Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons?

Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfstandig , lees van de Gooise gemeenten en inwoners. Later wonnen we ook de strijd met de provincie om het behoud van onze zelfstandigheid, gestreden samen met de overgrote meerderheid in onze raad en die van de meeste gemeenten.

 

Als slechte verliezer in die processen besloot de Provincie NH  vervolgens zich als partner uit het GNR terug te trekken. Daarmee een juridische en financiële strijd met de Gooise gemeenten uitlokkend die nog steeds loopt. Een strijd vooral om met  “onze” provincie, en overigens ook met Amsterdam,  een reële afkoopsom voor hun toekomstige verplichtingen overeen te komen.

Maar de provincie doet er nu weer een schepje bovenop. Nou schepje?

En lokt weer een nieuwe strijd met het Gooi en haar GNR uit.

Want ik weet niet of u het in al die corona publiciteit hebt meegekregen, maar ‘onze’ provincie stelt in haar concept Regionale Energie Strategie (RES) voor  om op 5 plekken midden in onze GNR natuur, midden op onze hei, grootschalige zonnepaneelvelden en windturbines te plaatsen. Windturbines naar verluidt mogelijk tot 200 meter hoog (2 x de Dom!). Echt waar!!

 

Nu hebben wij gelukkig weer een heel kordate GNR rentmeester in de persoon van Karin Kos en zij verzet zich hevig. Overigens geeft zij daarbij constructief aan waar het wel zou kunnen zónder onze natuur en landschap te schaden. 

De Larense en Hilversumse VVD,  Liberaal Laren en mogelijk ook al  menige andere politieke groepering, Larens Behoud uiteraard, scharen zich stevig achter onze rentmeester onder het motto ‘geen windturbines op de hei’! Het kan volgens mij niet anders dat overgrote meerderheden in alle Gooise gemeenteraden zullen zich ook krachtig achter dit verzet tegen deze nieuwe  provinciale misser scharen. Samen !  Politieke kleur , coalitie of geen coalitie, daarbij vergetend.

 

Het moet gezegd: de provincie Noord Holland verdient een compliment voor het steeds weer uitlokken van Gooise saamhorigheid en vechtlust. Ook nu gaan we  winnen.

Dat kan toch zeker  niet anders! Maar ik meld u vast:  als dat nodig en aan de orde is zullen we niet aarzelen alle inwoners van het Gooi bij deze nieuwe strijd te betrekken. Ik weet dat de VGNR (Vrienden van GNR) al klaar staat om dat te organiseren en dat stelt gerust.

 

Maar wat moeten we toch met die provincie NH? Geef mij maar Utrecht.

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud
Ga terug

Publicatie datum: 20-5-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Verklaring fractievoorzitter Larens Behoud over de ontstane onrust in het dorp met betrekking tot de herontwikkeling van de Brink.

3 aug.- Laat ik voorzichtig zeggen dat ik wel eens rustiger van vakantie ben teruggekomen. Natuurlijk heb ik tijdens mijn vakantie ook genoeg mee gekregen van wat er in Laren speelde. Het gaat wat ver om te zeggen dat we 24/7 met dorpspolitiek bezig zijn, maar de perikelen ro  Lees verder

[Kijk op Laren]

De Brink, het dorp, de mensen

3 aug.- Op 24 juni om 22.42 uur werd ik met onmiddellijke ingang voorzitter van de mooiste, grootste en meest interessante politieke club van Laren. Reden was het aannemen van het raadsbesluit inzake de herinrichtingsschets De Brink en het opstap  Lees verder

[Het weer in Laren]

31,5°Cwo
28,5°Cdo
24°Cvr
21°Cza

[Opinie]

Bomen

25 juli.- ‘Bomen maken emotie los en al snel verdwijnt de rede dan door de achterdeur.’ Zo valt Ronald Frisart vanochtend met de deur in huis in zijn analyse over de commotie die in Laren is ontstaan met betrekking tot de 24 juni door de gemeenteraad aangenomen ‘Inrichtingschets Herinrichting Brink’ waarin een Wadi, een verdiepte bovengrondse wateropvang van 60 bij 30 meter en dientengevolge een bomenkap van 41 bomen op de historische Brink is voorzien. Inmiddels ondersteunen ruim 1350 handtekeningen de petitie ‘stop de bomenkap’ en oo  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 131 Vladimir Horowitz

6 aug.- Vorige week schreef ik dat ik altijd iets heb met wereldberoemde pianisten. Bizar natuurlijk, ik ben slechts een liefhebber. Na de verrassende ontmoeting met meesterpianist Alfred Brendel vorig jaar tijdens het Opera Forwa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]