Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons?

Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfstandig , lees van de Gooise gemeenten en inwoners. Later wonnen we ook de strijd met de provincie om het behoud van onze zelfstandigheid, gestreden samen met de overgrote meerderheid in onze raad en die van de meeste gemeenten.

 

Als slechte verliezer in die processen besloot de Provincie NH  vervolgens zich als partner uit het GNR terug te trekken. Daarmee een juridische en financiële strijd met de Gooise gemeenten uitlokkend die nog steeds loopt. Een strijd vooral om met  “onze” provincie, en overigens ook met Amsterdam,  een reële afkoopsom voor hun toekomstige verplichtingen overeen te komen.

Maar de provincie doet er nu weer een schepje bovenop. Nou schepje?

En lokt weer een nieuwe strijd met het Gooi en haar GNR uit.

Want ik weet niet of u het in al die corona publiciteit hebt meegekregen, maar ‘onze’ provincie stelt in haar concept Regionale Energie Strategie (RES) voor  om op 5 plekken midden in onze GNR natuur, midden op onze hei, grootschalige zonnepaneelvelden en windturbines te plaatsen. Windturbines naar verluidt mogelijk tot 200 meter hoog (2 x de Dom!). Echt waar!!

 

Nu hebben wij gelukkig weer een heel kordate GNR rentmeester in de persoon van Karin Kos en zij verzet zich hevig. Overigens geeft zij daarbij constructief aan waar het wel zou kunnen zónder onze natuur en landschap te schaden. 

De Larense en Hilversumse VVD,  Liberaal Laren en mogelijk ook al  menige andere politieke groepering, Larens Behoud uiteraard, scharen zich stevig achter onze rentmeester onder het motto ‘geen windturbines op de hei’! Het kan volgens mij niet anders dat overgrote meerderheden in alle Gooise gemeenteraden zullen zich ook krachtig achter dit verzet tegen deze nieuwe  provinciale misser scharen. Samen !  Politieke kleur , coalitie of geen coalitie, daarbij vergetend.

 

Het moet gezegd: de provincie Noord Holland verdient een compliment voor het steeds weer uitlokken van Gooise saamhorigheid en vechtlust. Ook nu gaan we  winnen.

Dat kan toch zeker  niet anders! Maar ik meld u vast:  als dat nodig en aan de orde is zullen we niet aarzelen alle inwoners van het Gooi bij deze nieuwe strijd te betrekken. Ik weet dat de VGNR (Vrienden van GNR) al klaar staat om dat te organiseren en dat stelt gerust.

 

Maar wat moeten we toch met die provincie NH? Geef mij maar Utrecht.

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud
Ga terug

Publicatie datum: 20-5-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Nee!

20 mei.- Nee!''Als je dat zou doen, roept iedereen dat je een middelvinger opsteekt naar de zorg!''Of ze vragen zich openlijk af of niemand in jouw omgeving bezweken is aan het verwoestende virus.' De heftige reactie kwam na een avond wijn aan de lange tafel. In een moment van totale oprechth  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

13°Cma
17,5°Cdi
18,5°Cwo
18,5°Cdo

[Opinie]

Opinie Het Parool: De wereld zou China moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag

21 mei.- China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt. In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 120 Ria en Evert II

21 mei.- Wie destijds de auto op het grind achter de ketting bij ‘Oud Laren’ aan de Naarderstraat 39 parkeerde, wachtte  bij binnenkomst een ouderwetse sfeer in het café-petit restaurant van Ria en Evert’ waar op de menukaart – 4 gangen voor 20 euro- biefstuk met sla en appelmoes stond, vooraf gegaan door tomatensoep met balletjes in een zilmeta soepkom van Gero- ‘De Maggie staat op tafel’- en als nagerecht een toetje uit de koelkast van Albert Heijn met koffie toe.    Na hun verhuizing met een vrachtwagen van Blokker in december 2010 naar Rheden-, w  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]