Lieke van Wijk met Laren bij Europa Cup zaalhockey in Hamburg

17 febr.- Het wordt een druk maar zonder twijfel onvergetelijk weekend voor Laren. De damesploeg is in Hamburg om voor de Europese indoor-titel te spelen. De kwalificatie werd vorig jaar al afgedwongen, toen Laren landskampioen werd. Dat lukte dit seizoen niet, waardoor een eventuele titel in 2020 niet verdedigd kan worden.

Dat is dan ook gelijk het enige minpuntje van de Europese trip: de verloren finalepartij tegen HDM is nog niet geheel verwerkt. Maar aan de andere kant heeft Laren ook weer wat om naar uit te kijken, vindt strafcornerspecialist Lieke van Wijk. „We krijgen de kans om het zaalseizoen alsnog heel mooi af te sluiten. Daarbij wordt het echt wel een bijzondere ervaring. We maken dit soort toernooien normaal gesproken alleen met Oranje mee. Je leeft in een soort cocon.”

Veldtraining

De wedstrijden van Laren zijn kort op elkaar. Vrijdag begint het toernooi, zondagmiddag is de finale. De Larense dames vertrokken donderdag pas naar Hamburg. „Inderdaad kort van te voren”, zegt Van Wijk. „In het meest gunstige geval zou je er misschien een dagje bij willen. Maar het team moet een beetje in tweeën gedeeld worden. De helft is al aan de veldtraining begonnen.”

Hoe goed Laren het gaat doen is lastig te zeggen. In Nederland komen de teams elkaar altijd wel weer tegen, of het nou in de voorbereiding, de zaal of op het veld is. Iedereen weet daarom wel een beetje van elkaar wat de speelstijl is en op wie er net even wat meer gelet moet worden. Maar wat is nou het geheime wapen van pak ’m beet GHC Ritm Grodno uit Wit-Rusland, of de derde tegenstander van Laren in de poule, het Zwitserse HC Rotweiss Wettingen?

Van Wijk en haar teamgenoten kregen van coach Frank Balvers wel video-analyses te zien. „Maar het blijft moeilijk in te schatten. Er wordt per land ook anders gespeeld. In Nederland zie je zelden tot nooit een team dat echt met mandekking speelt, maar op dit toernooi gaat dat wel gebeuren. Of we er ook wat van kunnen leren? Altijd wel, maar ik verwacht niet dat we ineens heel anders gaan spelen hoor.”

Ook de sfeer zal anders zijn. In Duitsland is zaalhockey een belangrijke sport, die leeft. Regelmatig komen supporters uitgedost en wel naar de zaal, iets wat in het Nederlandse hockey eigenlijk ’not done’ is. Of ook de aanwezige Laren-fans zich wat meer als voetbalsupporters gaan gedragen, valt nog te bezien. Wat het ook gaat worden, het zaalhockey wordt serieus genomen. „Het veldhockey blijft altijd belangrijker in Nederland, maar we hebben coaches die er echt werk van maken en een eigen trainingsaccommodatie. De wil om ook in deze sport succesvol te zijn, is er zonder twijfel en ik vind dat we een sterk team hebben. Op elke plek staat een goede speelster.”

Prikkels

Voor Van Wijk is het sowieso mooi dat ze er in Hamburg bij is. Ze stond lang aan de kant met een hersenschudding. Ze is fit, maar moet er nog altijd wel rekening me houden. „Ik krijg hoofdpijn van te veel prikkels en speel ook nog met oordoppen in. Maar verder voel ik me fris, ik ben er klaar voor. Daarbij heb ik eerder in mijn loopbaan intense winters in de zaal meegemaakt, ook met Oranje. Die ervaring raak je niet zomaar kwijt.”

Bron: Gooi en Eemlander
Ga terug

Publicatie datum: 17-2-2019

[Laren in beeld]

[Column]

Verlos ons van die wezenloze verkiezingsdebatten

16 mei.- Premier Rutte had zich op een verkiezingsbijeenkomst in ongemeen scherpe bewoordingen uitgelaten, zo zei de NOS-presentatrice in een vooraankondiging voor Het Journaal. Vol verwachting doorstond ik de terreur van de reclame om daarna kennis te nemen van de brainwave  Lees verder

[Kijk op Laren]

Oh, dat wist u/je al?

17 mei.- OH! DAT WIST U / JE AL ?De molen in Laren is prachtig gerestaureerdEn is al van het jaar  Lees verder

[Het weer in Laren]

12°Cma
12,5°Cdi
13,5°Cwo
14°Cdo

[Opinie]

Opinie: Keuzevrijheid van gemeenteraad Laren over toekomst Rabopand begrenzen gaat niet aan

13 mei.- Intrigerend is voor de neutrale toeschouwer de krachtmeting in Laren over het voormalige Rabobankpand aan de Burgemeester van Nispen tot Sevenaerstraat. De vraag die zich opdringt: welke rol speelt wethouder Ton Stam? De door de huidige eigenaar v  Lees verder

[Nieuws uitzendingen]

  • Bekijk video beelden van de NOS op nos.nl
  • Bekijk video beelden op RTV NH
  • Bekijk video beelden op de website van Radio 6 FM TV

[Schetsen van Laren]

Bol an 67

18 mei.-  Nog even en de 14eAtelierroute Laren opent de deuren van maar liefst 64 kunstenaars.  Als bezoeker kunt zich op 25 en 26 mei tussen 11.00 uur en 17.00 uur onderdompelen in  datgene wat 64 kunstenaars het afgelopen jaar niet  Lees verder

[Volg Larens Behoud op]