Lieke van Wijk met Laren bij Europa Cup zaalhockey in Hamburg

17 febr.- Het wordt een druk maar zonder twijfel onvergetelijk weekend voor Laren. De damesploeg is in Hamburg om voor de Europese indoor-titel te spelen. De kwalificatie werd vorig jaar al afgedwongen, toen Laren landskampioen werd. Dat lukte dit seizoen niet, waardoor een eventuele titel in 2020 niet verdedigd kan worden.

Dat is dan ook gelijk het enige minpuntje van de Europese trip: de verloren finalepartij tegen HDM is nog niet geheel verwerkt. Maar aan de andere kant heeft Laren ook weer wat om naar uit te kijken, vindt strafcornerspecialist Lieke van Wijk. „We krijgen de kans om het zaalseizoen alsnog heel mooi af te sluiten. Daarbij wordt het echt wel een bijzondere ervaring. We maken dit soort toernooien normaal gesproken alleen met Oranje mee. Je leeft in een soort cocon.”

Veldtraining

De wedstrijden van Laren zijn kort op elkaar. Vrijdag begint het toernooi, zondagmiddag is de finale. De Larense dames vertrokken donderdag pas naar Hamburg. „Inderdaad kort van te voren”, zegt Van Wijk. „In het meest gunstige geval zou je er misschien een dagje bij willen. Maar het team moet een beetje in tweeën gedeeld worden. De helft is al aan de veldtraining begonnen.”

Hoe goed Laren het gaat doen is lastig te zeggen. In Nederland komen de teams elkaar altijd wel weer tegen, of het nou in de voorbereiding, de zaal of op het veld is. Iedereen weet daarom wel een beetje van elkaar wat de speelstijl is en op wie er net even wat meer gelet moet worden. Maar wat is nou het geheime wapen van pak ’m beet GHC Ritm Grodno uit Wit-Rusland, of de derde tegenstander van Laren in de poule, het Zwitserse HC Rotweiss Wettingen?

Van Wijk en haar teamgenoten kregen van coach Frank Balvers wel video-analyses te zien. „Maar het blijft moeilijk in te schatten. Er wordt per land ook anders gespeeld. In Nederland zie je zelden tot nooit een team dat echt met mandekking speelt, maar op dit toernooi gaat dat wel gebeuren. Of we er ook wat van kunnen leren? Altijd wel, maar ik verwacht niet dat we ineens heel anders gaan spelen hoor.”

Ook de sfeer zal anders zijn. In Duitsland is zaalhockey een belangrijke sport, die leeft. Regelmatig komen supporters uitgedost en wel naar de zaal, iets wat in het Nederlandse hockey eigenlijk ’not done’ is. Of ook de aanwezige Laren-fans zich wat meer als voetbalsupporters gaan gedragen, valt nog te bezien. Wat het ook gaat worden, het zaalhockey wordt serieus genomen. „Het veldhockey blijft altijd belangrijker in Nederland, maar we hebben coaches die er echt werk van maken en een eigen trainingsaccommodatie. De wil om ook in deze sport succesvol te zijn, is er zonder twijfel en ik vind dat we een sterk team hebben. Op elke plek staat een goede speelster.”

Prikkels

Voor Van Wijk is het sowieso mooi dat ze er in Hamburg bij is. Ze stond lang aan de kant met een hersenschudding. Ze is fit, maar moet er nog altijd wel rekening me houden. „Ik krijg hoofdpijn van te veel prikkels en speel ook nog met oordoppen in. Maar verder voel ik me fris, ik ben er klaar voor. Daarbij heb ik eerder in mijn loopbaan intense winters in de zaal meegemaakt, ook met Oranje. Die ervaring raak je niet zomaar kwijt.”

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 17-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Goed financieel bestuur

21 mrt.- In februari zijn de aanslagen OZB, afvalstoffenheffing en rioolbelasting verstuurd. In de meeste gevallen zal vergelijking met het bedrag van vorig jaar laten zien dat de  Lees verder

[Kijk op Laren]

De hut van Mie

12 febr.- De hut van Mie is nog steeds wereldberoemd in Laren en omstreken. Toch nog even het geheugen opfrissen want niet iedereen herinnert zich dat weetje nog. Het speelde een redelijk stukje voor de Tweede Wereldoorlog. Mie kreeg de hut bijna gratis, want  Lees verder

[Het weer in Laren]

11,5°Cdo
15°Cvr
16°Cza
12,5°Czo

[Opinie]

Als Thierry Baudet iets een hoax noemt, klopt het dan ook?

19 mrt.- De opwinding rond het klimaat is een hoax, net als het gedoe over de zure regen aan het begin van de tachtiger jaren, zei Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet in een van zijn televisieoptredens. Of de huidige klimaatdiscussie een hoax is zullen we pas over een aantal jaren weten, maar of het  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 59

20 mrt.- Afgelopen maandag was ik uitgenodigd door twee vriendinnen die hadden bedacht dat mijn verlate verjaardagscadeau een dagje Maastricht moest zijn met een bezoek aan de TEFAF, de belangrijkste kunst- en antiekbeurs van de wereld.  De beurs met maar liefst 279 deelnemers onder wie veertig nieuwkomers, is zo populair  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]