg elk raadslid was uiteraard  tegen het opzetten van een eigen regionale taxi-bv.  Bestuursorgaan de Regio ineens dé ideale  mkb-ondernemer ? Aan hun (en mijn!) hoela! Maar toch stemden ook in Laren  nagenoeg alle raadsleden vóór de oprichting van die bv !

Dat was  voor hen een heel moeilijke beslissing. En ik begrijp hun afweging. Onze raadsleden en ons college hebben het belang van Laren, dat zo’n vervoersregeling op termijn echt niet zelf aan kan,   het zwaarst laten wegen.

 

Maar eerlijk is eerlijk. Laren , en Laren niet alleen, is bepaald niet strijdend maar eerder laf tot haar beslissing gekomen. En heeft zelfs de raadsvergadering over dit onderwerp in tijd zodanig naar voren geschoven dat  Laren daardoor als laatste aan de beurt was om te stemmen. En toen kon Laren farizeïsch en vrijwel raad breed gemakkelijk  constateren dat  “ de anderen  ons al ‘voor  in vóór’  zijn geweest, dus zouden wij  alleen komen te staan en dat kunnen wij ons niet permitteren”. 

Ik had graag gezien dat Laren er voor gevochten had. Voor een regionaal taxi bedrijf in private handen. Waar ze in thuis horen. Contractueel beter gemanaged door opdrachtgever De Regio dan nu.  En dat Laren dit heikele onderwerp dus  juist als eerste en niet als laatste gemeente had geagendeerd. En tegen had gestemd. Daarmee de opinie in het Gooi sturend. We zullen nooit weten hoe het dan was verlopen. Maar wel strijdend dus in plaats van laf. En natuurlijk hadden we ons dan later alsnog kunnen bijvoegen als het “strijdend ten onder” zou zijn geweest.

 

 Maar ik ? Ach ik  ben eigenlijk net zo laf. Onder toch wel enige druk  ‘ in het belang van Laren’ heb ik een eerder artikel met felle stellingname tegen de oprichting van deze publieke regio bv niet gepubliceerd en ben dus zelf  ook allerminst  strijdend ten onder gegaan. Gewoon laf. Ook al had een artikeltje van mij natuurlijk heus  het verschil niet gemaakt. Getver, alweer zo’n laffe opmerking.

 

Ach, vergeef het ons, maar we wisten wél wat we deden.

 

Timo Smit 

 

 

 
Ga terug

Publicatie datum: 16-5-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Verklaring fractievoorzitter Larens Behoud over de ontstane onrust in het dorp met betrekking tot de herontwikkeling van de Brink.

3 aug.- Laat ik voorzichtig zeggen dat ik wel eens rustiger van vakantie ben teruggekomen. Natuurlijk heb ik tijdens mijn vakantie ook genoeg mee gekregen van wat er in Laren speelde. Het gaat wat ver om te zeggen dat we 24/7 met dorpspolitiek bezig zijn, maar de perikelen ro  Lees verder

[Kijk op Laren]

De Brink, het dorp, de mensen

3 aug.- Op 24 juni om 22.42 uur werd ik met onmiddellijke ingang voorzitter van de mooiste, grootste en meest interessante politieke club van Laren. Reden was het aannemen van het raadsbesluit inzake de herinrichtingsschets De Brink en het opstap  Lees verder

[Het weer in Laren]

31°Cwo
29°Cdo
25°Cvr
21°Cza

[Opinie]

Bomen

25 juli.- ‘Bomen maken emotie los en al snel verdwijnt de rede dan door de achterdeur.’ Zo valt Ronald Frisart vanochtend met de deur in huis in zijn analyse over de commotie die in Laren is ontstaan met betrekking tot de 24 juni door de gemeenteraad aangenomen ‘Inrichtingschets Herinrichting Brink’ waarin een Wadi, een verdiepte bovengrondse wateropvang van 60 bij 30 meter en dientengevolge een bomenkap van 41 bomen op de historische Brink is voorzien. Inmiddels ondersteunen ruim 1350 handtekeningen de petitie ‘stop de bomenkap’ en oo  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 131 Vladimir Horowitz

6 aug.- Vorige week schreef ik dat ik altijd iets heb met wereldberoemde pianisten. Bizar natuurlijk, ik ben slechts een liefhebber. Na de verrassende ontmoeting met meesterpianist Alfred Brendel vorig jaar tijdens het Opera Forwa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]