Bol an 120 Ria en Evert II

21 mei.- Wie destijds de auto op het grind achter de ketting bij ‘Oud Laren’ aan de Naarderstraat 39 parkeerde, wachtte  bij binnenkomst een ouderwetse sfeer in het café-petit restaurant van Ria en Evert’ waar op de menukaart – 4 gangen voor 20 euro- biefstuk met sla en appelmoes stond, vooraf gegaan door tomatensoep met balletjes in een zilmeta soepkom van Gero- ‘De Maggie staat op tafel’- en als nagerecht een toetje uit de koelkast van Albert Heijn met koffie toe. 

 

Na hun verhuizing met een vrachtwagen van Blokker in december 2010 naar Rheden-, werd het pand gesloopt en in oktober 2016 tot afgrijzen van velen  in zwart wit weer herbouwd. ‘Oud Laren’ dat eerst ‘De Linden’ ( jaren twintig) en daarna ‘Brabantia’ (jaren vijftig) heette, heeft een meer dan bijzondere geschiedenis: van een herdenking, afgewisseld met grammofoonmuziek, van de Oktoberrevolutie door de afdeling Laren van de Communistische Partij Nederland tot een spectaculaire ontsnapping van één van Ria’s huisdieren.

Het horeca echtpaar, zo kon men aan het jubileum- tegeltableau naast de gouden lp boven de bar afleiden, baatte de zaak bijna vijftig jaar uit. Iedere dag – behalve dinsdag- was het etablissement open. De laatste jaren, Ria was al ver in de zeventig, werd er weleens een paar dagen overgeslagen. Een vriendin adviseerde Ria die destijds als schoonmaakster werkte in café Oud Diemen, voor zichzelf te beginnen hoewel ze geen horeca-ervaring had.

 Mijnheer Kroon van de jeneverfabriek maakte Ria attent op café Brabantia in Laren. De Amsterdamse was meteen verkocht, maar wist niet dat het café een slechte naam had. Er werd stevig geknokt, teveel gezopen, en alles uitgespookt wat Onze Lieve Heer verboden had. Op advies van de plaatselijke Hermandad – toen nog bestaand uit tientallen agenten, veranderde ze het café van naam.  Vanaf die tijd werd ‘Oud Laren’ een begrip. 1966 kwam Evert in haar leven. Hij was op herhaling als militair op Kamp Crailo.

 Bij een spelletje ‘kassie 24’ sloeg de vonk over. Heel het Gooi kwam er. De beroemde Kees Schilperoort nam er zijn populaire KRO radioprogramma op, er kwamen televisieopnames van ‘De kip en het ei’, miljonairs als de Blokkers en de De Mollen schoven aan onder de sfeervolle schemerlampen, bankiers, werklui, en artiesten als Simone Kleinsma, Catherine Keyl vulden hun magen; kortom ‘rijk en arm’ smulden van het  menu. (15 gulden in1982, 20 euro in 2010) Na sluitingstijd wachtte Evert en Ria de  zorg voor hun dieren.

Ria had maar liefst 3 bouviers, 15 chiwawa’s die rond haar dwarrelden terwijl ze de biefstukken en slibtongetjes op haar vierpits gasstel bakte. Een 40 jaar oude papegaai krijste regelmatig, maar wat veel unieker was, was de aap Pebblees die ze 24 jaar hebben gehad en overdag in vrijheid rondliep en aan de bar een rondje van de gasten accepteerde. Hij stak zelfs over naar de groentenzaak aan de overkant en pakte van een nietsvermoedende sjieke dame die net iets bestelde, haar hand waarna ze, terwijl ze omkeek, zich helemaal te barsten schrok.

‘s Nachts  sliep hij aan de ketting op zolder, maar het gebeurde weleens dat Pebbles ontsnapte en de klink van de slaapkamerdeur bewoog. Ria en Evert, twee bijzondere karakters die Laren unieke verhalen verschaften die ons dorp zo kleurrijk maken. 

 

 

Leo Janssen

 

LUISTER HIER NAAR LEO JANSSEN  
Ga terug

Publicatie datum: 21-5-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Verklaring fractievoorzitter Larens Behoud over de ontstane onrust in het dorp met betrekking tot de herontwikkeling van de Brink.

3 aug.- Laat ik voorzichtig zeggen dat ik wel eens rustiger van vakantie ben teruggekomen. Natuurlijk heb ik tijdens mijn vakantie ook genoeg mee gekregen van wat er in Laren speelde. Het gaat wat ver om te zeggen dat we 24/7 met dorpspolitiek bezig zijn, maar de perikelen ro  Lees verder

[Kijk op Laren]

De Brink, het dorp, de mensen

3 aug.- Op 24 juni om 22.42 uur werd ik met onmiddellijke ingang voorzitter van de mooiste, grootste en meest interessante politieke club van Laren. Reden was het aannemen van het raadsbesluit inzake de herinrichtingsschets De Brink en het opstap  Lees verder

[Het weer in Laren]

31,5°Cwo
28,5°Cdo
24°Cvr
21°Cza

[Opinie]

Bomen

25 juli.- ‘Bomen maken emotie los en al snel verdwijnt de rede dan door de achterdeur.’ Zo valt Ronald Frisart vanochtend met de deur in huis in zijn analyse over de commotie die in Laren is ontstaan met betrekking tot de 24 juni door de gemeenteraad aangenomen ‘Inrichtingschets Herinrichting Brink’ waarin een Wadi, een verdiepte bovengrondse wateropvang van 60 bij 30 meter en dientengevolge een bomenkap van 41 bomen op de historische Brink is voorzien. Inmiddels ondersteunen ruim 1350 handtekeningen de petitie ‘stop de bomenkap’ en oo  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 131 Vladimir Horowitz

6 aug.- Vorige week schreef ik dat ik altijd iets heb met wereldberoemde pianisten. Bizar natuurlijk, ik ben slechts een liefhebber. Na de verrassende ontmoeting met meesterpianist Alfred Brendel vorig jaar tijdens het Opera Forwa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]