Bol an 108 Johann Sebastian Bach

29 febr.-Al een paar weken zit onze meesterzanger hoog in de notenboom. Net terug uit Spanje. Luidruchtig klinkt zijn lokroep richting het mooiste meisje van het Mauvezand. Wie wil er straks in mei een gezinnetje van een merel of drie? 

Ik dacht dat deze ‘BN-er onder de vogels’ de muzikaalste was, maar volgens het Duitse Max Planck Instituut heeft onze charmante tuinfluiter concurrentie gekregen van de Uirapuru, een soort winterkoninkje wiens virtuoze zang in het Amazonegebied opvallende overeenkomst vertoont – let wel, volgens de regels van de westerse muziek en in hele maten gefloten!- met de composities van Johann Sebastian Bach (1685–1750): een soort virtuoze sopraan solo uit de ‘Hohe Messe’(BWV232)dus  in een alsmaar slinkend tropisch regenwoud. ‘Muziek ter ere van God en ter verfrissing van de ziel’, zoals Bach zijn geniale barokcomposities zelf omschreef.

 

 De Uirapuru is niet de enige vogel die een band heeft met de wereldberoemde cantor van de Thomaskirche in Leipzig. Ook Paul McCartney gebruikte de muziek van Bach in de schitterende song ‘Blackbird’ (1968 The white album). De Bourrée uit ‘de suite voor luit’ (BWV 996), een melodie die hij samen met George Harrison in zijn jeugd op gitaarles leerde.

 

  ‘Wat Shakespeare betekent voor de literatuur en Rembrandt voor het schilderen,  betekent Bach voor de muziek’, schrijft NRC journalist Joost Galema. ‘Op de ‘Hart & Ziel lijst’ van radio 4, een hitparade van 300 mooiste werken, staat de Matthäus Passion steevast bovenaan.’ Het is een volmaakt meesterwerk dat zijn gelijke in de wereld van de klassieke muziek niet kent. Het oratorium vertelt met een universele zeggingskracht het lijdensverhaal van Christus vol herkenbare emoties als verraad, woede, angst en wanhoop.

Of zoals de vermaarde Bach-professor en dirigent Ton Koopman het formuleert: “Bach was een fantastisch schilder en architect, de Michelangelo van de muziek. In de Matthäus Passion bereikt hij in alle opzichten zijn artistieke top.”

 

Palmzondag 5 april om 14.30 uur wordt dit werk in de Sint Jansbasiliek uitgevoerd. Eén van de beste universiteitskoren van de wereld komt hiervoor naar Laren. Het beroemde Clare College Choir Cambridge dat minstens even vermaard is als het King’s College Choir dat twee jaar geleden in de basiliek optrad.

 

Sinds de oprichting in 1971 heeft het Clare College Choir een internationale reputatie opgebouwd. Onder leiding van dirigent Graham Ross maakte het koor concertreizen door Europa, Amerika, Mexico, Azië en Australië. De dertig mannelijke en vrouwelijke zangers worden begeleid door het Tarisio Consort en Wybe Kooijmans op orgel. De (inter)nationale solisten zijn: Hubert Claessens(Christus) Mikael Stenbaek (Evangelist) Claudia Kamaris mezzo-sopraan, Renate Arends sopraan, Michael Porter tenor en William Gaunt bas. Verder verleent koorschool Midden Gelderland haar medewerking.

 

In de weken voorafgaand aan de Larense uitvoering beluister ik altijd - om alvast in de sfeer te komen- een CD van de Matthäus.  Als het raam dan in de late namiddag openstaat bij een heerlijk voorjaarszonnetje dan wil het nog wel eens gebeuren dat onze solozanger  - hoog in de notenboom- zijn coloraturen er dwars doorheen rolt.  Bach inspireert! 

 

Of zoals Aleid van Dijk, de vrouw van de grote pianist Louis  mij vorige week in de bibliotheek van het nieuwe Rosa Spier Huis vertelde: “Louis zegt altijd: ‘Aan het eind van mijn leven, blijven voor wat betreft de muziek alleen Bach en de merel nog over.” 

 

Brn: Leo Janssen 

Onder foto:

Kaarten via Nationale Theaterkassa 0900-9203 of www.larenklassiek.nl

 
Ga terug

Publicatie datum: 29-2-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Zorg voor elkaar en Laren

23 mrt.- Beste leden van Larens behoud  Namens mijn mede bestuursleden Ineke, Frank, Leon en Leo spreek ik allereerst de hoop uit dat het jullie en jullie dierbaren goed gaat in deze bizarre tijd. En dat het stringent houden aan de RIVM richtlijnen voor ons allen mag leiden tot het ontsnappen  Lees verder

[Kijk op Laren]

Beste steunfractieleden van Larens Behoud

1 apr.- Beste Steunfractieleden,   Het zijn bizarre tijden. De wereld is deels op slot, tot stilstand gekomen, en helaas hebben we in Laren ook zieken te betreuren en zijn er mensen overleden aan het coronavirus. Dat alles raakt ons zeer. Via de app en op andere wijzen zijn onze wethouders en onze fractie op  Lees verder

[Het weer in Laren]

3°Cza
3°Czo
9°Cma
11,5°Cdi

[Opinie]

Italie ,zieligste jongetje van de klas

1 apr.-De man op de foto is Guiseppe Conte, sinds 1 juni 2018 de 58e premier van Italië. Deze week waste hij Nederland de oren omdat we niet onmiddellijk akkoord gaan met het voorstel de portemonnee te trekken om de Italiaanse economie te redden nu die door de Coronacrisis onder zware druk staat. Nederland wil eerst garanties dat het land nou eens eindelijk financieel orde op zaken stelt, ze  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 113

1 apr.-Dit kan er ook nog wel bij, moet de Singer-directie gedacht hebben toen maandagochtend bleek  – bizar, op de geboortedag van de beroemde schilder– een Van Gogh uit het museum was gejat. Het van het Groninger Museum geleende werk ‘Lentetuin’ (1884) schilderde Vincent  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]