(audio NH Gooi): Bol an 112 Corona II

29 mrt.- Ik kan mij nog goed herinneren hoe een computernerd mij jaren geleden vertelde dat het niet lang meer zou duren wanneer wij ’s ochtends - net uit bed en zittend aan het ontbijt- de keuze kunnen maken, hoe de dag door te brengen. Analoog of virtueel. Zeg maar een dagje uit via de A-4 naar het badhotel in Domburg, of via de snelweg van het Internet naar de torenhoge beelden van Paaseiland in de Stille Zuidzee. Eind februari - in de wereld voor de Coronacrisis- leek mij die werkelijkheid ver weg, maar nu drie weken later, is het al zover met het oog op een niet onmogelijke ‘lockdown’ in ons land. Bizar en absurd.

 Sinds een week leef ik – en wie niet- in een totaal andere wereld. Waar gaat het nog over. De maatschappelijke crisis en angsten hebben dientengevolge een enorme impact. Het is vervreemdend. Een lege agenda. Nog nooit meegemaakt. De drie telefonische vergaderingen vorige week namen nauwelijks een uur in beslag. Alle aktiviteiten staan ‘on hold’ of zijn afgelast. Geen Matthäus Passion, Atelierroute en Art Magazine. Ook de voorbereidingen rond 500-jaar Johanneskerk zijn voorlopig bevroren.

‘Het lijkt wel oorlog’, hoorde ik bij de kassa van de supermarkt. ‘Maar nu is er alles, en toen was er niks’, vult een oudere dame mij aan. ‘Alles?’, riep ik cynisch: ‘Er wordt nog steeds gehamsterd.’ Ergo, toen mijn vrouw Annemarie schrok toen een mevrouw plotseling voor haar boodschappenkarretje dook bij de groente afdeling, kreeg ze de opmerking: ‘Bent u bang? In welke valkuil zijn we met zijn allen terecht gekomen.

Hoe verstild lijkt Laren niet? Een net opgebouwde nieuw gelakte poffertjes- en wafelenkraam van Corn. de Haan in het hart van ons dorp, ‘traditioneel’ als de aankondiger van de lente, is gesloten. Zal het de poffertjesdirecteur nog gegund zijn het kostelijk zoet te serveren voor het eind van de zomer wanneer ‘traditioneel’ de antieke kraam weer wordt afgebroken? Doelloos liep Marcel Hilhorst de afgelopen week rond over zijn kale houten terras.

Gelukkig kreeg zijn vrouw Wilma een lumineus idee. Hoe kon het horeca echtpaar hun liefde voor het dorp laten spreken en het antieke fornuis met dat prachtig verchroomde lofwerk weer laten branden?  Door meer dan 1000 portie poffertjes - om niet- te bakken en als ‘hart onder de riem’ te laten bezorgen door Wilma, zoon Bas en een vijftal vrijwilligers bij de vijf van bezoek verstoken verzorgingshuizen in Laren.

In deze bedreigende en ontwrichtende tijd heeft iedereen –op zoek naar verdieping- het opeens over Albert Camus, de Frans- Algerijnse schrijver van het boek La Peste.

In deze roman, een metafoor over een belegerde stad die beschrijft hoe mensen met elkaar omgaan in tijden van crisis, vertelt de Nobelprijswinnaar hoe mensen zowel een egoïstische/egocentrische als altruïstische kant hebben. Maar de essentie van Camus is dat in de mens meer te verwonderen dan te verachten valt. Gelukkig hebben we in ons dorp er talloze voorbeelden van. Van de verzorgende beroepen en de vrijwilligers tot de poffertjeskraam van Wilma en Marcel. Lieve mensen, ‘bol an’, hou elkaar vast, al is het op twee meter afstand.

 

Leo Janssen    

 

LUISTER HIER NAAR NH NIEUWS GOOI

 
 

Ga terug

Publicatie datum: 29-3-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Zorg voor elkaar en Laren

23 mrt.- Beste leden van Larens behoud  Namens mijn mede bestuursleden Ineke, Frank, Leon en Leo spreek ik allereerst de hoop uit dat het jullie en jullie dierbaren goed gaat in deze bizarre tijd. En dat het stringent houden aan de RIVM richtlijnen voor ons allen mag leiden tot het ontsnappen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Beste steunfractieleden van Larens Behoud

1 apr.- Beste Steunfractieleden,   Het zijn bizarre tijden. De wereld is deels op slot, tot stilstand gekomen, en helaas hebben we in Laren ook zieken te betreuren en zijn er mensen overleden aan het coronavirus. Dat alles raakt ons zeer. Via de app en op andere wijzen zijn onze wethouders en onze fractie op  Lees verder

[Het weer in Laren]

3°Cza
3°Czo
9°Cma
11,5°Cdi

[Opinie]

Italie ,zieligste jongetje van de klas

1 apr.-De man op de foto is Guiseppe Conte, sinds 1 juni 2018 de 58e premier van Italië. Deze week waste hij Nederland de oren omdat we niet onmiddellijk akkoord gaan met het voorstel de portemonnee te trekken om de Italiaanse economie te redden nu die door de Coronacrisis onder zware druk staat. Nederland wil eerst garanties dat het land nou eens eindelijk financieel orde op zaken stelt, ze  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 113

1 apr.-Dit kan er ook nog wel bij, moet de Singer-directie gedacht hebben toen maandagochtend bleek  – bizar, op de geboortedag van de beroemde schilder– een Van Gogh uit het museum was gejat. Het van het Groninger Museum geleende werk ‘Lentetuin’ (1884) schilderde Vincent  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]