Een dorp' in beroering'

22 juli.- Het dorp is in beroering. Er is fel verzet tegen de ‘Inrichtingsschets Herinrichting Brink’ die woensdag 24 juni door de gemeenteraad, het hoogste besluitorgaan in ons dorp, is aangenomen. 

De ‘Inrichtingschets’ voorziet in een Wadi, een bovengrondse wateropvang op de Brink. Een 80 cm verdiepte vlakte van 60 bij 30 meter, waarvoor vele bomen – samen met andere aanpassingen in het schetsplan - moeten worden gekapt. Totaal 41! Tegenstanders hebben dit aantal inmiddels op de Brink met rood-witte linten gemarkeerd. Anderen lieten zich vastbinden aan een van de bomen of zijn via facebook, een handtekeningenactie  en op een serieuze website petities gestart om de kap van de destijds ‘ritmisch geplante’ bomen alsnog tegen te houden.  

 

 Ook de extra- ledenvergadering van Larens Behoud zaterdag j.l. in Singer, kreeg op haar vraag om de ‘Inrichtingschets’ nog eens tegen het licht te houden, een toezegging van  wethouder Peter Calis ( Larens Behoud) dat de nieuwe uitwerking eerst aan Larens grootste politieke vereniging ter goedkeuring zal worden voorgelegd. Inclusief de in de bijeenkomst geopperde ideeën zoals een opstelling van een bomenplan. Kortom de druk op het College om het plan te heroverwegen neemt steeds grotere vormen aan.

 

Chinese toestanden in Laren: ’Peter Calis provoceert gemeenteraad’, kopt de Gooi- en Eemlander vandaag. 'Larens Behoud gijzelt de gemeenteraad, een regelrechte provocatie', roepen raadsleden Nico Wegter (D66), Van den Berg(CDA) en Vos (Groen Laren): ,,De ledenvergadering van Larens Behoud zou dan feitelijk de dienst uitmaken, terwijl de raad wordt gedegradeerd tot de status van de Chinese Nationale Vergadering die ’ja en amen’ zegt tegen voorstellen van de hoogste leiding’’. Ze vragen burgemeester Nanning Mol direct na het zomerreces een bijzondere vergadering van de gemeenteraad uit te schrijven. 

 

De ontstane commotie was reden voor burgemeester Nanning Mol om vanaf zijn vakantieadres gisteren al te reageren via een persbulletin. Daarin wijst hij ons burgers op de democratische besluitvorming die heeft plaatsgevonden en dat hij het proces van herinrichting volgens de contouren van dat besluit wil doorzetten. Een open deur weliswaar, maar nadrukkelijk gesteld. Toch zal het de burgemeester nauw aan het hart gaan als er door het college niet goed naar het dorp wordt geluisterd. De rigoreuze aanpak van de Brink die voor de bevolking - gezien de commotie- als een complete verrassing kwam -, is een meer dan majeure ingreep in het dorpsbeeld dat een zo’n groot mogelijk draagvlak onder de dorpsbewoners  verdient. Hopelijk zal onze burgemeester met zijn college hier de tijd voor nemen, want hoe de raad erover denkt is inmiddels bekend, nu het dorp nog dat zij vertegenwoordigt. Interessant: procedure versus voortschrijdend inzicht.      Leo Janssen   (potloodtekening Annemarie Bitter)

 
Ga terug

Publicatie datum: 22-7-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Verklaring fractievoorzitter Larens Behoud over de ontstane onrust in het dorp met betrekking tot de herontwikkeling van de Brink.

3 aug.- Laat ik voorzichtig zeggen dat ik wel eens rustiger van vakantie ben teruggekomen. Natuurlijk heb ik tijdens mijn vakantie ook genoeg mee gekregen van wat er in Laren speelde. Het gaat wat ver om te zeggen dat we 24/7 met dorpspolitiek bezig zijn, maar de perikelen ro  Lees verder

[Kijk op Laren]

De Brink, het dorp, de mensen

3 aug.- Op 24 juni om 22.42 uur werd ik met onmiddellijke ingang voorzitter van de mooiste, grootste en meest interessante politieke club van Laren. Reden was het aannemen van het raadsbesluit inzake de herinrichtingsschets De Brink en het opstap  Lees verder

[Het weer in Laren]

31,5°Cwo
28,5°Cdo
24°Cvr
21°Cza

[Opinie]

Bomen

25 juli.- ‘Bomen maken emotie los en al snel verdwijnt de rede dan door de achterdeur.’ Zo valt Ronald Frisart vanochtend met de deur in huis in zijn analyse over de commotie die in Laren is ontstaan met betrekking tot de 24 juni door de gemeenteraad aangenomen ‘Inrichtingschets Herinrichting Brink’ waarin een Wadi, een verdiepte bovengrondse wateropvang van 60 bij 30 meter en dientengevolge een bomenkap van 41 bomen op de historische Brink is voorzien. Inmiddels ondersteunen ruim 1350 handtekeningen de petitie ‘stop de bomenkap’ en oo  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 131 Vladimir Horowitz

6 aug.- Vorige week schreef ik dat ik altijd iets heb met wereldberoemde pianisten. Bizar natuurlijk, ik ben slechts een liefhebber. Na de verrassende ontmoeting met meesterpianist Alfred Brendel vorig jaar tijdens het Opera Forwa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]