Opmerkelijk: over de 'Rabobankappartementen'

23 mrt.- Sommige berichten verdienen het om meer dan één keer gelezen te worden. 

Onderstaand artikel uit Gooi en Eemlander behoort zonder enige twijfel tot deze categorie.
Na diverse keren lezen kwam ik tot een rustige conclusie:
Opmerkelijk

Waar gaat het om?Het artikel meldt dat B en W van Laren graag willen dat in of op de plek van het voormalige Rabopand ook wat kleinere appartementen worden gebouwd.
Dit alles in het kader van het begrip compensatie. Want dergelijke appartementen zijn niet opgenomen in het net gepresenteerde ontwerp op de plek van Golden River.In een bijzin vermeldt de notitie van B en W nog wel: ‘zonder ons nu volledig hierop vast te leggen.’De fout, als je dit zo mag betitelen, begint al bij het voorstel zelf van het college.Na een hoop herrie, wikken en wegen en inspraakavonden is een klankbordgroep op het moment alle mogelijkheden op een rij aan het zetten, wat betreft de toekomst van de Rabolocatie.
De vergaderingen van deze groep zijn vertrouwelijk. Op deze manier kunnen de leden zonder enige druk, last of ruggespraak tot een keuze komen.
Het voorstel van het college zou opgevat kunnen worden als een schoffering van deze groep.
Ook de raad, die nog niks weet van de uitkomsten van deze klankbordgroep, wordt met het voorstel op een weinig chique manier onder druk gezet.
De vraag is echter of deze opmerkelijke tactiek (als dat het is) gaat werken.Het ontwerp op de plek van de Chinees is weliswaar redelijk tot goed ontvangen, maar voldoet op onderdelen niet aan de Woningbouwnota, die door de gemeenteraad is aangenomen. Hierin wordt duidelijk gesteld dat op deze plek sprake zou moeten zijn van appartementen van circa 100 vierkante meter.
Van de elf in het ontwerp opgenomen appartementen voldoen slechts vier aan deze voorwaarden.Een JA van de gemeenteraad, die gezien de afwijkingen in het plan niet geheel vanzelfsprekend lijkt, betekent dan in het voorstel van B en W een claim op de Rabo-plannen. Hier wel kleinere appartementen.
En dat is vreemd. Natuurlijk, de raad kan altijd afwijken van de eigen Woningbouwnota. Maar goede argumenten zijn daarvoor dan zeker nodig.
Is deze actie van het college nou erg slim of juist niet?
Het blijft gissen.Maar wat blijft is het idee dat het werk van een klankbordgroep, die in alle vertrouwelijkheid werkt, wordt doorkruist door een onnodige actie van opportunisme en haast.
En ook de gemeenteraad, als hoogste orgaan in het dorp, wordt voor een vreemde keuze gesteld en onder druk gezet.   Wim JordaanGa terug

Publicatie datum: 23-3-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Fractievoorzitter Karel Loeff: Dromen over het Hart van Laren

27 mei.- Het Brinkhuis was dicht. We missen de ontmoeting. Het kopje koffie in het café, het gesprek met de vrijwilligers, de gastheren- en vrouwen van het Hart van Laren. We missen de films en de presentaties, de lezingen en de cursussen. Persoonlijk mis ik de blokken  Lees verder

[Activiteiten agenda Laren]

September

[19]

[Kijk op Laren]

Geen windturbines op de Gooise hei

20 mei. Wat moeten we toch aan met die provincie van ons? Enkele jaren geleden wilde de provincie ons Goois Natuur Reservaat (GNR) via de PWN inlijven wat vooral door Goois burgerverzet is voorkomen. Larens Behoud speelde daarin  daar een belangrijke rol. Het GNR bleef tenslotte zelfsta  Lees verder

[Het weer in Laren]

18°Cdo
15,5°Cvr
9°Cza
7°Czo

[Opinie]

Opinie Het Parool: De wereld zou China moeten aanklagen wegens laakbaar gedrag

21 mei.- China beloofde beterschap na het Sars-virus, maar daar is weinig van terechtgekomen, schrijft Simone Eckhardt. In 2004 ontstond op een wildlife-markt in China het Sars-virus. De Chinese regering beloofde  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 121

28 mei.-  Mijn verjaardag moesten we dit keer vieren binnen de regels van ‘het nieuwe normaal’. Hetgeen uiteindelijk resulteerde in een Hemelvaartsdag - op de luid zingende merel na – &ls  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]