Is Hilversum gek geworden?

3 mei.- Is Hilversum gek geworden?

 Ik besef dat dit een nogal theatraal gestelde vraag is. Maar nadat ik deze week het document ‘Amsterdam Garden City’ (Hilversums toekomst!?) las van de hand van de erkende ruimtelijk ordening specialist Rob Docter was dat toch echt dé vraag die bij me opkwam.

 Dat moet ik verantwoorden.

Vanwege de corona-problematiek en beperkte vergadermogelijkheden is het  stiekem zomaar bijna onopgemerkt gebleven. Dat het College van B&W Hilversum heeft aangemeld als Sleutelgebied in de Metropoolregio Amsterdam!

 En vanuit die totaal nieuwe en kolossale ambitie tot 2040 10.000 woningen wil bouwen en 10.000 banen creëren. 

Hilversum moet een ‘Mediavalley” worden van internationale allure vanuit een nieuw stedelijk centrum. Een hoogstedelijk internationaal mediamilieu op een beperkt oppervlak. Rob Docter maakt helder dat dit welhaast moet resulteren in wie weet wel 100 torenflats met 12 verdiepingen. Voornamelijk te bewonen voor forenzen uit Groot Amsterdam!

Een ongelofelijke en onnodige  ambitie, louter voortkomend uit de vrijage van onze grootste Gooise gemeente met Metropoolregio Amsterdam. Het einde van ‘Hilversum, tuinstad van Dudok’.

 

Nog geen vier jaar geleden legde de Regionale Woonvisie (2016-2030) vast dat de mediastad bijna 90.000 inwoners heeft, met werkgelegenheid voor 50.000 mensen en “ alles biedt wat je van een fijne woongemeente zou willen” , met dank aan bouwmeester Dudok. Daaruit  wordt vervolgens terecht de conclusie getrokken om “ door te bouwen op dit solide fundament, met behoud van de groene omgeving tóch kwalitatief goed wonen voor iedereen, dát is de opgave voor Hilversum”.

Een solide, passende ambitie voor onze grootste regio gemeente waarvoor de borst al nat genoeg zal moeten worden gemaakt.

 

En ineens wordt er gevreeën met Metropoolregio Amsterdam en vallen de doelstellingen van 10.000 woningen en banen uit de hemel. Nou hemel? Dag Dudok, dag Hilversum.

Zoiets zal natuurlijk ook grote gevolgen hebben voor de overige (gelukkig nog) zelfstandige Gooise gemeenten die ik aanspoor om zeer op hun hoede te zijn en aan de Hilversumse ambitie-bretels te gaan trekken.

Maar eerst en vooral hoop en vertrouw ik dat  dit dossier in Hilversum spoedig de aandacht en verwerping zal krijgen die het verdient. Ga asjeblieft van jezelf uit Hilversum, dan zijn er al ambities genoeg. 

Als geboren optimist denk ik dat het recent opstappen van maar liefst 3 wethouders in Hilversum ,die  verantwoordelijk waren voor deze megalomane en suïcidale ambitie, de weg vrij maakt naar het  verwerpen van dit  Groot Amsterdamse Sleutelgebied-plan.

Want nee, Hilversum is heus niet gek !!

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud

 
Ga terug

Publicatie datum: 3-5-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Nee!

20 mei.- Nee!''Als je dat zou doen, roept iedereen dat je een middelvinger opsteekt naar de zorg!''Of ze vragen zich openlijk af of niemand in jouw omgeving bezweken is aan het verwoestende virus.' De heftige reactie kwam na een avond wijn aan de lange tafel. In een moment van totale oprechth  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

13°Cma
17,5°Cdi
18,5°Cwo
18,5°Cdo

[Opinie]

Opinie Het Parool: De wereld zou China moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag

21 mei.- China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt. In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 120 Ria en Evert II

21 mei.- Wie destijds de auto op het grind achter de ketting bij ‘Oud Laren’ aan de Naarderstraat 39 parkeerde, wachtte  bij binnenkomst een ouderwetse sfeer in het café-petit restaurant van Ria en Evert’ waar op de menukaart – 4 gangen voor 20 euro- biefstuk met sla en appelmoes stond, vooraf gegaan door tomatensoep met balletjes in een zilmeta soepkom van Gero- ‘De Maggie staat op tafel’- en als nagerecht een toetje uit de koelkast van Albert Heijn met koffie toe.    Na hun verhuizing met een vrachtwagen van Blokker in december 2010 naar Rheden-, w  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]