Geknoei met de Brink

1 juni.- Alweer bijna 5 jaar geleden nam Larens Behoud het initiatief. Er moest eindelijk wat gebeuren met de Brink. Want wie er langs rijdt of fietst geniet van het plaatje, maar vertoef je erop dan schrik je van de kwaliteit. 

Oude mensen durven er niet over te lopen, de veel te dominante rodo’s werden en zijn een prachtplek voor ongezien drugsgebruik en dito handel. Leuke dorpse activiteiten, recreëren of gewoon van de plek genieten, het komt niet meer voor. Het was inmiddels een plek om naar te kijken en de grote activiteiten de ondergrond nog verder te doen verslechteren. Het was en is Laren onwaardig.

 

Uiteindelijk nam Larens Behoud het initiatief en vroeg de inwoners om suggesties. Met als doel vanuit consensus een Brinkplan te maken. Geen dictaatplan, maar een verzamelde ideeënbus waaruit de gemeente voor renovatie zou kunnen putten. Het werd een doorslaand succes. Ruim 40 Laarders kwamen  vanuit hun eigen historisch besef van de Brink met uitstekende en soms ronduit logische suggesties, in de meeste gevallen ook uitstekend gedocumenteerd. Uiteindelijk samengevat in het prachtige Brinkplan (nogmaals geen dictaat maar een keuze-plan) dat ik in 2015 aan wethouder Stam (VVD) mocht aanbieden. Geen Larens Behoud plan dus, wat ik toen ook benadrukte, maar een breed plan vanuit Larense inwoners, slechts op ons initiatief. Met de overhandiging was het plan van “Laren”. Want geen politiek over de Brink graag!!!

 

De wethouder ontving het enthousiast en vroeg mij de laatste jaren, na vragen waar hij toch bleef, een aantal keer om geduld te oefenen. Hij zou “ de Brink” aanpakken in het kader van de Centrumvisie en dat schoof wat naar voren. Mijn antwoord was steeds:” neem je tijd, bol aan, in het licht van de eeuwigheid is het een kort moment , het verpesten van de Brink heeft veel langer geduurd”. En de Brink heeft immers verleden maar vooral ook de toekomst!

 

Wat schetst onze verbazing? Niet dat wij helemaal niks meer hoorden van de wethouder, maar wel dat hij het met alle Brinkplan suggesties in zijn zak toch nog nodig vond om een duur extern bureau in te schakelen. Een bureau dat zich ook geen enkel moment bij de plan-indieners heeft gemeld, maar natuurlijk wel over het Brinkplan beschikt. En dat uiteindelijk ongetwijfeld duur betaald de inwoners opnieuw ging vragen om hun inbreng, zonder echte eigen visie inbreng. Er zijn technische zaken aan de orde, zeker een eventuele inschakeling van de Brink bij wateropvang vraagt om externe specifieke deskundigheid. Die huur je dus daar voor in.  Maar gevoel voor de Larense Brink en historische verknochtheid van de Laarders biedt natuurlijk veel meer perspectief dan het inschakelen van een duur extern bureau. En dat perspectief is nu juist te vinden in het Larense Brinkplan !!

 

Nooit meer iets gehoord dus van de wethouder. Tot deze week. Niet rechtstreeks maar via de Laarder Courant de Bel. Daarin zegt hij dat “ het initiatief van Larens Behoud niet het uitgangspunt voor de nieuwe inrichting wordt”. Want “het ligt emotioneel en wie weet blijven we wel helemaal van de Brink af”. En reserveert er nota bene 4 ton voor!

 

Het gaat niet om het Brinkplan maar om de Brink !! Als prachtige dorpse plek, voor bezinning, genieten, leuke activiteiten, picknics en spelende mensen en kinderen, in goede en veilige staat!! Daarvoor hebben vele burgers vrijwillig goeie suggesties gedaan. Die klus kan Laren  zelf heel best oplossen. 

Als Laren was gefuseerd , wat we met elkaar hebben mogen verhoeden, dan kan je je voorstellen dat in zo’n grote gemeente een extern bureau nodig is, want de andere ‘kernen’ hebben niet het gevoel bij de Brink wat de kern Laren heeft, in haar kleine minderheid alsdan.

Maar nu? Een zelfstandig Laren huurt voor de inrichting van HAAR Brink een duur extern bureau in en gooit de suggesties van haar eigen burgers in de la.

 

Sta mij toe het onbegrijpelijk en geknoei te vinden. 

Hopelijk komt het allemaal goed, maar ik hou mijn hart vast.

 

 

Timo Smit

Voorzitter Larens Behoud

 

Ps: wie het Brinkplan nog eens wil inzien? Vraag het op bij mij via tabsmit@gmail.com.

 
Ga terug

Publicatie datum: 1-6-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Vrijheid

18 jan.- Elk jaar, om precies te zijn op 5 mei, gaan mijn gedachten uit naar de woorden van mijn oma: 'Toen de jeeps kwamen, begon mijn strijd voor echte vrijheid.' Een opmerkelijke uitspraak voor een toen nog jonge vrouw, die de Tweede Wereldoorlog aan den lij  Lees verder

[Kijk op Laren]

De ambstwoning in de verkoop?

18 jan.- Dat de ambtswoning waarschijnlijk verkocht zou moeten worden, leek onontkoombaar. Maar het besluit verrast de raadsleden en de fractie van Larens Behoud. Dat zegt Karel Loeff in een reactie op de brief aan de gemeenteraad waarin het besluit van het co  Lees verder

[Het weer in Laren]

2°Cvr
2,5°Cza
5,5°Czo
5,5°Cma

[Opinie]

Van fractievoorzitter Karel Loeff

15 dec.- Per oktober heb ik het fractievoorzitterschap van onze partij mogen overnemen van Wim van der Zwaan. Een bijzondere taak, die ik naar eer en geweten zal vervullen. Vanaf deze plek wil ik Wim danken  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 103 Chinees Nieuwjaar

22 jan.- Welkom in ‘Het jaar van de rat’ ( 25 januari - 11 februari 2021). Een Chinese vriendin maakte mij erop attent. Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestperiode die zich kenmerkt door maaltijden met de famil  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]