Is Hilversum gek geworden?

3 mei.- Is Hilversum gek geworden?

 Ik besef dat dit een nogal theatraal gestelde vraag is. Maar nadat ik deze week het document ‘Amsterdam Garden City’ (Hilversums toekomst!?) las van de hand van de erkende ruimtelijk ordening specialist Rob Docter was dat toch echt dé vraag die bij me opkwam.

 Dat moet ik verantwoorden.

Vanwege de corona-problematiek en beperkte vergadermogelijkheden is het  stiekem zomaar bijna onopgemerkt gebleven. Dat het College van B&W Hilversum heeft aangemeld als Sleutelgebied in de Metropoolregio Amsterdam!

 En vanuit die totaal nieuwe en kolossale ambitie tot 2040 10.000 woningen wil bouwen en 10.000 banen creëren. 

Hilversum moet een ‘Mediavalley” worden van internationale allure vanuit een nieuw stedelijk centrum. Een hoogstedelijk internationaal mediamilieu op een beperkt oppervlak. Rob Docter maakt helder dat dit welhaast moet resulteren in wie weet wel 100 torenflats met 12 verdiepingen. Voornamelijk te bewonen voor forenzen uit Groot Amsterdam!

Een ongelofelijke en onnodige  ambitie, louter voortkomend uit de vrijage van onze grootste Gooise gemeente met Metropoolregio Amsterdam. Het einde van ‘Hilversum, tuinstad van Dudok’.

 

Nog geen vier jaar geleden legde de Regionale Woonvisie (2016-2030) vast dat de mediastad bijna 90.000 inwoners heeft, met werkgelegenheid voor 50.000 mensen en “ alles biedt wat je van een fijne woongemeente zou willen” , met dank aan bouwmeester Dudok. Daaruit  wordt vervolgens terecht de conclusie getrokken om “ door te bouwen op dit solide fundament, met behoud van de groene omgeving tóch kwalitatief goed wonen voor iedereen, dát is de opgave voor Hilversum”.

Een solide, passende ambitie voor onze grootste regio gemeente waarvoor de borst al nat genoeg zal moeten worden gemaakt.

 

En ineens wordt er gevreeën met Metropoolregio Amsterdam en vallen de doelstellingen van 10.000 woningen en banen uit de hemel. Nou hemel? Dag Dudok, dag Hilversum.

Zoiets zal natuurlijk ook grote gevolgen hebben voor de overige (gelukkig nog) zelfstandige Gooise gemeenten die ik aanspoor om zeer op hun hoede te zijn en aan de Hilversumse ambitie-bretels te gaan trekken.

Maar eerst en vooral hoop en vertrouw ik dat  dit dossier in Hilversum spoedig de aandacht en verwerping zal krijgen die het verdient. Ga asjeblieft van jezelf uit Hilversum, dan zijn er al ambities genoeg. 

Als geboren optimist denk ik dat het recent opstappen van maar liefst 3 wethouders in Hilversum ,die  verantwoordelijk waren voor deze megalomane en suïcidale ambitie, de weg vrij maakt naar het  verwerpen van dit  Groot Amsterdamse Sleutelgebied-plan.

Want nee, Hilversum is heus niet gek !!

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud

 
Ga terug

Publicatie datum: 3-5-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Verklaring fractievoorzitter Larens Behoud over de ontstane onrust in het dorp met betrekking tot de herontwikkeling van de Brink.

3 aug.- Laat ik voorzichtig zeggen dat ik wel eens rustiger van vakantie ben teruggekomen. Natuurlijk heb ik tijdens mijn vakantie ook genoeg mee gekregen van wat er in Laren speelde. Het gaat wat ver om te zeggen dat we 24/7 met dorpspolitiek bezig zijn, maar de perikelen ro  Lees verder

[Kijk op Laren]

De Brink, het dorp, de mensen

3 aug.- Op 24 juni om 22.42 uur werd ik met onmiddellijke ingang voorzitter van de mooiste, grootste en meest interessante politieke club van Laren. Reden was het aannemen van het raadsbesluit inzake de herinrichtingsschets De Brink en het opstap  Lees verder

[Het weer in Laren]

31,5°Cwo
28,5°Cdo
24°Cvr
21°Cza

[Opinie]

Bomen

25 juli.- ‘Bomen maken emotie los en al snel verdwijnt de rede dan door de achterdeur.’ Zo valt Ronald Frisart vanochtend met de deur in huis in zijn analyse over de commotie die in Laren is ontstaan met betrekking tot de 24 juni door de gemeenteraad aangenomen ‘Inrichtingschets Herinrichting Brink’ waarin een Wadi, een verdiepte bovengrondse wateropvang van 60 bij 30 meter en dientengevolge een bomenkap van 41 bomen op de historische Brink is voorzien. Inmiddels ondersteunen ruim 1350 handtekeningen de petitie ‘stop de bomenkap’ en oo  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 131 Vladimir Horowitz

6 aug.- Vorige week schreef ik dat ik altijd iets heb met wereldberoemde pianisten. Bizar natuurlijk, ik ben slechts een liefhebber. Na de verrassende ontmoeting met meesterpianist Alfred Brendel vorig jaar tijdens het Opera Forwa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]