Bol an 130 Meesterpianisten I

31 juli.- Vaste lezers van ‘Bol an’ weten dat ik een liefhebber ben van pianomuziek. Niets mooiers tijdens het wandelen door Laren dan de drie laatste sonates van Schubert in mijn oor, uitgevoerd door Alfred Brendel. Nooit heb ik hem live zien spelen, want vanaf 2009 is hij alleen nog op cd’s te beluisteren. 

Toen mijn broer Joop nog leefde, bezochten we in de grote vakantie altijd met onze vrouwen jaarlijks de Salzburger Festspiele, een sjiek muziekfestival met beroemde solisten, operaregisseurs, wereldvermaarde orkesten en acteurs. Ieder jaar kochten we het luxe Offizielles Programm, een 300 pagina’s rijk geïllustreerd boekwerk vol duiding, kunstzinnige foto’s en essays over de uit te voeren muziek- en toneelvoorstellingen in juli en augustus.

Tijdens de pauze in het Großes Festspielhaus liep er altijd een wat verwijfde fotograaf rond die, de dames pleasend, ons uitnodigde in smoking en met een glas bubbels in de hand op de foto te gaan die we de volgende dag in zijn fotozaak in der Atlstadt konden afhalen.

Terwijl de man zijn enorme camera op ons richtte, zag ik in een oogwenk de meesterpianist Alfred Brendel staan aan de champagnebar. Een licht gevoel van opwinding. De grote Brendel, mijn klaviervirtuoos die als geen ander Schubert vertolkte. ‘Zal ik hem vragen om een handtekening op het programmaboek’, suggereerde ik mijn broer. ‘Moet je doen, broertje’, antwoordde hij. Ik stapte op de maestro af, complimenteer hem en vroeg om zijn handtekening. “Ik ben een musicus en geen schrijver’, antwoordde hij geïrriteerd en ik droop af zonder enig inkt op de cover.

Gelukkig won de muziek op zijn CD’s bij het beluisteren ervan het altijd van mijn niet loslatende verbazing over toen.

Vorig jaar maart bezocht ik met Monique, ons petekind, ‘Fin de partie’, de eerste en een nogal moderne opera van de 91-jarige Gyögy Kurtág, volgens kenners één van de grootste hedendaagse componisten.  In de nazit van de première in de Stopera zie ik in een flits achter mij Brendel zitten. Ik twijfelde. Ik zeg tegen Monique: “ Snel even een selfie maken, zodat ik kan zien of hij het is. Klik. Absoluut, het is hem. Ik liep naar de koffiebar en zag Jan Swinkels, de theaterfotograaf die ik ken van wederzijdse vrienden.

Ik zeg:’… Hij onderbrak mij: ‘Maak jij een foto van mij met Alfred Brendel?’ ‘Dat wou ik jou net vragen. Het werd een dolle boel. De maestro had alle tijd. Foto’s werden gemaakt. Zijn spel klinkt nu nog mooier.

Ik weet overigens niet wat ik heb met meesterpianisten. Er is altijd wat. De volgende keer gaat het over Vladimir Horowitz , de wereldberoemde Amerikaans-Russische  pianist die in 1986 in Nederland was. Het recital mocht niet worden gefilmd, alleen het applaus na afloop. Het duurde een kwartier. Toch wilde Ivo Niehe de maestro in zijn TV show. Of  mij dat als redacteur lukte? Volgende week meer. En ook over een van de beroemdste pianisten van dit moment… die nu in Laren woont! Bol an mensen, geniet van je vakantie.

 

Leo Janssen

 
Ga terug

Publicatie datum: 31-7-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Verklaring fractievoorzitter Larens Behoud over de ontstane onrust in het dorp met betrekking tot de herontwikkeling van de Brink.

3 aug.- Laat ik voorzichtig zeggen dat ik wel eens rustiger van vakantie ben teruggekomen. Natuurlijk heb ik tijdens mijn vakantie ook genoeg mee gekregen van wat er in Laren speelde. Het gaat wat ver om te zeggen dat we 24/7 met dorpspolitiek bezig zijn, maar de perikelen ro  Lees verder

[Kijk op Laren]

De Brink, het dorp, de mensen

3 aug.- Op 24 juni om 22.42 uur werd ik met onmiddellijke ingang voorzitter van de mooiste, grootste en meest interessante politieke club van Laren. Reden was het aannemen van het raadsbesluit inzake de herinrichtingsschets De Brink en het opstap  Lees verder

[Het weer in Laren]

31°Cwo
28,5°Cdo
24°Cvr
21°Cza

[Opinie]

Bomen

25 juli.- ‘Bomen maken emotie los en al snel verdwijnt de rede dan door de achterdeur.’ Zo valt Ronald Frisart vanochtend met de deur in huis in zijn analyse over de commotie die in Laren is ontstaan met betrekking tot de 24 juni door de gemeenteraad aangenomen ‘Inrichtingschets Herinrichting Brink’ waarin een Wadi, een verdiepte bovengrondse wateropvang van 60 bij 30 meter en dientengevolge een bomenkap van 41 bomen op de historische Brink is voorzien. Inmiddels ondersteunen ruim 1350 handtekeningen de petitie ‘stop de bomenkap’ en oo  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 131 Vladimir Horowitz

6 aug.- Vorige week schreef ik dat ik altijd iets heb met wereldberoemde pianisten. Bizar natuurlijk, ik ben slechts een liefhebber. Na de verrassende ontmoeting met meesterpianist Alfred Brendel vorig jaar tijdens het Opera Forwa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]