Regionale Bestuurskracht

18 jan.-  De minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, heeft een brief geschreven aan de Gooise gemeenten, met kopie aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord Holland en de Tweede Kamer.

Daarin stelt ze ondermeer dat een provinciale grenswijziging pas aan de orde is, wanneer gemeenten die in verschillende provincies liggen, zouden besluiten te fuseren.

“Wijziging moet geen doel op zich zijn, maar bijdragen aan effectiever openbaar bestuur”

De minister roept in mijn ogen de Gooise gemeenten op om het initiatief te nemen de regionale bestuurskracht te versterken.

Dat was immers de conclusie van het rapport van Deloitte: de individuele gemeenten zijn grotendeels op orde, maar de regionale bestuurskracht moet verbeterd worden.

Uitzondering was gemeente Wijdemeren, maar daar is inmiddels veel gebeurd, en hoeven we ons in Laren geen mening over aan te matigen.

Hoe zit het dan met die regionale bestuurskracht?

In een eerder stadium had de provincie al aangedrongen op een intensievere, niet vrijblijvende samenwerking tussen Huizen en de BEL gemeenten. Daar is niets van terecht gekomen.

Is dat onwil, onmacht? Zeker niet, want de samenwerking voor de uitvoering van het Sociale Domein verloopt uitstekend. In HBEL verband zijn er geen of nauwelijks klachten, en is er grote lof voor de organisatie.

De samenwerking tussen Hilversum, Gooise Meren en Laren voor de realisatie van de nieuwe wijk Crailo toont aan dat die drie gemeenten aanmerkelijk succesvoller zijn dan vorige eigenaar van het terrein.

Met andere woorden: bij gedefinieerde problemen en goedbegrepen eigenbelang is er in Gooi en Vechtstreek een hoge mate van bereidheid tot samenwerking.

De oproep van de minister zie ik dan ook in dat licht: welke bovenlokale problemen spelen in de regio, waarvoor een grotere bestuurskracht wenselijk is.

In de geschiedenis kennen we het fenomeen van het triumviraat: als er serieus aangepakt moet worden, dan kan dat het beste in een kleine club van een sterk bestuur.

5 februari is er een regiocongres in Singer Laren, met als thema: de regionale Samenwerkingsagenda.

Als we daar nu eens de drie belangrijkste thema’s vaststellen voor de regio, bijvoorbeeld Klimaat, Economie (werkgelegenheid) en Mobiliteit, waar het van het grootste belang is om goed aangesloten te zijn bij de provincie en de nationale overheid.

Bij het hoe van de organisatievorm, wordt dan meermaals het gebrek aan democratische legitimiteit naar voren gebracht.

Dat is ogenschijnlijk een dilemma: u heeft er als raadslid niets meer over te vertellen….maar dat is natuurlijk een gotspe. We regeren in dit land voor een belangrijk deel met een getrapte democratie: de Eerste Kamer wordt ook niet rechtstreeks gekozen, en democratie is niet noodzakelijkerwijs de allesoverheersende stem van de meerderheid: niemand zal ontkennen dat bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren of het Forum voor Democratie geen belangrijke stempel hebben gedrukt op het parlementaire debat.

Als de regio een krachtig geluid wil laten horen, zou ik er geen enkele moeite mee hebben om een regiobestuur, bestaande uit de voorzitter van de regio, aangevuld met twee wethouders, bijvoorbeeld één van Financiën en één van Ruimtelijke Orde te mandateren om namens de hele regio op te treden.

 

Bij deze een oproep aan de bestuurders van Gooi en Vechtstreek: burgemeesters, raadsleden en gemeentesecretarissen: sla de handen ineen, en geef de regio een duidelijk gezicht.

Grijp uw kans op 5 februari!

 

 

 

Timo Smit, voorzitter van Larens Behoud
Ga terug

Publicatie datum: 18-1-2019

[Laren in beeld]

[Column]

IJspret

12 nov.- De dagen worden weer korter en donkerder, de temperatuur daalt; dan weet je dat het er weer aan zit te komen... “Winter Village” de ijsbaan in Laren, een jaarlijks terugkomend evenement op de Bri  Lees verder

[Kijk op Laren]

Door De Bank Genomen

17 nov.- “Wat een fantastisch en spontaan initiatief vanuit betrokken dorpelingen o.a Ineke van Vaassen, Bettie Bruins, Antoinetty vd Brink, Herold van d Berg en Wim Jordaan.De voorbereidingen van het open atelier waar 10 lokale kunstenaars hun werk tonen zijn in volle ga  Lees verder

[Het weer in Laren]

9°Cvr
9°Cza
10°Czo
9°Cma

[Opinie]

Dilemma

28 nov.- Bij alle gesprekken over duur- zaamheid lopen we steeds meer tegen keuzes aan. Kunnen we nog wel vliegen naar onze vakantiebe- stemming? Is de auto voor dit ritje echt noodzakelijk? Mogen we nog wel kerstverlichting in de boom hangen? Moeten we niet allemaal meer vegetarisch gaan eten? Dilemma’s! Voor het verlagen van de CO2-uitstoot zijn er twee spo- ren die tegelijkertijd bewandeld moeten worden: bespa- ren op het gebruik van energie en het opwekken van groene energie.Begin volgend jaar moet er een voorstel liggen waarin de regio Gooi- en Vechtstreek aangeeft hoe h  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 96

4 dec.- Een paar weken geleden kwamen we als ‘sponsorbrigade’ bij elkaar, drie oud-collegae met wie ik als producent samen heb gewerkt bij de ontwikkeling en vormgeving van commerciële televisie in Nederland.  Met een sjiek woord noemen ze dat non-spotcommunicatie. De collegialiteit van destijds  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]