Bol an 53

8 febr.-  Hoe zit uw Valentijnsdag er uit?  Ligt u de 14efebruari open en bloot met uw grote liefde in een bed met rozenblaadjes en met de bubbels van een fles champagne op het nachtkastje?  ( een suggestie van een overbekende hotelketen) Of schrijft u straks uw grote liefde met trillende vingers anoniem een kaartje in de hoop op een luxe bruidssuite met de bubbels van een Jacuzzi? ( een suggestie van een organisatiebureau)

 

De oorsprong van dit ‘feest voor verliefden’ ligt bij de priester Sint Valentijn. In de derde eeuw leefde hij tijdens het oorlogsbewind van  keizer Claudius IIwaarin het voor jonge mannen verboden was te trouwen. Eenmaal in de echt verbonden, zouden het slechtere soldaten kunnen worden. Dat ging Valentijn te ver. Burgerlijk ongehoorzaam besloot hij de ‘door de wet uit elkaar gedrevenen’ tóch te huwen. In het geheim! Als dank werd hij onthoofd. Voor zijn gerechtstelling schreef de priester verliefd- het celibaat bestond nog niet- een briefje aan de blinde dochter van de cipier. Eenmaal het schrijfsel ontvangen, kon zij weer zien. De katholieke kerk verklaarde hem heilig. 

 

Overigens zijn er nog een paar Heiligen Valentijn waarvan er tenminste een óók is onthoofd, ondanks dat hij via handoplegging een kreupel meisje genas. Hij had zijn zege gegeven aan een huwelijk tussen een christelijke schoonheid en een heidense Romeinse soldaat.

 

Een andere uitleg van Valentijnsdag gaat over’ bloemen en bijtjes’. Vogels zouden half februari met paren beginnen. In de 14 eeuw schreef dichter Geoffrey Chaucerin zijn Canterbury Tales‘For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his mate’ (‘want het was op Sint Valentijnsdag, dat elke vogel een partner kiest). ‘Het zou ook voor mensen gelden. De lente is in aantocht!

 

Wat een heerlijke commerciële nonsens. Nog geen 25% van de Nederlanders doet er aan mee. Ook Laren niet. Ik kan mij nog goed herinneren dat drie jaar geleden ondernemers in het centrum hadden bedacht dat  er ‘love in the air’ was. Koopzondag-bezoekers  werden uitgenodigd met zijn tweetjes op de Brink in een kingsize bed onder de wol te kruipen en hun liefde voor eeuwig fotografisch  te laten vastleggen.   Alleen was het een graadje of vijf en waren de ondernemers genoodzaakt zelf  met dikke jassen op het bed neer te ploffen om het nog enigszins een commercieel succes te laten lijken.  Koeler en kouder kon Valentijn niet worden verbeeld.  Of om Bertus Aafjes omgekeerd te citeren ‘Liefde maakt een breed bed smal’.

 

Nee, dan het échte onvoorspelbare feest van de liefde. 

Zo hoorde ik, ik had het graag willen verfilmen, het verhaal van een verslaggeefster van een vrouwenweekblad die naar het arme Afrika afreisde om een reportage te maken voor het goede doel dat de hoofdredactie dat jaar de lezeressen zou voorschotelen. 

 

De redactrice die diep in de jungle naar het dorpje zocht, werd midden in de bush verrast door operamuziek die - door de krekels heen-  uit een eenvoudig lemen hutje klonk. Het was de grammofoon van de priester die al jaren met invalide kinderen werkte. Het werd voor beiden een liefde op het eerste gezicht. De priester moest van zijn orde zijn missiepost  verlaten en nu wonen ze ver weg van de tropen samen op een eenvoudig  flatje in de buurt van Gorichem.  ‘Liefde maakt een smal bed breed’, Bertus Aafjes nú  juist citerend.  Een mooie Valentijnsdag met uw eigen liefde… bol an! 

 

 

Leo Janssen

 
Ga terug

Publicatie datum: 8-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Een lange, hete zomer

13 juli.- Elsevier heeft Laren op de tweede plaats gezet als fijnste plaats van Nederland om in te wonen.Het gemeentebestuur is daar met recht trots op, in het volle besef dat we dat allemaal s  Lees verder

[Kijk op Laren]

Hoe zou Annie Schrijer-Pierik dat nou opgelost hebben?

13 aug.- Dat vroeg ik mij afgelopen weekeinde af, toen ik een gesprek aan het uitwerken was, dat ik kort geleden had met  Dirk Jan Hildebrand.Inzet was het op voorhand al té leuke Foodtruck Festival van Le Bocque. Maar zeker ook over  Lees verder

[Het weer in Laren]

18°Czo
22,5°Cma
26°Cdi
27°Cwo

[Opinie]

Narcostaat

19 aug.- Nederlandse jongeren nemen grote risico’s door op festivals in het buitenland drugs te gebruiken of te verkopen, meldt de Telegraaf.  In tegenstelling tot het lankmoedige Nederland, wordt in andere landen namelijk wel streng  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 81

21 aug.-  De afgelopen week trok ik weer eens mijn wandelschoenen aan voor een ‘retourtje’ Lage Vuursche. Ik was vooral benieuwd naar de bloeiende heide en of er al iets te plukken viel van de bramenstru  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]