OldStars op zoek naar balans met nieuwe richtlijnen

19 mei.-Toen op 7 mei bekend werd  dat ook ouderen weer mochten bewegen, kwamen de reacties al snel binnen bij diverse OldStars teams. ‘We kunnen weer’, zo klonk het. Nu 1,5 week later zijn de eerste trainingen weer gestart en heeft ieder zijn eigen ervaringen. Ondanks de protocollen en de regierol van de gemeente daarin ter bescherming en beveiliging, heeft een ieder zijn uitdagingen. In de gemeente Laren is er zelfs voor gekozen  de start uit te stellen, omdat ze het te risicovol vindt. De OldStars van FC Groningen kozen er zelf voor om (nog) niet te starten en in Heemskerk besloot de gemeente om niet meer dan 10 OldStars tegelijk op het complex toe te laten.

De verschillende situaties in het land laten zien dat het om lokaal maatwerk gaat. Centraal staan niettemin de richtlijnen van NOC*NSF. De overkoepelende sportorganisatie heeft  er niet voor gekozen om specifieke richtlijnen te maken voor ouderen. Simpelweg omdat de Corona-maatregelen voor iedereen van toepassing zijn. De praktijk laat echter iets anders zien.

Huib Rouwenhorst uit Almelo (lid van de Spelersraad) weet er inmiddels alles van. Hij heeft al weer heel wat uren geïnvesteerd in een zorgvuldige afstemming met gemeente, partners en zijn eigen Old Stars. De GoldStars hebben een eigen protocol ontwikkeld. “ Velen onderschatten wat deze situatie psychisch met ouderen doet. Sommigen willen zo graag, maar durven nog niet”, aldus Rouwenhorst.

Na het zien van de beelden uit Hardenberg op social media haakte een aantal GoldStars af in de groepsapp. Op de beelden was namelijk te zien dat de groep uiteindelijk gewoon de authentieke spelvorm speelde en dat ook het lichamelijk contact niet werd vermeden. “Ik vind dat teams, die zich niet aan de regels houden, een verkeerd signaal afgeven en geen rekening houden met de deelnemers die vrees hebben om mee te doen. Ons standpunt is dat je je beperkt tot alleen de beweegoefeningen in de trainingen”, aldus Rouwenhorst.

“De spelvorm Walking Football spelen, zelfs in afgeslankte vorm, dat is totaal uit den boze”, aldus Wim Vermeulen. Vermeulen is een van de initiatiefnemers van OldStars Sports in Schijndel. Schijndel is onderdeel van de gemeente Meierijstad, één van de Brabantse gemeenten die zwaar getroffen zijn door het Corona Virus. Ook in Schijndel beperken de deelnemers zich tot alleen beweegvormen. Ook is het de bedoeling dat het Walking Hockey weer wordt opgestart, de komende weken.

Ook in andere takken van sport kijken ze nu,  hoe ze op kunnen starten. Stefan Kok is begin dit jaar in Twello gestart met OldStars tennis, ook in Twello zijn ze voorzichtig gestart . De eerste keer waren er 4 deelnemers  De KNLTB heeft een strak protocol ontwikkeld voor het starten van tennis. Doordat tennis geen contactsport is, is het mogelijk om de aangepaste spelvorm te spelen. “We hebben ervoor gekozen om te starten met een kleine groepen en dit verder uit bouwen”, aldus Kok. Via officiële wegen laat de KNLTB weten dat 88 procent van de verenigingen contact heeft gezocht met de bond en dat zij verenigingen ook kunnen adviseren met OldStars tennis.

Bij Ominsportvereniging Hercules uit Utrecht bereiden ze zich voor op een herstart van De Derde Helft. In OldStars Radio liet Fons Visser weten dat de vereniging een horeca vergunning heeft  en er nog meer mogelijkheden zijn voor de ontmoeting, zie link naar: Soundcloud OldStars Radio Fons Visser

Om de doelgroep op weg te helpen heeft Rene Wormhoudt van het Athletic Skills Model samen met het Ouderenfonds de oefenstof en beweegvormen aangepast met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Deze veelzijdige trainingen leiden niet alleen tot spelplezier, ook draagt het bij aan de motorische ontwikkeling en de fitheid van OldStars. Daarnaast adviseert Wormhoudt om te beginnen met kleine aantallen. Deze specifieke/ dynamische trainingen leiden niet alleen tot spelplezier, ook dragen deze dynamische oefeningen bij aan de motorische ontwikkeling en de fitheid van OldStars. Daarnaast adviseert Wormhoudt  om te beginnen met kleine aantallen.

Inmiddels staan de eerste 5 oefeningen online. Voor deze week staan de volgende 5 oefeningen klaar. Deze worden begin volgende week geplaatst op de site van OldStars.nl. Het stappenplan en adviezen vanuit de doelgroep voor verenigingen die nog gaan starten zijn als volgt.

  • Wees goed voorbereid voor de start;
  • Start met kleine groepen van 10-12 mensen(even aantal is makkelijker te begeleiden);
  • Speel niet de spelvorm Walking Sports indien er een mogelijk contact kan plaats vinden;
  • Stel indien mogelijk een eigen protocol op;
  • Gebruik het stappenplan van OldStars, zie: https://oldstars.nl/stappenplan/

Zie hierbij het voorbeeld protocol van GoldStars

 Ga terug

Publicatie datum: 19-5-2020

[Laren in beeld]

[Column]

Verklaring fractievoorzitter Larens Behoud over de ontstane onrust in het dorp met betrekking tot de herontwikkeling van de Brink.

3 aug.- Laat ik voorzichtig zeggen dat ik wel eens rustiger van vakantie ben teruggekomen. Natuurlijk heb ik tijdens mijn vakantie ook genoeg mee gekregen van wat er in Laren speelde. Het gaat wat ver om te zeggen dat we 24/7 met dorpspolitiek bezig zijn, maar de perikelen ro  Lees verder

[Kijk op Laren]

De Brink, het dorp, de mensen

3 aug.- Op 24 juni om 22.42 uur werd ik met onmiddellijke ingang voorzitter van de mooiste, grootste en meest interessante politieke club van Laren. Reden was het aannemen van het raadsbesluit inzake de herinrichtingsschets De Brink en het opstap  Lees verder

[Het weer in Laren]

31,5°Cwo
28,5°Cdo
24°Cvr
21°Cza

[Opinie]

Bomen

25 juli.- ‘Bomen maken emotie los en al snel verdwijnt de rede dan door de achterdeur.’ Zo valt Ronald Frisart vanochtend met de deur in huis in zijn analyse over de commotie die in Laren is ontstaan met betrekking tot de 24 juni door de gemeenteraad aangenomen ‘Inrichtingschets Herinrichting Brink’ waarin een Wadi, een verdiepte bovengrondse wateropvang van 60 bij 30 meter en dientengevolge een bomenkap van 41 bomen op de historische Brink is voorzien. Inmiddels ondersteunen ruim 1350 handtekeningen de petitie ‘stop de bomenkap’ en oo  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 131 Vladimir Horowitz

6 aug.- Vorige week schreef ik dat ik altijd iets heb met wereldberoemde pianisten. Bizar natuurlijk, ik ben slechts een liefhebber. Na de verrassende ontmoeting met meesterpianist Alfred Brendel vorig jaar tijdens het Opera Forwa  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]