SOLL Laren in het zonnetje

door Timo Smit
foto’s Teun Koetsier
 
Best sneu dat nu het Oogstfeest op zondag 29 augustus weer mogelijk was , de motregen het toch wat verstierde.
Reden om alsnog de SOLL in het zonnetje te zetten.
SOLL staat voor Stichting Oude Landbouwgewassen Laren en dat klinkt niet zo sexy of betekenend , maar is dat wel degelijk. Want in Laren genieten we allemaal, veelal zonder dat we weten hoe dat toch kan, van het geweldige vrijwilligerswerk dat SOLL alweer sinds 1994 in Laren doet.
 
Maar liefst 16 akkers , zo’n 10 hectare, wordt in het kader van herstel en behoud van engrestanten door al die vrijwilligers bewerkt. Jaarlijks met andere kruiden, met als rode draad de Sint Jan’s rogge, boekweit, mosterdplanten, aardappels en gerst. Omrand door die vrolijke bloemen randen. Alle akkers met die leuke schilderijtjes die duiden wat wordt geteeld. Bekende producten zijn Larens Blond Bier en Larense mosterd.
Nu u dit leest herkent u die vrolijke akkers natuurlijk ook weer. Blij makend toch! En zo kenmerkend en belangrijk voor Laren. Voor haar geschiedenis en hopelijk ook voor haar toekomst.
 
Elk jaar viert SOLL haar oogstfeest dat eigenlijk veel meer aandacht en bezoekt verdient. Zo leuk. Een echt leuke oogst- en informatiemarkt. Met gratis ijs voor de kids en aardappels rapen. Maar het hele jaar kunt u voor informatie terecht op Sollaren.nl. Fiets en wandel bijvoorbeeld ook eens het Eng Ommetje. Daar is ook te vinden hoe je SOLL kunt steunen.
SOLL Laren, dank jullie wel en ga asjeblieft nog heel lang, nog eeuwenlang, door.