Worsteling van ons dorp met een nieuw fenomeen

Afgelopen zondag kwam in Laren opnieuw, en erger dan voorheen, de overlast van exclusieve auto’s op het kruispunt bij t’ Bonte Paard over ons heen. Asociaal gedrag van showende stoplicht-racers, drukte, onveilige situaties en vooral veel herrie. Er is nogal wat ergernis in met name het centrum van Laren en de vraag is, wat kunnen we daaraan doen? Larens Behoud heeft daarover vragen gesteld aan het College van B&W.

Maar ook het College, zo schatten we in, worstelt met dezelfde vraag. Als we iets doen, doe het dan goed. Dat is ook de mening die ik met u wil delen. De juridische vraag is: wat mógen we doen? De bijkomende vraag is: als we dat doen, is dat dan ook haalbaar? En als dat haalbaar is, wat is daarvan dan het gevolg of effect.

Ideeën zijn er zeker, van streng beboeten tot het kruispunt afsluiten. Maar kan dat beboeten zomaar, en waarvoor beboeten we ‘ze’ dan? En wat levert die inzet op? Ons gastvrije dorp afsluiten willen we niet en in dat geval vinden de opvallende bolides dan hun weg door de kleine straatjes? Ingrijpender ideeën zijn er ook: we maken een noodverordening zoals in Amsterdam. Maar dan moet deze overlast ook wel worden gezien als prioriteit. Het ontbreken van politie en handhaving afgelopen zondag (het was mooi weer, dus was er meer inzet nodig geweest) blijkt niet te kunnen door gebrek aan capaciteit van het door de landelijke overheid uitgeklede politiecorps. Waarvan akte.

Ik vergelijk dit probleem met wat de inwoners van Zuid-Limburg meemaken als de zon weer gaat schijnen. Grote groepen motorrijders doorklieven dan het heuvelland. We zien eenzelfde situatie op de rivierdijken. En wij hebben deze overlast nu met brullende automobielen en showende bestuurders, gestimuleerd door samenscholende jeugd met een hobby. Gaat dit erger worden? Wat als straks de terrassen open mogen? Hebben we dan nog meer theater met nog meer publiek?

Moeten en kunnen we de beide hobby’s verbieden? Verplaatsen? Faciliteren op een andere plek? Het centrum een keer afsluiten met hekken? Dat laatste is het proberen waard. Maar dan wel op een dag dat we weten dat het mooi weer is. Want met regen zien we niemand, want dan is buiten staan te wachten op je favoriete exclusieve auto geen pretje en dan is het showen niet interessant meer.
En dan is er nog de media. Iedere vorm van aandacht trekt meer bezoekers naar het dorp. Zeker in deze nare tijd nu er niks anders te doen is. Negeren is een andere optie. De stille diplomatie, om de groepen te verspreiden. Zonder aandacht is veel van dit gedoe veel minder leuk. Ook dat vereist discipline, niet in de laatste plaats van de soms wat jagerige Facebookers onder ons. In een (media)oorlog lijkt alles geoorloofd. We kunnen ook fake-news proberen met berichten als: ‘Het was een rustige zondag dit weekend in Laren, ondanks het mooie weer…’

U kunt van Larens Behoud verwachten dat we niet stil zitten en ons blijven inzetten om dit probleem op een voor ons dorp bevredigende manier op te lossen.

Karel Loeff, fractievoorzitter Larens Behoud.