Opmerkelijk: over de 'Rabobankappartementen'

23 mrt.- Sommige berichten verdienen het om meer dan één keer gelezen te worden. 

Onderstaand artikel uit Gooi en Eemlander behoort zonder enige twijfel tot deze categorie.
Na diverse keren lezen kwam ik tot een rustige conclusie:
Opmerkelijk

Waar gaat het om?Het artikel meldt dat B en W van Laren graag willen dat in of op de plek van het voormalige Rabopand ook wat kleinere appartementen worden gebouwd.
Dit alles in het kader van het begrip compensatie. Want dergelijke appartementen zijn niet opgenomen in het net gepresenteerde ontwerp op de plek van Golden River.In een bijzin vermeldt de notitie van B en W nog wel: ‘zonder ons nu volledig hierop vast te leggen.’De fout, als je dit zo mag betitelen, begint al bij het voorstel zelf van het college.Na een hoop herrie, wikken en wegen en inspraakavonden is een klankbordgroep op het moment alle mogelijkheden op een rij aan het zetten, wat betreft de toekomst van de Rabolocatie.
De vergaderingen van deze groep zijn vertrouwelijk. Op deze manier kunnen de leden zonder enige druk, last of ruggespraak tot een keuze komen.
Het voorstel van het college zou opgevat kunnen worden als een schoffering van deze groep.
Ook de raad, die nog niks weet van de uitkomsten van deze klankbordgroep, wordt met het voorstel op een weinig chique manier onder druk gezet.
De vraag is echter of deze opmerkelijke tactiek (als dat het is) gaat werken.Het ontwerp op de plek van de Chinees is weliswaar redelijk tot goed ontvangen, maar voldoet op onderdelen niet aan de Woningbouwnota, die door de gemeenteraad is aangenomen. Hierin wordt duidelijk gesteld dat op deze plek sprake zou moeten zijn van appartementen van circa 100 vierkante meter.
Van de elf in het ontwerp opgenomen appartementen voldoen slechts vier aan deze voorwaarden.Een JA van de gemeenteraad, die gezien de afwijkingen in het plan niet geheel vanzelfsprekend lijkt, betekent dan in het voorstel van B en W een claim op de Rabo-plannen. Hier wel kleinere appartementen.
En dat is vreemd. Natuurlijk, de raad kan altijd afwijken van de eigen Woningbouwnota. Maar goede argumenten zijn daarvoor dan zeker nodig.
Is deze actie van het college nou erg slim of juist niet?
Het blijft gissen.Maar wat blijft is het idee dat het werk van een klankbordgroep, die in alle vertrouwelijkheid werkt, wordt doorkruist door een onnodige actie van opportunisme en haast.
En ook de gemeenteraad, als hoogste orgaan in het dorp, wordt voor een vreemde keuze gesteld en onder druk gezet.   Wim JordaanGa terug

Publicatie datum: 23-3-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Zorg voor elkaar en Laren

23 mrt.- Beste leden van Larens behoud  Namens mijn mede bestuursleden Ineke, Frank, Leon en Leo spreek ik allereerst de hoop uit dat het jullie en jullie dierbaren goed gaat in deze bizarre tijd. En dat het stringent houden aan de RIVM richtlijnen voor ons allen mag leiden tot het ontsnappen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Beste steunfractieleden van Larens Behoud

1 apr.- Beste Steunfractieleden,   Het zijn bizarre tijden. De wereld is deels op slot, tot stilstand gekomen, en helaas hebben we in Laren ook zieken te betreuren en zijn er mensen overleden aan het coronavirus. Dat alles raakt ons zeer. Via de app en op andere wijzen zijn onze wethouders en onze fractie op  Lees verder

[Het weer in Laren]

3°Cza
3°Czo
3°Cma
9°Cdi

[Opinie]

Italie ,zieligste jongetje van de klas

1 apr.-De man op de foto is Guiseppe Conte, sinds 1 juni 2018 de 58e premier van Italië. Deze week waste hij Nederland de oren omdat we niet onmiddellijk akkoord gaan met het voorstel de portemonnee te trekken om de Italiaanse economie te redden nu die door de Coronacrisis onder zware druk staat. Nederland wil eerst garanties dat het land nou eens eindelijk financieel orde op zaken stelt, ze  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 113

1 apr.-Dit kan er ook nog wel bij, moet de Singer-directie gedacht hebben toen maandagochtend bleek  – bizar, op de geboortedag van de beroemde schilder– een Van Gogh uit het museum was gejat. Het van het Groninger Museum geleende werk ‘Lentetuin’ (1884) schilderde Vincent  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]